När demokratin missförstås

Fredag 12 december klockan 15.20
Vi har en lång tradition av tryck- och yttrandefrihet i Sverige för både medborgare och medier. Den traditionen ska vi vara stolta över. Den traditionen ska vi värna om. Problemet är att det finns så många som missförstår vad yttrandefrihet och demokrati verkligen är. Det har på nytt blivit uppenbart för mig under den vecka som har passerat.
I slutet av förra veckan berättade jag att Arbetarbladet inte längre kommer att publicera annonser från rasistiska Sverigedemokraterna om partiet kommer med sådana förfrågningar i den kommande valrörelsen. Beslutet blev uppmärksammat runt om i landet, både i branschmedier och hos människor i allmänhet. Under den vecka som har gått har jag fått mängder av mejl och telefonsamtal från personer som har tyckt till om beslutet.
En del berömmer beslutet. Andra kritiserar det. Bland de mest upprörda kritikerna finns det just ett flertal som har missförstått, eller inte vill förstå, vad demokrati egentligen är. Dessa personer menar att Arbetarbladet inte står upp för demokratin, att vi bedriver censur och att vi till och med går emot svensk lag. Det faktum att Arbetarbladet är en tidning som får statligt presstöd anser somliga är ytterligare ett skäl till att en tidning som Arbetarbladet helt enkelt inte borde kunna neka ett demokratiskt valt riksdagsparti annonsplats.
Arbetarbladet står upp för demokratin. Arbetarbladet står upp för tryck- och yttrandefriheten. Arbetarbladet bedriver inte censur. Alla människor har rätt till sin åsikt. Alla har rätt att uttrycka den, så länge inte budskapet strider mot lagen. Däremot är det ingen demokratisk rättighet att i alla sammanhang uttrycka sin åsikt i en dagstidning.

I onsdags deltog jag i ett panelsamtal i Sjömanskyrkan i Gävle tillsammans med Anna-Lena Lodenius, journalist, författare och expert på högerextrema grupper och Linus Lutti, bördig från Skutskär och känd som musiker under namnet Little Children. Vi diskuterade bland annat demokratin och åsiktsfriheten i Sverige. Arrangör var Studieförbundet Vuxenskolan och dess marknadschef i Gävleborg, Emelie Lundin, var samtalsledare.
Under diskussionens gång pratade vi bland annat om nazistiska Svenskarnas Parti och de torgmöten partiet hade runt om i landet innan valet i september. Svenskarnas Parti besökte bland annat Gävle med tumult bland de många motdemonstranterna som följd. En av frågeställningarna var om det är rätt att låta ett parti som Svenskarnas Parti arrangera torgmöten.
Mitt svar på den frågan är ja. Jag var på plats under Svenskarnas Partis möte i Gävle. Känslan av att ett nazistiskt parti höll möte i staden fick mig att må illa, men det är helt enkelt demokratins pris. Även ett nazistiskt parti har rätt att hålla ett torgmöte så länge det håller sig till lagen.

Däremot är det ingen rättighet att föra fram sin åsikt i alla forum, till exempel i en tidning eller på en tidningssajt, precis på samma sätt som att det inte är någon rättighet att storma in i en persons hem och skandera sitt budskap. Tidningen eller tidningssajten är tidningens hem. Där bestämmer vi och ytterst ansvarige utgivaren vad som publiceras. Det handlar inte om censur.
Det handlar inte om begränsad yttrandefrihet.
Det handlar om ett publicistiskt ställningstagande och utgivaransvar.
Den som tror något annat har missförstått.
Tyvärr är de rätt så många.

Jag säger som amerikanske politikern Alfred Emanuel Smith (1873-1944):
”Alla demokratins sjukdomar kan botas med mer demokrati.”

P.S I dag publicerade vi avsnitt #7 av podcasten #GullbergNordström med mig och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Du kan lyssna på avsnittet här.

Publicerat av

18 reaktioner till “När demokratin missförstås”

 1. Tack för att det finns ansvarsfull journalistik i detta vårt vackra land!!! Tack Daniel Nordstrom

 2. Jag finner det fortfarande intressant att du Daniel säger att du står för allas lika värde …

  Men vad med din egen redaktion ser nu att ni har tagit bort ansattas bilder i redaktionen kan det bero på att du jobbar på en 99% vit arbetsplats Daniel?

  Du sa då du blevredaktör att du ville öka mångfalden på din arbetsplats men efter några år och inget har hänt så måste jag tyvär kalla dig smygrasist

  1. @Fredrik: Porträtten på våra anställda är tyvärr inte längre kvar sedan vi gjorde om sajten för en tid sedan. Jag hoppas att vi inom kort kan lägga upp dessa bilder igen, eftersom alla medarbetares kontaktuppgifter och funktioner är värdefull information till våra läsare.
   Jag tror att varje redaktion behöver ökad mångfald, så även naturligtvis Arbetarbladet. Målet att öka mångfalden står fast.

 3. Ett mycket tunt försvar för ditt beslut att frångå praxis, Nordström. En av demokratins grundvalar är att väljarna ska kunna fatta ett välinformerat beslut. Detta motarbetar ni.

  1. @Ove P: Jag håller med dig om att en av demokratins grundvalar är att väljarna ska kunna fatta välinformerade beslut.
   Arbetarbladet kommer under den kommande valrörelsen att ge läsarna just den information som krävs för välinformerade beslut.
   Däremot publicerar vi inte Sverigedemokraternas annonser. Det är ingen demokratisk rättighet att annonsera i en dagstidning.
   Daniel Nordström

   1. ”Annonser från politiska partier, som är representerade i riksdag och/eller kommunala församlingar samt från arbetsmarknadens partsorganisationer bör antas i det skick annonsören önskar – utan strykningar eller tillägg från vederbörande tidnings sida.” Utdrag ur ”Spelregler för press, radio och tv”. Att frångå detta kan med fog påstås vara att frångå även de demokratiska spelreglerna.

    1. @Ove P: Du får gärna bifoga en länk till detta.
     Det finns inget regelverk som styr det du påstår. Ansvarige utgivaren och ingen annan fattar beslut om publiceringar efter mediets riktlinjer.
     Daniel Nordström

 4. Mittmedia, där demokratifientliga Arbetarbladet ingår, är inte som andra tidningskoncerner. ”Medievärlden har frågat dagspresskoncernerna hur de kommer att hantera SD-annonser i extravalet. De flesta tidningar tar ställning till varje annons. Undantaget är Mittmedia där majoriteten av tidningarna faktiskt säger kategoriskt nej till SD:s annonser.”

  1. @Ove P: Här är artikeln i Medievärlden:
   http://www.medievarlden.se/nyheter/2014/12/sa-hanterar-tidningarna-sd-annonser-i-extravalet
   Ansvariga utgivare fattar enskilda beslut. Det är det som är utgivarskap. Inom MittMedia har olika utgivare fattat olika beslut oberoende av varandra. Att vi har skilda åsikter och inte agerar lika som många andra koncerner ser jag som en stor styrka.
   Att du kallar Arbetarbladet för ”demokratifientliga” innebär uppenbarligen att du tillhör just dem som har missförstått vad demokrati är. Läs gärna mitt blogginlägg som du har kommenterat. Det verkar som om du inte har gjort det.

   1. Jag har läst ditt inlägg såklart, men däremot tror jag inte att du Nordström är den stora auktoriteten inom statsvetenskap som du själv tror. Vem är du att diktera för oss andra vad demokrati är ? AB frångår praxis genom att vägra låta ett demokratiskt riksdagsparti annonsera. Du och andra inom Mittmedia står ganska så ensamma i er definition av vad ”verklig demokrati” är. Med en parafras på dina egna ord skulle man också kunna säga ”att SD har skilda åsikter och inte agerar lika som andra partier ser jag som en stor styrka.” Detta borde motivera till att inte inskränka partiers yttrandefrihet även fast ni inte delar deras åsikter.

    1. @Ove P: Jag har aldrig påstått att jag är en auktoritet inom statsvetenskap av den anledningen att jag inte är det.
     Det jag har skrivit om är min syn på demokrati. Den synen skiljer sig uppenbarligen mycket från din.
     I vilket fall är det ingen demokratisk rättighet att annonsera i en dagstidning. Det behöver man inte vara en auktoritet inom statsvetenskap för att inse. De allra flesta förstår det ändå.
     Daniel Nordström

     1. Du skriver ” ett flertal som har missförstått, eller inte vill förstå, vad demokrati egentligen är.” och ”Problemet är att det finns så många som missförstår vad yttrandefrihet och demokrati verkligen är.” Jag kan inte förstå annat än att du anser att du sitter inne med den slutgiltiga definitionen av demokrati. Ingenstans står det att detta bara är din personliga tolkning av begreppet.

      Man kan också undra hur du utifrån din demokratiska syn kan acceptera nazist-demonstrationer på gator och torg men inte ett folkvalt riksdagspartis förhandsgranskade annonser i din tidning ?

 5. @Ove P: Jag är väl förtrogen med Tidningsutgivarnas riktlinjer angående åsiktsannonsering. Eftersom du också verkar vara det antar jag att du även har läst detta stycke i riktlinjerna:
  ”Tidningarna bör i positiv anda pröva frågor om införande av åsiktsannonser.
  Utgivare har rätt att vägra införa åsiktsannonser, som inte anses förenliga med
  tidningens allmänna policy.”
  http://www.tu.se/images/SPELREGLER2010.pdf
  Daniel Nordström

  1. Hur motiverar du att AB ska frångå följande ”Det skall emellertid anses särskilt förpliktigande, att införa en åsiktsannons – från enskilda, företag, organisationer eller från partier – om det gagnar ett samhällsintresse av allsidig debatt och angelägen information. ”

   1. @Ove P: Jag motiverar det med exakt detta citat ur TU:s riktlinjer:
    ”Tidningarna bör i positiv anda pröva frågor om införande av åsiktsannonser.
    Utgivare har rätt att vägra införa åsiktsannonser, som inte anses förenliga med
    tidningens allmänna policy.”
    Sverigedemokraternas rasistiska politik är inte förenlig med Arbetarbladets allmänna policy. Därför får inte SD annonsera hos oss.
    Daniel Nordström

 6. @Ove P: När det gäller din fråga hur jag utifrån min demokratiska syn kan acceptera nazist-demonstrationer på gator och torg men inte ett folkvalt riksdagspartis förhandsgranskade annonser i tidningen är mitt svar följande.
  I en demokrati har alla rätt att framföra sina åsikter så länge de inte bryter mot de lagar som finns. Alla har dock inte rätt att föra fram dem överallt. Det är just i det som många missförstår vad demokrati är.
  Även om nazister har rätt att ha torgmöten har de inte rätt att kräva att de även ska få hålla möten i någons hem.
  Arbetarbladet och dess forum är vårt hem. Där avgör vi och till sist ansvarige utgivaren vad som publiceras utifrån de riktlinjer tidningen har.
  Det är en demokratisk rättighet att arrangera torgmöten. Det är ingen demokratisk rättighet att annonsera i en tidning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *