När historien kommer igen

Fredag 26 december klockan 15.15
Ofta har historien och samtiden mer gemensamt än man anar. Skillnaden är bara att det är en annan tidsålder och andra typer av problemställningar. När jag läser Mats Hyvönens doktorsavhandling ”Lokalpressens självbilder 1920-2010” tycker jag mig se att det som hände för knappt 100 år sedan nu inträffar på nytt i en ny och mer otäck kontext.
Mats Hyvönen är universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Gävle. I sin doktorsavhandling, som jag tidigare skrivit om,  har han använt Gävleborg som exempel och tittat närmare på fyra tidningar, Arbetarbladet (grundad 1902), Söderhamns-Kuriren (1895), Gefle Dagblad (1895) och Ljusnan i Bollnäs (1912).
Den första delen i avhandlingen, åren 1920-1945, beskriver Hyvönen som mobiliseringens tid. Han skriver att det inte minst i Arbetarbladet ofta poängterades att den primära uppgiften för arbetarrörelsens tidningar var att bana väg för en ljusare framtid för arbetarklassen. Under denna tidsperiod fungerade tidningarna till största delen som politiska organ, där det ansågs vara av yttersta vikt att sprida det politiska budskapet under den oroliga tid som rådde

Hyvönen konstaterar att åren 1912 till 1920 betecknas som en dramatisk tid. Sverige hade gått från att vara ett av de minst urbaniserade och industrialiserade länderna i västra Europa till att höra till ett av de snabbast utvecklade länderna. Första världskriget och ryska revolutionen innebar att världen utanför betraktades som orolig och hotfull. I Sverige rådde svåra kriser och djupa meningsskiljaktigheter mellan olika grupper i samhället. Detta bidrog till dagstidningarnas ökade betydelse.
Dagstidningarna, inte minst s-tidningarna, förde fram sitt politiska budskap med kraft under denna tidsperiod. Såväl tidningsmän som forskare och intellektuella var eniga om att dagstidningarna hade mycket stort inflytande i samhället. Samtidigt betonade, enlig avhandlingen, tidningarna ofta det ansvar som följde med tidningsmakeriet. Det konstaterades att oroliga tider ställer särskilda krav på ansvarstagande av de personer som förfogade över det inflytelserika tidningsmediet.

Nästan 100 år har passerat.
Vi ser på nytt en dramatisk tid i Sverige.
Tidningarna har blivit mediehus och är ännu lika viktiga. Lokalpressens självbild och roll har förändrats genom åren. Trots det går det att dra paralleller från historien.
Nu, precis som för 100 år sedan, uppfattar många omvärlden som ett hot. Nu är det främst digitala medier som sprider hårt vinklad politisk propaganda, dock utan att betona eller ta sitt ansvar. Det jag tänker på är naturligtvis hatsajter som till exempel Avpixlat och Exponerat som pumpar ut sin politiska propaganda i form av rasism och hat. Främst islam målas ut som det stora hotet från såväl dessa sajter som från rasistiska Sverigedemokraterna. Likväl som att dagstidningarna formade många läsares politiska världsbild för 100 år sedan präglas hatsajternas läsare nu på ett betydligt mer brutalt sätt av det öppet rasistiska budskapet. Hotbilder målas upp. Hatet piskas fram. Islamofobin ökar. En moské i Eskilstuna utsätts för ett attentat.

Hatsajternas påverkan av människor är en skrämmande utveckling. De människor som enbart låter sig färgas av hatsajterna får en ytterst begränsad världsbild. Det ökar klyftorna i samhället. Det, om något, är ett allvarligt hot.

Jag säger som den franske politikern och kardinalen Jean-Francois Paul de Gondi Retz (1613-1679)
”Av alla passioner är fruktan den som mest försvagar omdömet.”

Publicerat av

15 reaktioner till “När historien kommer igen”

 1. Du vet tydligen mer än polisen i Eskilstuna. Inget tyder ännu på att branden i moskén var ett attentat. Ännu ett exempel på hur vänstern fantiserar fram en verklighet som man sedan förhåller sig till. Visst vore det en våt dröm för er om det visar sig att någon nazist eller SD:are kastat in en brandbomb, det skulle ju passa bra in i er gamla revolutionsromantik, men ni får nog vänta ett tag till eller iscensätta ett eget fejkat attentat.

 2. Jag är ledsen Nordström men det du nedsättande kallar ”hatsajter” har många gånger betydligt intressantare och mer ifrågasättande artiklar än din egen tidning.

 3. I svenska medias värld är
  -en icke-namngiven, icke-intervjuad person
  -som citeras av en icke-namngiven, icke-intervjuad person

  mer värd som ”bevis” än

  -polisen
  -SKL
  – brandteknikers undersökning

 4. Enligt TV4 så arbetar polisen nu efter teorin att branden uppstått genom oaktsamhet. Enligt din egen väldigt förhastade och vinklade teori så var branden ett attentat som inspirerats av SD och Avpixlat. ”Hotbilder målas upp. Hatet piskas fram.” I detta fall är det väl du som står för det ?

 5. ’Islamofobi’ existerar inte då det bara är ett uttryck i försök att kontrollera andra grupper utanför Islam att följa deras regler.
  Samtidigt som du drar slutsatser ur röven så pekar Eskilstuna incidenten att det var som vilken olyckshändelse som helst, en ursäkt till de människor som du anklagat vore det minsta man kan begära.

 6. Hahaha. Snacka om att kasta sten i glashus. En självantänd lokal (medvetet eller omedvetet) får man från PK-håll genast till något nazi-avpixlat-exponerat-SD-islamofobiskt religions-rashat.

  Avgå, din mupp!

  Du är knappast någon som företräder arbetare, snarare en del av 87% hatarna som hatar mer än någon annan i detta landet. Som Dan Eliasson sa: ”Jag kräks!”

  1. @Ove P: Jag har också sett uppgifterna till TV4 där poliskällor säger att polisen numera arbetar efter teorin att det var en olycka som startade branden i moskén i Eskilstuna.
   Exakt vad som orsakade branden vet man, mig veterligt, ännu inte.
   Samma dag som branden bröt ut beskrev polisen branden som ett attentat:
   – Åtminstone en person har sprungit från den här platsen i direkt anslutning till branden. Han har även slängt in något genom en fönsterruta, förmodligen något med brännbar vätska, sa polisens insatschef Henrik Lagerkvist till Aftonbladet.
   När jag skrev denna text tydde allt på att det var ett attentat. Exakt vad som orsakade branden vet vi ännu inte. Det vi däremot vet är att fler moskéer utsatts för attentat.

   1. Jerzy Sarnecki: ”Den första, troligen felaktiga, informationen om att branden var anlagd och den massmediala hysterin som uppstod till följd av den har med stor sannolikhet gett några tokstollar idéer om att kopiera händelsen.” http://www.expressen.se/nyheter/experten-hysterin-ledde-till-branderna/
    Att du bidragit till hysterin genom att snabbt dra slutsatser som passar din politiska agenda är tydligt. AB lämnar allt mer journalistiken och går mot politisk aktivism istället.

    1. @Ove P: Om polisen och medierna gått ut med felaktiga uppgifter är det naturligtvis olyckligt.
     Som vanligt drar du, Ove P, dock märkliga slutsatser.
     Att via detta blogginlägg påstå att Arbetarbladet allt mer lämnar journalistiken och går mot politisk aktivism är naturligtvis befängt.
     Arbetarbladet är och förblir politiskt obundet på nyhetsplats.
     Daniel Nordström

     1. Ditt blogginlägg var så viktigt att det även publicerades på nyhetsplats, har du glömt det ? När kommer dementin av din absurda koppling mellan SD, Avpixlat och attentat mot landets demokrati ?

 7. @OveP: Kopplingen mellan rasistiska SD och hatsajten Avpixlat är uppenbar.
  Lika uppenbart är det att Avpixlats hets mot människor är ett stort problem.

 8. Du framhärdar alltså fortfarande i att branden i E-tuna är ett attentat framkallat av SD och Avpixlat ? Jag tror nog att attentatet i Paris mot en tidning idag visar varifrån hotet mot demokratin och Europa verkligen kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *