Hjältarnas egen galakväll

Fredag 23 januari klockan 17.30
Det är bara att inse. Det finns vissa drömmar som aldrig kommer att slå in. Jag pratar naturligtvis om drömmen att vara rockstjärna och känslan att stå där på scenen med sin fulländade musikaliska briljans och trollbinda publiken. Jag drömde att jag gjorde det en gång. Det blev en mardröm.
Drömmen den där oroliga natten för ett antal år sedan handlade om att jag av någon märklig anledning plötsligt spelade bas i AC/DC i ett fullsatt Hovet i Stockholm. Det var en fantastisk känsla, som i drömmen kändes helt naturlig. Jag röjde runt på scenen med gitarristen Angus Young och sångaren Brian Johnson. Vi var grymt bra. Publiken var vild. Plötsligt gjorde jag misstaget att börja tänka där mitt i drömmen.
Jag insåg att jag inte kan spela bas.
Det var då allt brast.

I samma sekund som jag tänkte tanken i drömmens dimma började basen klinga falskt. Det lät helt enkelt fruktansvärt. Den tidigare jublande publiken började bua. Angus och Brian tittade på mig och skakade på sina svettiga huvuden. Jag skulle gissa att någon drömtydare skulle tolka denna dröm som ett tecken på stress och rädsla att misslyckas. Nåväl. Det var också det jag gjorde. Det blev ett fiasko.

Jag kan inte spela något instrument och har en sångröst som inte ens en mor kan älska. Trots det har musiken följt mig under hela livet. Den har gett mig styrka, den har glatt mig, den har berört mig, den har tröstat mig, den har skapat ovärderliga minnen. Den har varit ett soundtrack till min vardag och min fest. Därför har jag alltid känt den största respekt och tacksamhet till alla dessa stora och små musikaliska hjältar som har inneburit så mycket för mig genom åren.

På lördag kväll uppmärksammar vi några av dessa hjältar. För sjätte året i rad är det dags för Arbetarbladets lokala musikgala Local Heroes, kvällen där vi hyllar det rika lokala musiklivet. Klockan 20.00 slår vi upp portarna till galan i Konserthuset i Gävle. Samma tid går vi live på arbetarbladet.se. Vi tv-sänder nämligen allting så att du får en chans att se alla prisutdelningar och starka artister under kvällen, som leds av Gävleartisten Min Stora Sorg.

20.00 kommer tv-tittarna på arbetarbladet.se att guidas av Arbetarbladets nöjesredaktör och tv-profil Sofia Juvel och Dala-Demokratens nöjesredaktör och tv-profil Jonas Heavy Stentäpp. Livesändningen fortsätter därefter med själva galan som pågår från 21.00 fram till midnatt. Jag har äran att, precis som i fjol, vara en av prisutdelarna. I fjol delade jag ut priset som årets nykomling till Amanda Warren. I år kommer jag att dela ut Arbetarbladets nyinstiftade hederspris årets local hero.

Galan tillkom ursprungligen efter en idé av dåvarande nöjesredaktören Lisa Pehrsdotter, som numera är ställföreträdande ansvarig utgivare och nyhetschef på Arbetarbladet. Jag är oerhört tacksam för att Lisa kom på denna idé och jag är också tacksam över det fantastiska arbete som årets galageneral Frida Calderon gjort för att ytterligare förädla galan i sitt koncept.

De lokala musikhjältarna som sliter hårt i sina replokaler är så värda att uppmärksammas. De betyder så mycket för oss alla som lyssnar och får näring från musiken.
Detta är deras kväll. Den kommer att bli alldeles strålande.
Följ med via arbetarbladet.se på lördag kväll med start 20.00.

Jag säger som grekiske filosofen Platon (427 f.Kr–348 f.Kr) lär ha sagt redan på sin tid:
”Musik och rytm hittar sin egen väg till själens hemliga skrymslen.”

P.S! Avsnitt #11 av podcasten #GullbergNordström med mig och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg ligger nu ute. I veckans avsnitt pratar vi om en närgången bevakning av en bandyikon, om mediebluffar och om Gävlemord som uppmärksammas i en dokumentär. Vi pratar också om bland andra Frida Boisen och Marcus Birro. Lyssna på oss via iTunes eller via denna länk.

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *