Nu säger vi nej till SD:s annonser

Fredag 5 december klockan 15.55
I min roll som ansvarig utgivare har jag hittills haft principen att jag har bedömt varje annons från Sverigedemokraterna enskilt och var för sig.
Nu har både det politiska läget och nyhetsförloppet förändrats. Sverigedemokraterna har på nytt tydligt visat att det är ett enfrågeparti som, precis som riksdagsmannen Linus Bylund uttryckte sig i veckan, vill bedriva en ”folkomröstning om massinvandringen.”
Precis som i alla andra utgivarärenden kräver nya händelser nya beslut.
Från och med nu kommer Arbetarbladet inte att publicera annonser från Sverigedemokraterna. Vi kommer konsekvent att säga nej om vi får eventuella förfrågningar från partiet.

Arbetarbladet har tidigare inte haft något generellt annonsförbud mot Sverigedemokraterna. Min grundinställning som utgivare är att jag betraktar annonser på samma sätt som insändare och debattartiklar. Varje enskild annons eller artikel bedöms för sig. Därför har vi ibland sagt ja till annonser från Sverigedemokraterna. Ibland nej.
Under EU-valet tackade jag till exempel nej till samtliga annonser som SD ville publicera i Arbetarbladet. Anledningen var att jag bedömde att det fanns ett underliggande rasistiskt budskap i annonserna.

I samband med riksdagsvalet sade jag däremot ja till alla annonser som SD publicera, eftersom jag då ansåg att annonserna och dess budskap höll sig inom de pressetiska reglerna. Jag motiverade då mitt beslut så här: ”Jag tror inte på generella förbud när det gäller annonser från Sverigedemokraterna. I en demokrati är det viktigt att ett demokratiskt valt riksdagsparti som SD också ges tillfälle att göra sin röst hörd”.
Den ståndpunkten håller jag fast vid. En utgivare ska inte agera smakdomare. Det ska naturligtvis vara möjligt att publicera även det jag inte gillar eller håller med om i Arbetarbladet, så länge inte budskapet strider mot de etiska riktlinjer som varje seriös redaktion har.
Det innebär inte att det per automatik är en självklarhet att få sin annons eller insändare publicerad. Det beror just på de enskilda bedömningarna utifrån ämnets karaktär, situation och nyhetsläge. En utgivare bör också vara beredd att ändra sina beslut just utifrån nyhetsläge och den nya information som hämtas in.

Arbetarbladet står upp för demokratin.
Vi tar ställning mot rasism och vi tar därför ställning mot SD som jag anser för en rasistisk politik, eftersom partiet gör skillnad på människor utifrån bakgrund, religion och kultur. Därför kallar Arbetarbladet SD för ett rasistiskt parti även i våra nyhetstexter och i våra tv-sändningar. Jag vill betona att jag inte tror att alla som röstar på SD är rasister. Det är partiets politik jag finner rasistisk.

Visserligen var det ingen nyhet, men i samband med det politiska kaos som bröt ut i veckan blev det på nytt uppenbart att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti som driver en enda fråga.
Situationen och nyhetsläget har förändrats.
Därför förändrar jag nu också mitt utgivarbeslut.
Om Sverigedemokraterna vill annonsera i Arbetarbladet under den kommande valrörelsen kommer vi konsekvent att tacka nej.

Jag säger som den kanadensiska författaren Margaret Atwood:
”Jag hoppas att vi till sist ska inse att det bara finns en ras – den mänskliga – och att vi alla tillhör den.”

Publicerat av

99 reaktioner till “Nu säger vi nej till SD:s annonser”

 1. Grattis till en person som enligt egen utsago inte dömmer en IS terrorist efter bakgrund kultur eller religion,alla har samma värde?uppmanar redaktören att läsa vad FN,s deklaration om mänskliga rättigheter säger.

  1. Staffan, vem och varför i helvete skulle man dömma en IS terrorist efter bakgrund, kultur, religion what ever.

   Man dömmer väll denna person som individ, dvs att han begår terrorbrott och inte något annat. Alla människor har samma värde tills varje enskild individ bevisat motsatsen.

   Men att dömma en IS terrorist för att denne person är från arabländerna, muslim och har skägg, och sen säga att alla från arabländerna är muslimer och IS terrorister, det är jävligt skevt. fattar du inte det själv så varför ens kommentera?

    1. Så vi ska döma alla kristna pga vad Hitler gjorde? Döma alla tyskar för vad han gjorde?
     Jodå, döma alla nazister. Döma alla is:are. Döma alla fascister. Alla israeliska bosättare. Alla rasistiska Sverigedemokrater.

     Vi ska inte döma muslimer, judar, kristna, tyskar, polacker, svenskar, litauer, sydafrikaner. Förstår du varför?

  2. Vad i hela friden har IS med detta publicistiska beslut att göra?
   Den här typen av argumentation är slående bland sverigedemokrater.
   Och dessa 13 procent ska man alltså inte dumförklara?

   1. Tack för bra svar.

    Det är dock troligt att SD:are ibland behöver få sig förklarat hur termen ”alla människors lika värde” definieras och vad det innebär. Men återigen, bra när folk tar ner diskussioner på jorden igen. 🙂

    1. Hur definieras den då och vad innebär det ? Uttrycket kommer från FNs deklaration om mänskliga rättigheter och lyder på originalspråket ”equal in dignity and rights.” Hur dignity kunnat översättas till ”värde” är ett mysterium.

     1. Som du själv skriver, är texten tagen från declaration of human rights. Underförstått därmed att det handlar om ”human dignity”, så är det korrekt översatt enligt t.ex. bab.la:
      http://sv.bab.la/lexikon/engelsk-svensk/human-dignity

      Så till definitionen, Merriam-Webster definierar ”dignity” som bl.a: ”the quality of being worthy of honor or respect”. Jag kan tänka mig att ”värde” är härlett från värdighet (i motsats till t.ex. monetärt värde). Den svenska översättningen av artikel 1:s första mening lyder:
      ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. ”, så för mig blir det klart vad som avses med ordet ”värde” i den meningen. Detta förstärks av att deklarationen börjar med ”Eftersom erkännandet av det inneboende värdet hos alla som tillhör människosläktet …”

      Jag hoppas du har/har haft trevligt på internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 dec.

     2. Zachary: på sajten du refererar till översätts ”human dignity” konsekvent till ”mänsklig värdighet”. Att översätta dignity till ”värde” är alltså felaktigt.

  1. Daniel har genom detta beslut visat att han är rasistisk inställd till Sverige och Svenskarna. Åtminstånde till 800 000 Svenskar.

     1. Du får nog ta och lära dig skillnaden mellan etnisk bakgrund och folkgrupp.

      Etnisk bakgrund innefattar religion. Folkgrupp gör det vanligtvis inte.

 2. Hm? Det där kan väl inte stämma- ” inse att det bara finns en ras, den mänskliga…” ? Åtminstone existerar det tydligen iaf TVÅ , klart väsenskilda och lätta att identifiera…. Och alldeles särskilt i ett visst land ! Muslimer och ICKE-muslimer och Gud nåde dig, om du inte skulle respektera detta. ” Rasist, rasist, rasist….” och DO-anmälningar in absurdum. Religion= ett rasbegrepp? OJ vad man lär sig !

  1. @magistraEM: Jag har aldrig påstått att religion är ett rasbegrepp.
   Det jag säger är att jag anser att Sverigedemokraterna är ett parti som gör skillnad på människor utifrån religion, etnicitet och kultur. Det definierar jag som rasism.
   Daniel Nordström

 3. Jag föreslår att prenumeranter omedelbart säger upp arbetarbladet, medborgare sluta köp lösnummer, kommuner, landsting och myndigheter borde omedelbart avsluta sina prenumerationer (jag ska prata med min chef om valet av dagstidningar iaf).

  Det är dags att visa denne pajas till ansvarig utgivare att vanliga människor inte vill ha hans extremism i sitt nyhetsflöde.

  1. @Svenne svensson: En chefredaktör på en tidning fattar publiceringsbeslut varje dag. Detta är ett av dem.
   Det är ingen demokratisk rättighet att få en annons publicerad i en dagstidning. Att du kallar det extremism är fascinerande.
   Daniel Nordström

 4. Jag föreslår att prenumeranter omedelbart säger upp arbetarbladet, medborgare sluta köp lösnummer, kommuner, landsting och myndigheter borde omedelbart avsluta sina prenumerationer (jag ska prata med min chef om valet av dagstidningar iaf).
  Det är dags att visa denne pajas till ansvarig utgivare att vanliga människor inte vill ha hans extremism i sitt nyhetsflöde.

 5. Helt otroligt. På måndag kommer jag att avsluta min prenumeration på Arbetarbladet. Tycka vad man vill om SD men ingen ska berätta för mig vad jag ska läsa och inte. Demokrati…jo tjena. Detta kommer att få till följd att SD gynnas ännu mer och Arbetarbladet får färre prenumeranter.
  Det är sådana åtgärder som driver fler att gå från dom etablerade partierna till SD. Självutnämnda experter som ska tala om för oss övriga vad vi ska tycka. Ganska tydligt att vissa politiska läger börjar känna sig hotade på riktigt. Vilka står på tur…nästa gång kanske det är FI´s åsikter som inte passar herr chefredaktör.

  1. Bästa Micke
   Ingen berättar för dig vad du ska läsa och inte.
   Däremot bestämmer Nordström, uppenbarligen med mycket eftertanke, vad han ska publicera i sin tidning. Inget konstigt med det.

   1. Han gör ju som han vill. Vi övriga använder i stället Avpixlat, Exponerat, Fria Tider, Nya Tider Pettersson med flera alt media.

   2. Men presstöd från Staten ska han ha dvs pengar från oss skattebetalare. Vilken anskrämlig hycklare. Skäms.

 6. Tragiskt, att ni väljer att börja censurera politiska budskap i AB.
  Politisk censur är något vi enbart är vana vid från diktaturer. I Sverige har vi varit stolta över vår åsiktsfrihet, oavsett vilken åsikten är. Det ni gör kommer naturligtvis ge SD ännu fler ”martyr-röster”. Jag har prenumererat på AB sedan 1994 men jag kommer definivt att säga upp den nu. Jag vill inte bidra ekonomiskt till en tidning som tycker sig ha rättighet att censurera riksdagspartier, oavsett vilket parti det än är.

 7. Tack för ditt ställningstagande bara att avsluta prenumerationen och önska dig lycka till med din PK- tidning.

 8. Då kan jag återigen stänga av min Adblock Plus som jag aktiverade när du bestämde dig för att tillåta annonser från ett ökänt fascistiskt och rasistiskt parti i er tidning.

 9. Jaha? Det är med andra ord helt i sin ordning att diskriminera vissa grupper i samhället? I detta fall SD,o där rök min kommande prenumeration.

 10. Bra beslut! Var besviken förut och mådde illa av att se SD’s propaganda-annonser i ”min” tidning!

 11. Ja, sa anser jag ocksa, forutom att vi manniskor ser enbart en ras, nar det I skalva verket finns sa manga,som vi inte alls bryr oss om.

  Celia

 12. Ska vi stänga av resten av europa också alltså? Alla är rasister utom vi i Sverige? Intressant vinkel…

 13. Tyvärr så ser även du den här frågan i svart eller vitt. Skillnaden är att du har ett inflytande på demokratin i egenskap av ansvarig utgivare. Jag tror varken att partiprogrammet eller annonseringen från SD skiljer sig nämnvärt mot innan valet. Och då gick det bra att annonsera. Det här är inget annat än ett fullständigt egenmäktigt beslut och tyvärr drabbat det demokratin. Något som varje seriös tidskrift borde ha överst på sin agenda.

  Nu har det iofs visat sig att varje sådan här aktion där olika ”samhällsaktörer” som ruckar på demokratin och skapar ett annat vi och dom (SD), har resulterat i ännu fler röster för SD.

  / fd moderat, nu tillfällig ”nyrasist”.

 14. Det här är väl mobbing och att frysa ut om något.
  Varför ta ett sådant beslut i ett land där vi har yttrandefrihet, bara för att du tycker att andra människor bör tycka som dig.
  Bedrövligt!!!
  Jag föreslår att ni börjar kolla brottsregistret på alla annonsörer. Finns många andra som ni inte heller borde ge utrymme i er blaska. I dagens tidning har du säkert något från ekobrottsling i pågående utredning och sexförbrytare.
  Prenumerationen är uppsagd!!!

  1. @BI: Vi diskriminerar ingen och vi kallar inte Sverigedemokraternas drygt 800 000 väljare för rasister.
   Det är SD:s politik jag definierar som rasistisk.
   Daniel Nordström

 15. Att den odemokratiska vänstertidningen Arbetarbladet avstår att sälja reklamplats till sveriges tredje största parti är i sig den bästa reklamen som SD kan få, gratis dessutom.
  Ta bara denna blogg, när herr chefredaktör gapar sig hes, så ökar SD:s sympatisörer i antal.
  Fortsätt gärna med er smutskastning, så kan vi nog skriva SD >20% i mars :))

 16. Hahahaha….lycka till! Och vem bryr sig? Själv tänker jag rösta SD. Och då är jag ändå journalist!

 17. Låt oss studera Socialdemokraternas budgetmotion och Sverigedemokraternas budgetmotion, då finner vi att 98% av Socialdemokraternas budget delar man med Sverigedemokraterna.
  Alltså S delar 98% av sin politik med SD.
  Det som skiljer är i stora drag synen på flyktingmottagningen och 20 miljarder i en budget på nästan 1000 miljarder.
  Sverigedemokraternas syn på flyktingmottagning och migration är i stort sett den samma som de flesta andra europeiska länder innehar. Tolkningen av ansvarige utgivares åsikter blir då, att även dessa europeiska länder för en rasistisk politik, vilket varje sunt tänkande människa inser är helt orealistiskt. Slutsatsen blir att samma tankegångar beträffande SD naturligtvis är lika orealistiska.

 18. Med tanke på Arbetarbladets/Mittmedias ekonomiska läge:
  Har AB egentligen råd att stoppa annonser?

  1. Jag hoppas verkligen inte det.
   Mina föräldrar prenumererade på denna skitblaska runt 1960-nånting och fram till att min pappa blev sista att gå bort av de två 2003. Han var sosse ända ner i blindtarmen, och han hade jävlar i mig inte gillat att demokratin verkar ha avskaffats i hans favorit-tidning som han tog in runt 5:30 på morgonen och som han formligen läst sönder framåt kvällskvisten.
   Jävlar vad han hade ringt och skällt ut er, alltså … jävlar.

   Hoppas ni går i konkurs rejält.

 19. Givetvis står det Arbetarbladet fritt att nu neka en framgångsrik politisk motståndare annonsplats. Men detta är framförallt valarbeta och att påstå något annat luktar en smula av hyckleri. Dessutom är det en oroväckande tendens att media blockerar information från vissa partier, man pillar då lite på demokratins grundvalar.

  1. Inte bara pillar, jag tycker att det till synes verkar vara en gigantisk
   grävskopa modell ultra-turbo som bloggartomten framför en gnutta slarvigt, stenpackad samt skyskrapehög på allt som kan tänkas vara, eller förmodas bli narkotikaklassat. En vanlig ”jag-tror-att-jag-är-något-och-jag-gör-väl-vad-fan-jag-vill”-fjant, helt enkelt.

 20. Ja, det är ju så man nästan dånar, alltså … Ni vuxna herrar har etablerat mobbning på högsta nivå, och dessutom multimedialt. Fjantarna i Sveriges Riksdag fryser ut ett parti totalt, trots att de i övriga frågor gläfser om ansvar, demokrati och solidaritet, begrepp de inte vet ett jävla dugg om
  vad det innebär. Finansministern hulkar ur sig något om att SD är ”nyfascister” och är sur på Alliansen för att de ”lät” SD rösta på deras budget och något om att Alliansen ”vill” regera med SD. Men tidigare i år så röstade SD mot Alliansen och således med S och MP. Det måste alltså betyda att S och MP varit SD-anhängare, så beställningen av en 3-vägs navelsträng måste väl då varit verkställd, betald samt mottagen? Herregud vilken jävla dubbelmoral de förbaskade idioterna har, och deras lön är man med och sponsrar … Säga vad man vill om SD, men raka och till synes ärliga samt konsekventa verkar de vara med sin politik iallafall, knappast något man kan säga om övriga fjantar. StatsFjanten gnäller över att Alliansen inte ville, efter SD’s beslut om att fälla budgeten, samarbeta för att hitta en lösning. Vad gnäller idioten om? Han hade väl för inte så länge sedan kommit överens om en hel del saker med Alliansen och sedan vänt dem ryggen? Vilken fjolla, det är så att man skäms. Till sist …. Vad gjorde SD egentligen för fel när de röstade ned regeringens budget? Bröt mot praxis? Ojdå! Är jag helt ute och cyklar när jag tolkar praxis som något som är brukligt att göra, speciellt i vissa situationer, men inte något som kan tolkas som en regel, något fastställt i någon form av lag eller regelverk? Inte? Vadå, får man bryta mot praxis för det är ju trots allt en TOTAL valfrihet för SD att göra så? Jaha. Ok. Men då kan ju alla blivande dagisbarn som gnäller över hur ett demokratiskt valt parti utför sina sysslor bara knipa käft. Fan, och sådant där beteende basuneras ut över hela jävla världen, man hör om det i diverse forum, om att -”aha, är du från Sverige? Haha! Vem röstade in alla tomtar i er regering? hahaha!!!”
  Ja, svarar jag, inte faaan var det jag iallafall, och det är jag JÄVLIGT stolt över…

   1. Känner du mig?

    Jag menar; vilken klockren beskrivning av mig som person. Jag är ingenting annat än varm och hjärtlig mot mina nära och kära, d.v.s. de som förtjänar det.

    Du anser väl ändå inte att man ska slösa värme, omtanke och kärlek till de som du vet kommer att försämra ditt välmående, bara för att det kan tänkas stava till vett och etikett?

    De som med 110% säkerhet förtjänar en skopa får det av mig, till skillnad från andra stackare som kanske låter folk trampa på dom och sedan bara knyter näven i fickan och tar ut det på flickvännen/sambon/frugan/barnen när dom kommer hem.

    Jag får verkligen hoppas att du inte är en sådan person, för vibbarna jag får av din synnerligen korta kommentar får mina larmklockor att ringa febrilt.

    Jag hoppas att jag har fel …

 21. Jag tycker att det är ett rätt märkligt ställningstagande att kategoriskt förhindra annonser från Sveriges tredje största parti. Med en upplaga på 20 000 och ett årligt presstöd på 17 000 000 kronor så borde man nog ta sitt samhällsansvar och låta egna personliga ställningstaganden stå åt sidan.

  ”Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det” – Evelyn Beatrice Hall

  1. @Stig Andersson: Tack för rådet, men jag är inte säker på om jag och Löfven skulle trivas i samma sandlåda.

 22. ”Därför kallar Arbetarbladet SD för ett rasistiskt parti även i våra nyhetstexter och i våra tv-sändningar.”

  Vari ligger det rasistiska med att bedriva en politik som har som en ambition att begänsa invandringen till nivåer som för övriga europeiska EU-medlemmar?

  Det är alldeles självklart att vi ska ta vårt humanitära ansvar i linje med EU men hur sjutton får man det till rasism att man ur ett samhällsekonomiskt perspektiv inte önskar ha helt öppna gränser?

  Är Göran Persson rasist? Personligen tror jag inte det trots att han under sin tid gjorde precis det SD önskar och begänsade invandringen till en nivå med övriga Europa…

 23. Daniel Nordström tycker det är nödvändigt att förse Sverigedemokraterna med epitetet ”rasistisk”. I nyhetstext! Det är naturligtvis inte seriöst och ett bevis på att man saknar argument. Ungefär som då två ungar bråkar i sandlådan. ”Du är dummast!” Nähä, du är ännu dummare”. För mig är detta enbart pinsamt och jag skäms att vara kollega med denne Nordström. Genom att vägra ta in annonser bidrar han till att sänka en tidning som likt så många andra kämpar med minskade annonsintäkter. Men vad gör det sålänge Nordström får cred och ryggdunkningar i branschorganen. Och så gör han sig ett namn och kan segla vidare med sina ”fina” värderingar, sin ”goda” människosyn, medan tidningens övriga medarbetare ställs på gatan. Tro, mig. Massmediabranschen är den mest hänsynslösa i vårt land när det gäller att trycka ner sina anställda. Samtidigt som man moraliserar över andra företag. Hyckleriet äcklar mig. Men Nordström har sannerligen investerat i sin framtid, han vet vad som säljer, vad som ger jobb. Precis som Andres Lokko som förr skrev kvasiintellektuella, lättviktiga krönikor om engelsk pop men som nu, gudbevars, låter läsarna få veta att han minsann har ”fina” värderingar till skillnad från de hemska sverigedemokraterna. Fredrik Virtanen är en annan som hoppat på det lukrativa tåget. Låt vara att han skriver i slakspressen.
  Hälsning från en journalist

 24. Ansvarige utgivare Nordström av slutar sin drapa med ett citat av Margaret Atwood:
  ”Jag hoppas att vi till sist ska inse att det bara finns en ras – den mänskliga – och att vi alla tillhör den.”
  Frågan är om Nordström verkligen läst vad som står i citatet?
  Om det bar finns en ras – hur kan då någon vara rasistisk?

  Vidare skriver Nordström – ”Det är partiets politik jag finner rasistiskt.”
  Hur vore det om Nordström tog sig tid att läsa SD:s partiprogram?
  Om herr Nordström orkar läsa programmet så vill vi gärna höra vad det är i detta program som är rasistiskt.

  1. @tompas11: Jag har läst SD:s partiprogram noggrant och jag har också studerat SD:s politik.
   SD är ett parti som gör skillnad på människor utifrån religion, kultur och etnicitet. Det definierar jag som rasism.
   Daniel Nordström

 25. Min första fråga till dig Daniel Nordström, vad är det för fel på dig? Hur kan du anklaga SD som är ett parti som rasistiskt ? Sossarna är väl ännu mer rasistiska om man ser tillbaka på deras parti.
  Jag har röstat på SD så länge partiet har existerat, för jag är trött på fega svenskar precis som du Daniel Nordström som inte vågar erkänna att vi har invandrar problem i detta land.
  Det du sysslar med just nu är förtal, är jag rasist bara för att jag röstar på SD precis som alla mina vänner och släktingar (både unga och äldre) som också röstar på SD för att dom har ett starkt och bra partiprogram om att värdesätta vi svenskar i första hand.
  Inte kallar jag dig rasist för att du är skinnskallig, men man kanske ska göra det för du är mer som en rasist så som du håller på. Kamma till pipskägget och låt SD få annonsera, dom är enda vuxna i denna parti lekstuga.
  Ni förlorar ännu en prenumerant på eran tidning nu, tack vare dig!

  1. @Andy: När det gäller din första fråga, vad det är för fel på mig, lämnar jag den obesvarad. Det får andra bedöma.
   När man läser Sverigedemokraternas partiprogram och studerar partiets politik är det för mig tydligt att SD gör skillnad på människor när det gäller ursprung, kultur och religion. Det definierar jag som rasism.
   Arbetarbladet har aldrig kallat – och kommer inte att kalla – Sverigedemokraternas väljare för rasister. Det är SD:s politik som jag finner rasistisk.
   För övrigt lovar jag att kamma till pipskägget.
   Daniel Nordström

 26. Ett otroligt daligt genomtankt inlagg fran Daniel Nordstrom!
  Aven om man inte gillar SD:s politik, finns ingen anledning att stoppa deras annonser, anser jag. Da riskerar de att bli annu mer intressanta.
  Och, som namnts skilj mellan begreppen ras och art! Annars far citatet omvand betydelse.

 27. Men tydligen är det helt ok att godkänna annonser från Vänsterpartiet med en historia att stödja kommunister i Sovjet unionen och Kina tillsammans ansvariga för att ha utplånat 100 miljoner människor med motiveringen att de var ” kontra revolutionärer”.

 28. Men tydligen är det helt ok att godkänna annonser från Vänsterpartiet med en historia att stödja kommunister i Sovjet unionen och Kina tillsammans ansvariga för att ha utplånat 100 miljoner människor med motiveringen att de var ” kontra revolutionärer”.

 29. Arbetarbladet är en statsunderstödd tidning. 17 miljoner per år pytsar skattebetalarna in. Och för dessa pengar tycker hr chefredaktören att han kan ha sin privata lekstuga. Det är alltid lätt att vara ”god” med andras pengar.

 30. Ville bara påpeka att människan inte är en ras, det är en art. Vi är alla samma art, men inte samma ras. Invandrare är inte en och samma ras, därför är SD’s politik inte rasistiskt. För övrigt så vet jag inte vad som är rasistiskt med att sänka invandringen? Är invandringen en ras? Kanske det. Dock något som jag vet är att Islam är en religion, så Islam och Muslimer är ingen ras, alltså är all kritik riktat mot dessa inte rasistiskt.
  Hoppas detta hjälper dig att utveckla din kunskap inom området.

  Synd att du vill ta en politisk sida, tidningen kommer att få lida bara för att du kände för att göra ett sådant meningslöst beslut. För varje ny sub du får så förlorar du 10.

  Aja, lycka till. Hoppas du inte ångrar ditt beslut.

 31. SDs totalitära rötter är småsaker jämfört med kommunisternas ryggsäck! Det är inte så många år sen som kommunisterna hyllade Sovjetunionen, DDR, Titos Jugoslavien med flera östblocksländer, en historia som ligger betydligt närmre än Nazityskland! Berlinmuren och kommunisternas totalitära grepp om öststaterna krackelerade för bara 25 år sen, 9 november 1989! Medan det 2015 är 70 år sen som Nazityskland föll ihop! I samband med Berlinmurens fall ändrades partinamnet till Vänsterpartiet kommunisterna och slutligen 1990 till bara Vänsterpartiet. Det partiet får annonsera i Arbetarbladet men inte SD…

 32. Ni uppbär ett presstöd om ca 17 miljoner kronor årligen. Hur många barn i Afrika hade de pengarna kunnat rädda från att dö i svält eller fullt behandlingsbara sjukdomar?
  Varför inte vara helt ärlig med att Arbetarbladet helhjärtat skiter i alla som inte är svenska vänstersympatisörer.

 33. Har ni råd att säga nej till reklamintäkter så har ni råd att säga nej till presstödet också. Dessutom får man säga att det är ett kraftigt avsteg från praxis att hindra folket att ta del av information från demokratiska riksdagspartier så att de kan göra ett upplyst val. Hur står det till med demokratisynen på ABs redaktion egentligen?

 34. Ännu en gång ans3r man att Sverigedemokraterna har en rasistisk politik. Reinfeldt till och med talar om skogar och öppen mark, och hänvisar till att Sverige har hur mycket plats som helst. Men ingen av dessa vidrör vilka resurser och möjligheter vårt samhälle har. I agenda 21 från FN, så anses det att Sverige har plats för ca 200 miljoner människor. Detta är en omöjlig utopi, då vi inte ens har ett avloppsnät som klarar av att hantera och rena vårt vatten, vi har heller ingen ekonomisk möjlighet längre, för våra ”lador är tomma”, vår sjukvård och skola kan inte heller hantera den volym människor som söker sig till oss. Men ändå ska vi ha en invandring tills vidare som ökar på de sociala, ekonomiska och övriga samhällsproblem detta medför för både oss och dom!!

  Det är dags att folket säger ifrån, och från och med nu tar sitt ansvar!

  Tack för ordet!

  Anton

 35. Ja där ser vad all tjat om rättvisa och jämlikhet gör, ytterligare en som fryser ut SD, bara för att de är rädda för sanningen!

 36. Helt riktigt och bra beslut.
  Jag har tidigare hävdat att SD ska respekteras lika mycket som alla andra.
  Men det går inte så länge de har den extrema linje som de har nu.
  Det känns som att partiet har backat 20 år tillbaka då de hade med sig skinnskallar som stod och skrek Sverige åt svenskarna. En sådan politik är inte rumsren och ska inte behandlas som rumsrent heller.

 37. Jo men visst…Självklart så ska inte bara en viss typ av människor släppas in i landet…
  Huvudspåret bör vara att alla som kan försörja sig givetvis ska välkomnas hit oavsett ras eller ursprungsland.
  Det är väl det som redaktören avser med sitt citat??
  Man skulle kunna jämföra det med att söka lån för köp av bostad.. Banken lånar knappast ut kapital utefter ras eller ngt annat obestämt utan går enbart på den sökandes ekonomiska status.

 38. Ja dom är väl rädda om presstödets miljoner då blir det så här,är helt övertygad om att detta beslut kommer betydligt högre uppifrån,så är det.Självklart bestämmer AB vad dom vill publicera, men jag är övertygad om att det är ett korkat beslut, thats it.

 39. Tino Sanandaji skriver om journalister: ”Mitt intryck är att Ehrenberg och de journalister han lyckades lura med sin smörja har en så skev bild av verkligheten att de helt enkelt inte tror sina ögon när de ser siffror som 40 miljarder i kostnader, 65000 i nettoinvandring eller att 50 procent tycker att det är ett dåligt förslag att öka flyktingmottagandet. Detta kan omöjligen stämma. Om det vore sant skulle väl någon ha rapporterat det vid det här laget? Journalisterna är fångade i en bubbla av ignorans de själva har varit med och skapat.”
  http://www.tino.us/2014/12/etc-och-mediavarlden-granskar-logner/

  Var är förresten herr chefreds svar till alla som läst hans blogg och kommenterat ? Tycker han inte om kontakten med läsarna ?

 40. Vilka fantastiskt ointelligenta kommentarer det finns i den här tråden. Skulle tippa på att det är ca 13% av kommentarerna.

  Tack för att en tidning fattat detta beslut. Bättre sent än aldrig. Tack.

   1. Du missade väl inte hur hans tunga argument
    formligen krossade oss ”ointelligenta” med sitt faktaspäckade argument, så vansinnigt finurligt
    samt världsomvälvande att man inte kan annat än kapitulera inför hans vishet och ultra-intelligens.

 41. Tack för all gratis reklam till Sverigedemokraterna, Daniel Nordström. Nu visar Du verkligen Dina rätta takter. Vad jag kan se här av svaren Du fått och de som jag talat med i samhället så är det många som kommer att säga upp sitt abonnemang på Arbetarbladet. Men det är väl vad Du är ute efter.

 42. ”Vi tar ställning mot rasism och vi tar därför ställning mot SD som jag anser för en rasistisk politik, eftersom partiet gör skillnad på människor utifrån bakgrund, religion och kultur.”
  Jag har jobbat ihop med invandrare från nästan alla jordens hörn och kanter och jag kan på rak arm säga att PK-Sverige inte har den blekaste aning om vad dom pratar om.
  Vad dom mest är förundrade över är den svenska attityden att förneka sig själva, sitt land och kultur. Dom flesta invandrare är stora patrioter och förstår inte varför svenskarna envisas med att förneka sitt land och sin härstamning. I en invandrares ögon är det positivt om man framhäver sitt eget land och dess förtjänster.
  De uppfattar inte detta som diskriminering eller rasism utan som en helt naturlig sak. Att tycka synd om invandrare eller att alltid hålla med dom i alla frågor ses som ett svaghetstecken och inger inte respekt.
  Står man upp för sitt land, dess sevvänjor och kultur så vet utlänningen vad han har att rätta sig efter och det i sin tur undanröjer en hel del missförstånd mellan svenskar och de olika folkslag som kommer in i landet.

 43. Betala tillbaka det statliga presstödet omedelbart då du inte längre representerar ALLA medborgares röst! Detta är ingen provat åsikts tidning där du är den som bestämmer att Arbetarbladet i sann odemokratisk anda kan stoppa ett demokratiskt valt parti att annonsera precis som övriga partier får göra!

 44. Jag skulle önska att SD inte fanns överhuvudtaget. Det är trist att de finns och den politik de för är för mig totalt oacceptabel.

  Trots detta så är Sverige en demokrati och vi accepterar att alla oavsett åsikt får uttrycka sig som de vill inom lagen.

  Även om jag vill slippa se deras reklam så tycker jag att det är fel att aktivt ta bort alla annonser. Att som tidigare granska varje annons så att de följer lagen tycker jag är riktigt och detta ska göras för alla partiers annonser.

 45. Hahaha. Ni sd-rassar är fan i mig tragikomiska. Ni har ju inte fattat ett dyft. Kan förmodligen bero på att ytterst få av er läser den media ni så gärna kritiserar . Sjukt rakryggat av Arbetarbladet att vägra fascistiska budskap. Keep up the good work! Dessutom: lär er vad yttrandefrihet betyder, sd-clowner. Googla. Be sedan en ickekontaminerad kompis läsa för er! Är nog bäst så.

  1. Är SD fascistiska?
   Märkligt, jag läste, och det alldeles själv, att en bunt experter var
   överens om att när Statsministern och Finansministern kallade SD
   för fascister så kunde de inte ha mer fel, möjligtvis nationalister.
   Och sedan är väl inte SD direkt rasister, de vill ju inte dra ner invandringen till noll, de vill minska den rejält till de som verkligen
   behöver komma hit, och det kan nog vara en hel del som gör det.

   FN larmade nu i dagarna att i Syren-trakten så är pengarna som behövs där snart slut, inom en månad kan tillståndet i regionen klassas som ren svält, och Sverige är ju en nation som rejält skurit
   ned på ”på-plats-biståndet” till förmån för de som kommer hit, varav majoriteten är papperslösa, samt uppenbarligen inte uppfyller de krav som finns på att få uppehållstillstånd.

   Regelverket säger, om jag inte minns fel, att situationen i hemlandet ska vara ohållbar, i princip ingen familj, försörjning m.m. m.m. Men så är tydligen inte fallet i väldigt många fall, det finns tydligen en fullt fungerande familj
   och försörjning samt att de är markägare.
   Det är väl sannerligen fulare beteende än att som SD säga -”Alla kan inte komma hit, för landets ekonomi klarar inte av det, vi måste få pengar över till allt annat också, pensionärerna, skolan och vården m.m. m.m., man hjälper oerhört många fler på plats för en bråkdel av vad det kostar ifall alla skulle komma hit”.
   Är det rasism?

   Jag trodde att det som gamla SD höll på med på 90-talet var rasism.
   Dom har ju rensat ut alla dom hittat som har den mentaliteten kvar,
   och det finns säkert idioter kvar, som iallafall jag personligen hoppas att dom hittar och skickar åt helvete.

   Man kan väl inte på fullt allvar mena, att det är fullt legitimt att fortsätta ge en part en rasiststämpel när de uppenbarligen kämpar för att komma till rätta med sitt förflutna?
   Isåfall kan väl Statsministern få den stämpeln med, hans morfar var
   ju nazistsympatisör på 30-talet, ska man låta han lida för det?
   Eller Drottning Silvias familj, som även de var sådana kräk som
   höll skithögen som jag inte nämner vid namn högt.
   Ska vi trakassera Kungafamiljen för det?
   Tror inte det.

   Så …
   Jag skickar tillbaka ditt vidriga översittarstinkade ”dessutom”:
   Lär dig själv vad yttrandefrihet betyder, du verkar synnerligen trångsynt samt intolerant.

   Googla själv, du verkar verkligen behöva det. Verkligen.

   Sedan gav du ett tips om läshjälp av ”en ickekontaminerad kompis”, du är verkligen en person som verkar osa yttrandefrihet och tolerans som tydligen, om man ser till helheten av den koblaja du släppte här ovan, som hånar folk för deras åsikters skull samt insinuerar att bara för att man inte tycker som dig, så har man någon form av handikapp.

   Är du en sådan person som gärna utstöter tufft inför dina kamrater:
   -”Vill jag ha din åsikt så bankar jag den ur dig”?
   Din illa dolda avsky för människor som inte delar din åsikt
   transpirerar som en oerhört kväljande doft ur ditt s.k. ”inlägg”.

   Ta och varva ner och läs vad du skrev igen. Och igen. Och igen.
   Tills du kommer till klarhet om hur tragisk du är som inte kan acceptera människors olikheter. Överhuvudtaget.

   Jag tycker synd om dig.

  2. Ett nättroll har visat sig ser jag, måste slå en signal till Aschberg med härke så de får komma till dig för en intervju.

 46. Med tanke på att (s) nu säger i princip samma sak som (sd) gjorde vid tidpunkten för annons-förbudet, så är det väl dags att ta ett nytt publiceringsbeslut och tillåta (sd)s annonser ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *