Bra att anmälningarna ökar

Tisdag 20 januari klockan 16.55
Antalet anmälningar till Pressombudsmannen har ökat dramatiskt.
Det är i grunden mycket bra.
Det är till och med något medierna bör vara tacksamma över.
Tidningen Journalisten uppger att antalet anmälningar till PO under 2014 ökade med 65 procent jämfört med 2013. Under 2014 kom det in 597 anmälningar till Allmänna Pressombudsmannen. Antalet anmälningar under 2013 var 362 stycken.
I sammanhanget är det viktigt att nämna att antalet fällningar däremot inte ökade. Enligt PO ligger antalet fällningar på mellan 30 och 50 per år. Under både 2013 och 2014 fälldes 34 artiklar av PO.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson säger till Journalisten att han ser fler olika förklaringar till det faktum att antalet anmälningar har ökat.
Han hänvisar bland annat till att PO haft flera uppmärksammade fall på senare år, fall som fått stor uppmärksamhet inte minst i medierna.
Dessutom har PO fört in möjligheten att fylla i anmälan via sin hemsida, där det numera finns ett formulär att fylla i.
– Men man får inte fler anmälningar för att det är lättare att anmäla. Folk måste även känna till att vi finns, säger Ola Sigvardsson till tidningen.

Jag vill understryka det Ola Sigvardsson säger. Det är viktigt att allmänheten vet om att det finns möjlighet att anmäla artiklar till Pressombudsmannen.
Det är garanterat så att uppmärksammade fall, som till exempel när drottning Silvia anmälde publiceringen av fotografen Elisabeth Ohlson Wallins bilder, har ökat kännedomen kring Allmänhetens Pressombudsman.
Jag tror även att en minst lika bidragande orsak till det antalet ökade anmälningarna beror på att medierna själva blivit mer öppna med att berätta om möjligheten att anmäla artiklar.

Alla medier möter då och då människor som känner sig felaktigt behandlade i artiklar. Det är ofrånkomligt. Medier måste vara självkritiska och granska även sin egen verksamhet. Medier gör felbedömningar och misstag. Misstag ska justeras i form av rättelser.
I andra fall är åsikterna skilda. Mediet och dess utgivare anser att publiceringen är korrekt. Den person som omskrivs har en avvikande åsikt. Då är det alldeles utmärkt att Allmänhetens Pressombudsman som opartisk aktör granskar ärendet.

Bara under det senaste året har jag uppmanat ett antal personer , som varit missnöjda med en publicering, att anmäla Arbetarbladet till Allmänhetens Pressombudsman i just fall där jag och den person som hört av sig har haft olika syn på publiceringen. Merparten av dessa personer har också gjort det. Ett av dessa fall är ännu inte avgjort. I övriga fall har Arbetarbladet friats.
Jag tror att många andra utgivare gör på samma sätt, vilket garanterat också ökat antalet anmälningar. Ett par av de personer jag uppmanade att anmäla oss hade tidigare inte kännedom om Allmänhetens Pressombudsman.
Därför är det i grunden positivt att anmälningarna ökat.
Det är naturligtvis också positivt att inte antalet fällningar ökat.

 

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *