Vi snackar hett om Gävlebocken

Jag och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg i studion.

Onsdag 26 november klockan 13.50
Att krönikören Marcus Birro fick sparken från Expressen är inte konstigt. Det märkliga är att han inte fick sparken tidigare.
Det konstaterar jag i avsnitt #5 av podcasten #GullbergNordström med mig och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.
I går kväll spelade jag och Anna Gullberg in avsnitt #5 i Sundsvalls Tidnings studio, som vi tacksamt fick låna. Vi båda befann oss nämligen i Sundsvall i ett annat ärende. Väl i Sundsvall passade vi på att bjuda in Sundsvalls Tidnings sportchef Maria Nordström, en av Sveriges allt för få kvinnliga sportchefer, till studion.

Vi passade även på att diskutera den brinnande heta frågan Gävlebocken, apropå Anna Gullbergs uppmärksammade krönika i Gefle Dagblad i lördags och den krönika jag skrev om Gävlebocken för omkring ett år sedan. Är det bra för Gävle att bocken brukar brinna eller är det inte bra? Det är frågan vi diskuterar om.

Vi diskuterade också det faktum att Marcus Birro fått sparken som krönikör från Expressen, efter att han ställt upp i podcasten Radio Länsman, som står främlingsfientliga Exponerat nära. I sändningen deltog också Ingrid Carlqvist från islamfientliga Dispatch International. Här skriver Birro själv om det faktum att han sparkats.
Att Marcus Birro valde att ställa upp i detta sammanhang var naturligtvis ytterst illa genomtänkt, eller så var det inte det – och då är det ännu mer illa.
Inte minst med tanke på Expressens värdegrund och tydliga ställningstagande mot rasism, nazism och främlingsfientlighet var det inte konstigt att Birro omedelbart fick sparken efter detta.
Marcus Birro är ofta en lysande skribent, även om jag ytterst sällan delar hans värderingar. Många tycker om Birro, andra avskyr honom. Avskyn har lett fram till att han har hotats vid ett flertal tillfällen, vilket är både skrämmande och beklagligt. Hot mot människor som uttrycker sina åsikter i syfte att skrämma och tysta är tyvärr allt för vanligt förekommande. Hot får aldrig någonsin accepteras. Hot och hat ska alltid bekämpas. I det avseendet har Birro och alla andra skribenter, journalister och andra yrkeskategorier och människor mitt fulla stöd.
Hot och hat innebär risk att människor undviker ämnen som kan förarga. Det är i förlängningen ett hot mot demokratin.
Just ämnet hat och hot berör vi också i avsnitt #4.

Apropå Marcus Birro rekommenderar jag denna text av Kristian Ekenberg i Arbetarbladet och denna text av Petter Bergner i Sundsvalls Tidning.

Du kan lyssna på #5 av #GullbergNordström här eller via iTunes.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *