Vikten av att möta läsare

Roland Rosén, som prenumererat på Arbetarbladet sedan början av 50-talet var en av de läsare som jag hade tillfälle att träffa i Sandviken i går. FOTO: ANDERS EKLIND

Torsdag 4 december klockan 16.25
Jag besökte nyligen en konferens med redaktionsledare från hela landet.
Där påtalades bland annat vikten av att inte glömma mötena med läsarna.
Vi har ständig kontakt med läsarna, men vi har en strategi som skiljer sig mot många andra tidningshus.
Under den nämnda konferensen nämndes bland andra Helsingborgs Dagblads chefredaktör Lars Johansson som ett gott exempel. Han har varit ute på en fikaturné genom tidningens utgivningsområde.
Idén bakom turnén är att träffa läsare och ta del av deras tankar och eventuella oro kring HD:s samgående med Sydsvenskan.
Någon annan under konferensen vittnade om att de brukade ha fruktsamma möten med läsare när de är ute och delar ut tidningar.
På Arbetarbladet och Gefle Dagblad är vi också ofta ute och möter läsare, men vi har numera aldrig med om oss några tidningar.

I går befann jag, Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg och Agneta Edin, från privatmarknad, oss i Gallerian i Sandviken före lunch och i gallerian Nian i Gävle efter lunch.
Redan när vi kom till respektive plats stod prenumeranter och väntade på oss. Det bildades omedelbart kö på de respektive orterna.
Ingen av de prenumeranter som kom förväntade sig att få en papperstidning i handen.
De ville ha hjälp att registrera sina digitala konton.
Även nästa onsdag befinner vi oss i Sandviken och Gävle, precis som vi kommer att göra onsdagen därpå. Jag och Anna Gullberg berättar bland annat mer om detta i avsnitt #6 av vår podcast #GullbergNordström som du kan lyssna på här.

Jag har tidigare påtalat hur glad jag är över att Arbetarbladet har så engagerade läsare. Jag har dagligen kontakt med läsare som för fram sin kritik, sitt beröm och sina synpunkter i olika kanaler.
Efter läsarsynpunkter från den äldre delen av läsarna har vi bland annat åter infört Telekrysset och Idag-sidan i Arbetarbladets pappersupplaga.
Det är också intressant att se hur prenumeranternas attityd har förändrats på bara ett år. Nyfikenheten på våra digitala alternativ har ökat, inte minst hos äldre läsare. Det märker vi inte minst genom det faktum att allt fler prenumeranter registrerar sina digitala konton.
Prenumeranterna har insett att de får mer.
Både Arbetarbladet och Gefle Dagblad kommer numera ut varje dag under året. De dagar som tidigare var tidningslösa kommer vi ut med e-tidningar, som alla prenumeranter som har registrerat sitt konto har tillgång till.

Vår strategi är att aktivt hjälpa både läsare och annonsörer i den digitala förflyttningen.
Arbetarbladet och Gefle Dagblad har till exempel gemensamt arrangerat e-tidningsutbildningar. Det kommer vi att fortsätta att göra.
När vi lanserade våra respektive nya sajter, arbetarbladet.se och gd.se, bjöd vi in läsare som fick vara testpiloter innan vi lanserade sajterna skarpt.
Vi har också besökt ett antal PRO-möten och berättat om våra tankar.
Vi kommer även att fortsätta att erbjuda prenumeranterna hjälp att registrera sina digitala konton, dels genom att bjuda in läsare till redaktionerna, dels genom att vara ute och möta läsarna på stan och på olika möten där vi bjuds in.

Den tid när tidningsföretag var ute och delade ut papperstidningar är dock förbi.
Åtminstone för oss.

Publicerat av

3 reaktioner till “Vikten av att möta läsare”

  1. Är detta sant: ”På torsdagen beslutade Arbetarbladets ledning att, tvärt emot under valrörelsen i höstas, inte publicera eventuella annonser från Sverigedemokraterna inför extravalet i mars.”

  2. Utestängs annons för SD ,kommer jag personligen att se till så ni förlorar presstödet som betalas av svenska skattebetalare, samt inskränker du på det fri ordet, yttrandefriheten. Jag personligen kommer att göra en polisanmälan om du inte ändrar inställning till nästan en miljon svenska väljare då är du inte värd ditt yrke.

  3. Det verkar inte alls vara viktigt att möta läsarna som kommenterat ditt nästa inlägg, Nordström. Är det bara när det är mysigt och trevligt som du orkar ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *