Världen står upp för yttrandefrihet

Torsdag 8 januari klockan 11.40
Det är dagen efter det fruktansvärda.
Det är dagen då det är vackert att se att världen sluter upp i sympati för Charlie Hebdo.
Arbetarbladets redaktion fick en blomma. Den var en vacker gest som värmer.
Blomman kom från frilansjournalisten Erik Süss, som tidigare varit en flitig skribent på Arbetarbladet men numera skriver för Gefle Dagblad.
Süss har under dagen gått runt med blommor till alla redaktioner till Gävle.
”Varje tidningsredaktion behöver en bukett idag. Media får aldrig låta sig tystas”, skriver Süss i ett Facebookmeddelande efter att jag tackat för buketten.
Brutala attentat likt det mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris skapar skräck. Precis som Süss skriver får aldrig media låta sig tystas.
Därför är det, mitt i sorgen och frustrationen över det brutala dådet, vackert att se hur världen nu sluter upp i sympati för Charlie Hebdo, mordoffren och dess anhöriga.

Expressen publicerar i dag en förstasida som blev klassisk redan när den hamnade i tidningskioskerna.
Den är helt tecknad och visar den sista teckning som Charlie Hebdo publicerat. Samma bild publicerades för övrigt i det blogginlägg jag skrev i går. Arbetarbladet publicerade även ytterligare en bild i denna text av Kristian Ekenberg på Arbetarbladets kulturredaktion.
”Det är farligt att vara journalist och det blir farligare också här hemma.
Undersökningar som bland annat Utgivarna och Svenska journalistförbundet gjort visar att hot och våld mot medierna ökar, och under 2013 hölls tre rättegångar för hot eller våld bara mot Expressen-medarbetare”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i ett blogginlägg i dag där han berättar om Expressens förstasida och även de andra bilder från Charlie Hebdo som Expressen publicerar i dag.

Som ett direkt svar på det brutala terrordådet i går går i dag Reportrar utan gränser ut med en internationell vädjan till medieutgivare om att med start i morgon börja publicera Charlie Hebdos teckningar.
”Yttrandefriheten får inte förminskas inför barbariet och ge vika för utpressning från dem som angriper demokratin och de värden vi gemensamt står bakom. Som talesmän för alla dem som fallit i försvaret av grundläggande rättigheter måste vi fortsätta Charlie Hebdos kamp för fri information”, skriver Reportrar utan gränser.

I det blogginlägg jag skrev i går finns en länksamling till många intressanta och bra texter som skrivits i detta ämne.
Terrordådet i Paris chockerar oss alla.
I dag står världen upp för yttrandefriheten och det fria ordet.
Det är vackert att se.
Trots allt.

 

Publicerat av

Daniel Nordström

5 reaktioner till “Världen står upp för yttrandefrihet”

 1. Salman Rushdies kommentar ang terrordådet i Paris är värd att beakta:
  “Religion, a mediaeval form of unreason, when combined with modern weaponry becomes a real threat to our freedoms. This religious totalitarianism has caused a deadly mutation in the heart of Islam and we see the tragic consequences in Paris today. I stand with Charlie Hebdo, as we all must, to defend the art of satire, which has always been a force for liberty and against tyranny, dishonesty and stupidity. ‘Respect for religion’ has become a code phrase meaning ‘fear of religion.’ Religions, like all other ideas, deserve criticism, satire, and, yes, our fearless disrespect.” –Salman Rushdie

  1. @Gurra nog är väl Daniel trovärdig, jag kan inte tro annat än att han uppriktig vill stå upp för demokrati och yttrandefrihet.

   Det som man möjligtvis kan ironisera över, även om det inte känns bra just nu, är hur media, politiker etc. är väldigt snabba att säga att detta inte har något med religion i allmänhet att göra, och islam i synnerhet. Ser man tillbaks till det fruktansvärda dådet på Utöya så var det ju ingen tvekan om vad (enligt samma media) som var orsaken till detta, och vilka som skulle motarbetas till sista andetaget.

   Man kan iofs. debattera vad som är största hotet idag, terrorism från höger, vänster eller t.ex. islam, men oavsett så är jag personligen övertygad om att en överväldigande majoritet av vänstermänniskor, sverigedemokrater eller muslimer står bakom våld som utförs i ”deras” namn.

   1. Nordström var blixtsnabbt ute och slog kategoriskt fast att moskébranden i Eskilstuna var ett islamofobiskt attentat med kopplingar till SD och Avpixlat fast polisen, SÄPO och brandtekniker sa annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *