Engagemanget är vackert att se

Här är några av alla skolväskor till asylsökande barn som Arbetarbladets läsare samlat in och hjälpt oss att packa. Målet var att samla in 125 skolväskor. Det målet nåddes efter några dagar. Nu har över 200 väskor samlats in.

Fredag 19 december klockan 17.40
Redan i höstas började diskussionen på Arbetarbladets redaktion. Många olika kreativa tankar väcktes. Vi diskuterade vad vi kunde bidra med. Vi pratade vidare kring hur Arbetarbladet och dess läsare kunde hjälpa de asylsökande som anländer till Gästrikland.
Nu ser vi resultatet av läsarnas engagemang. Det är vackert att se.
Det var genom ett initiativ från Arbetarbladets reporter Linda Lundin som idén slutligen formades. Tillsammans med Rädda Barnen inledde Arbetarbladet en kampanj. Målet var att inför vårterminens skolstart samla in skolväskor till alla 125 asylsökande barn på boendena i västra Gästrikland.

Förra lördagen lanserade vi kampanjen i Arbetarbladet. Vi vädjade om läsarnas hjälp. Responsen hos läsarna var omedelbar och överväldigande. Redan efter några dagar, i onsdags, hade vi klarat målet med 125 insamlade skolväskor. Nu, en vecka senare, har över 200 skolväskor samlats in – och inte nog med det. Arbetarbladets läsare har också hjälpt oss att packa väskorna.
När vi drog i gång kampanjen för en vecka sedan vädjade vi inte enbart om skolväskor. Vi önskade också att dessa skulle vara packade med pennor, radergummi, anteckningsblock, reflex och gärna någon form av leksak. På Arbetarbladets redaktion kan vi nu se resultatet. Här står en mängd packade skolväskor i olika former och färger. Bland dessa trängs ett antal VHS-spelare. Eftersom Rädda Barnen har fått ett flertal videoband, men har haft svårt att finna gamla VHS-spelare bad vi nämligen om läsarnas hjälp även i detta.

I samband med att vi drog igång kampanjen med Rädda Barnen publicerade vi även artikelserien ”Barnen efter flykten”, skriven av just nämnda reportern Linda Lundin. I en krönika förra veckan skrev Linda Lundin att hennes besök på asylboendet i Kungsgården gett henne starka intryck.
Dessa starka avtryck återspeglades också i artikelserien. Alla människor bär på sin berättelse. Så är det naturligtvis även på ett asylboende. Skillnaden är att berättelserna hos de människor som vistas på ett asylboende i regel är så mycket mer dramatiska än hos andra människor. Jag tror att vi som växt upp i ett tryggt land som Sverige tyvärr ofta glömmer bort det.

Dessutom fortsätter ofta dramatiken för dessa människor. Först en flykt från krig och förtryck, som ibland varit flera månader lång, därefter en ankomst till ett främmande land. Sedan kommer ovissheten kring om de får stanna i Sverige eller inte.
För att barnen som kommer till Sverige ska få en bra start i sitt nya land är naturligtvis skolan viktig. Tack vare Arbetarbladets läsare har nu alla 125 asylsökande barn i Sandviken och Hofors en skolväska fylld med det viktiga som krävs inför skolstarten i januari. Väskorna är anpassade efter olika åldrar.

Jag har flera gånger tidigare berömt engagemanget hos Arbetarbladets läsare, som är imponerande duktiga på att höra av sig oavsett om de är glada eller upprörda över något vi har skrivit eller över något beslut vi har fattat.
Insamlingen av skolväskor är ytterligare ett bevis på det.
Ett oerhört vackert bevis.

För övrigt tror jag att det är som engelske ämbetsmannen och dagboksförfattaren Samuel Pepys en gång skrev:
”Det finns inga främlingar, bara vänner vi inte känner”.

P.S 1: Om du har missat avsnitt #8 av podcasten #GullbergNordström med mig och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg kan du lyssna här.

P.S 2: Missa inte den Spotify-lista med jullåtar som #GullbergNordström gjort. Den finner du här.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *