Vad hände, Sverige?

Så här twittrade rasistiska Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund i eftermiddags.

Onsdag 3 december klockan 20.20
Det råder politiskt kaos i Sverige.
Var det detta ni 801 178 svenskar som röstade på rasistiska Sverigedemokraterna ville se.
Jag tror inte det.
Jag vill åtminstone hoppas att det inte är så.
Ni kanske minns hur det var innan valet.
Sverigedemokrater avslöjades – trots den så kallade nolltoleransen mot rasism – med rasistiska åsikter och med att sprida rasism.
Inte minst Expressen publicerade flera uppmärksammade avslöjanden. Arbetarbladets journalistik gav också avslöjande nyhetstexter. Arbetarbladet avslöjade även att Sverigedemokraterna i Gävle hade flera personer på sin fullmäktigelista som inte hade en aning om att de stod med där.
Trots all journalistik om rasismen inom Sverigedemokraterna och om det faktum att SD är ett parti som inget annat vet vi alla hur det gick i valet.
Sverigedemokraterna firade stora triumfer i Gävle och ännu större triumfer i kommuner runt omkring Gävle.
I Sverige röstade 13 procent, eller 801 178 på ett rasistiskt parti.
Många av de som röstade på SD är inte rasister. Det har jag aldrig trott.
Många av de som röstade på SD är vanliga människor som ville ha ett alternativ till slätstrukna politiska partier som allt för mycket liknar varandra. SD:s väljare är också i många fall människor som känner någon form av oro inför sin egen framtid och den fråga som få andra partier lyfter, invandringsfrågan.
Jag undrar vad dessa människor känner i dag när SD återigen visat att det enbart är ett rasistiskt enfrågeparti?

I valrörelsen gjorde såväl politiker som medier misstag.
Politikerna i de seriösa och demokratiska partierna ville inte gärna ta i den enda fråga som Sverigedemokraterna driver, invandringen. Att ignorera den frågan är ett misstag som gjorde att många väljare som tyckte att detta är en viktig fråga enbart såg SD som ett alternativ.
Medierna granskade visserligen Sverigedemokraterna och dess rasism på ett i många fall bra sätt, men var för dåliga på att utmana SD i andra frågor än den uppenbart rasistiska politik som partiet driver. Hur ställer sig SD i andra viktiga frågor? En bättre granskning där hade förmodligen på ett tydligare och mer pedagogiskt sätt visat att SD:s ställningstagande och politik alltid mynnar ut i frågor som rör invandringen.
Nu kom valrörelsen istället i mångt och mycket att handla om det politiska etablissemanget mot uppstickarna i SD och inte minst om medierna mot Sverigedemokraterna.
Det blev vi mot dem.
Klyftorna ökade.

Arbetarbladet har sedan 1 april i år kallat Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti, inte enbart på ledarplats utan även i våra nyhetstexter och nyhetssändnigar. Det är ett ställningstagande mot rasism, mot SD som är ett rasistiskt parti och även ett ställningstagande mot många andra medier som jag anser bidragit till att normalisera Sverigedemokraterna.
Ivar Ari, känd som skribent i bland annat Svenska Dagbladet och magasinet Neo är en av dem som anser att SD inte är ett rasistiskt eller odemokratiskt parti.
”De som kritiserar SD för att vara odemokratiskt använder ofta en definition av demokrati som innebär att man måste ha en viss uppsättning värderingar för att klassas som demokratisk. Det är därför det förekommer rätt mycket prat om vikten av en demokratisk värdegrund”, skriver han till exempel i denna krönika.
Vad han grundar sina slutsatser på förstår jag ännu inte.

Valet i september hade endast en vinnare: Sverigedemokraterna.
Nu orsakar Sverigedemokraterna politiskt kaos. Det blir extra val. Det finns bara en vinnare i den situation som nu råder: Sverigedemokraterna.
SD ser det uppenbarligen inte heller som ett extra val, utan som en folkomröstning om ”massinvandringen.”
”Wohooo! Vi ska ha en folkomröstning om massinvandringen”, twittrade Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund i eftermiddags.
– Jag ser det här som en folkomröstning för eller emot ökad invandring, sade Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson på presskonferensen, enligt Aftonbladet.

Om de 801 178 svenskar som röstade på Sverigedemokraterna ännu inte sett det är det nu de definitivt borde se det. SD är ett rasistiskt parti som enbart driver en enda fråga.
”I riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna 13 procent av rösterna, vad vi ser nu är resultatet av de rösterna. Sverigedemokraterna är, i likhet med andra högerextrema partier, ute efter att skapa kaos”, skrev Arbetarbladets ledarskribent Anna Norling tidigare i veckan
”Den 22 mars är det åter val i Sverige.
Och det går bara att hoppas att svensken ser Sverigedemokraterna för vad man faktiskt är; ett högerextremt parti. Och röstar i enlighet med denna insikt.
I nuläget tyder dock inte opinionsläget på att vi kan förvänta oss detta”, skriver Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg i dag.

Medan Sverigedemokraterna just nu skrålar för fullt och sjunger ”Jimmie Åkesson tjalalala” eller numera kanske snarare ”Mattias Karlsson tjalalala” sörjer vi andra, vi som tror på demokrati och alla människors lika rätt.
Vi lever numera i ett land där ett odemokratiskt och rasistiskt parti dikterar villkoren.
Vad hände, Sverige?

 

Publicerat av

6 reaktioner till “Vad hände, Sverige?”

 1. Så länge skadeglada hånleende Annie Lööf fortsätter tjäbbla som en monoton elak robot om att ingenting är hennes ansvar vill jag helst att det så kallade Centerpartiet åker ur riksdagen för gott under våren, jag vill helst aldrig se det menlösa Centerpartiet medvetet gynna SD och högern igen.
  Alliansens hårdföra och orättvisa politik under många år har tyvärr banat väg för högerkrafter och skumrask-patrask och detta förstod förmodligen en skamsen Reinfeldt så han avgick snabbt med svansen mellan benen efter förra valet, Batra och Moderataterna riskerar att bli ett SD-light om den brunblåa röran kanske nu börjar tänka om när det gäller invandringsfrågorna för att fiska tillbaka högerväljare från SD 🙁
  Kanske åker även vilsna KD ur i nästa val, liberala Folkpartiet borde förhoppningsvis kunna bli en allianspartier till Socialdemokraterna i många frågor framöver.
  Hoppas Stefan Löfven och Socialdemokraterna laddar om och kommer tillbaka starkare än någonsin under vårens val…..!

 2. Innan valet tippade jag SD till mellan 15 – 20 % av rösterna.
  Tyvärr var jag ett halvår för tidig med prognoserna.
  I det val som kommer i mars är väl frågan snarar om SD kommer över eller under 20%.
  Men problemet med SD som stort parti är inte att dom är rasistiska , problemet är att ingen törs eller vill ”neutralisera” dom. Som man säger på Engelska if you can´t beat them , join them , allstså neutralisera deras möjligheter genom att få in ”sitt” eget tänk i deras led, tyvärr tar det tid, som man inte har.

 3. Det är märkligt att man skyller dagens kollaps på Sverigedemokraterna. De har 13 % av rösterna mot 87 % för de övriga partierna. Ansvaret vilar tungt på Stefan Löfvén, som svarade ja på frågan från talmannen om han kunde få igenom sin budget. Därför fick han uppdraget att bilda regering. OM han verkligen ville slippa nesan att förlora budgetomröstningen så fanns det bara en enda väg: att lägga fram den budget som övriga oppositionen skulle rösta ja till, nämligen Alliansens budget! Så hur kan den ekvationen få till resultat att SD bär ansvaret? Löfvén och sossarna är ensamma ansvariga!

 4. Det politiska (och märk väl – journalistiska) verklighetsfrånvända etablissemanget kan säga och skriva vad de vill. Det kommer att likna en jordbävning i vår… Sd kommer med största sannolikhet, tragiskt nog, få 20-25% av rösterna. Detta så länge ”invandringsfrågan” inte lyfts upp i ljuset, på riktigt. Mycket tragiskt, men sant. Arbetarbladets (och andras) patetiska strategier fungerar inte – de får motsatt effekt – tyvärr…

 5. Håller med om allt du skrivit Thomas Norlen sorgligt nog tror jag inte Daniel Norström vill förstå någonting av det som står på den här bloggen. Han verkar helnöjd med den vuxen mobbing som pågår. Har själv absolut inget mot invandrare men råkar man bara säga att det börja komma in för många illegala då är man genast stämplad som rasist. Kvot flyktingar skall självklart tas emot med öppna armar men sedan räcker det. Det måste regleras på något sätt att ha fri invandring som vissa flummar vill lär sluta med katastrof.

 6. Med tanke på att vi nu ser (sd)s farhågor om kaos inom asylpolitiken besannas och socialdemokratiska statsråd säga saker som ”stanna i Tyskland, vi har fullt”, ”500 000 asylsökare på ett år”, ”vi är på gränsen till kollaps” etc, så skulle det vara intressant att se ett nytt blogginlägg där du bekräftar att (sd) fick rätt och där du antingen stämplar (s) som rasistiskt eller tar bort stämpeln från (sd).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *