Nej, vi har inte ändrat policy

Fredag 9 januari klockan 17.20
Har Arbetarbladet plötsligt ändrat policy? Jag har fått den frågan efter att vi på kort tid namngivit två misstänkta mördare. Det snabba svaret på den frågan är nej. Jag driver den publicistiska linje jag alltid gjort som utgivare. Det längre svaret kommer jag att utveckla mer i denna krönika.
Jag tillträdde som ansvarig utgivare på Arbetarbladet 1 maj 2013. När en ny ansvarig utgivare tillträder fattas i regel nya beslut. Arbetarbladets tidigare chefredaktör och ansvarige utgivare Sven Johansson är en klok publicist. Däremot är det garanterat så att han och jag skulle fatta olika beslut i en del utgivarfrågor om vi bedömde samma ärende, precis som fallet är nu med annan klok publicist, Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Även jag och Gullberg fattar olika beslut i olika frågor utifrån vår respektive publicistiska hållning. Jag och Gullberg resonerar mer om detta i det nya avsnittet av podcasten #GullbergNordström som du finner i iTunes eller via denna länk.

Alla utgivare och redaktioner har i grunden samma pressetiska riktlinjer att förhålla sig till. Trots det fattar ansvariga utgivare ofta olika beslut. Det vanligaste är att besluten skiljer sig åt utifrån hur utgivaren tolkar det som benämns som allmänintresse, det vill säga ett intresse eller något som inte bara berör några enstaka utan människor på ett bredare plan.
Jag har tidigare utvecklat mina tankar när det gäller fallet om den misstänkte styckmördaren Albin Aspgren i Gävle. Där publicerade Arbetarbladet namn och bild på honom i samband med att åtal väcktes. Mordet är en skakande händelse och ett mycket ovanligt rättsfall som jag bedömer just berör människor på ett bredare plan.

När det gäller den andra aktuella namnpubliceringen, fallet med den tidigare Gävlebon Johnny Rintanen, fanns det ett uppenbart allmänintresse när han befann sig på fri fot, var efterlyst av polisen och bedömdes som farlig för allmänheten. När han ännu var på fri fot publicerade de flesta medier namn och bild på honom. Gefle Dagblad valde att enbart publicera bilden, inte namnet. När han greps avpublicerade både Gefle Dagblad och Aftonbladet, som tidigare gått ut med både namn och bild, och anonymiserade honom. Expressen publicerade först, avpublicerade, för att sedan på nytt publicera namn och bild.
Arbetarbladet har fortsatt att publicera namn och bild på Rintanen.

Det finns visserligen inget uppenbart allmänintresse nu när han är gripen och fortsatt misstänkt för mord. Jag har trots detta inte funnit skäl att inte fortsätta publicera hans namn och bild i denna så kallade pågående publicering. När en utgivare publicerar namn och bild bör den tänka även i nästa steg. I fallet Rintanen anade vi redan när han var efterlyst att han snart skulle gripas. Jag resonerar som så att det är bättre att stå fast vid sitt utgivarbeslut för att följa ärendet hela vägen.
Om Rintanen frias från misstankarna berättar vi det genom att rentvå honom med namn och bild. Om det hela leder till fällande dom finns det, som jag bedömer det, ett fortsatt uppenbart allmänintresse.

Oavsett vilka beslut olika utgivare fattar är det bra att de pressetiska frågorna och att utgivarbeslut fortsätter att diskuteras. Media och utgivarbeslut ska självklart också granskas.

Till sist, apropå terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo och dådet mot yttrandefriheten och det fria ordet citerar jag den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholsky (1890–1935):
”Vad vågar satiren? Allt”.

Publicerat av

Daniel Nordström

5 reaktioner till “Nej, vi har inte ändrat policy”

    1. @Ove P: Absolut inte. Däremot har Jenny Wennberg och Anna Norling på ledarredaktionen haft välförtjänt semester.

  1. Nu när du i flera dagar betygat att yttrandefriheten ska försvaras så kanske det är dags att erkänna Avpixlats berättigande och att sluta kalla den publikationen för ”hatsajt” ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *