Sund reaktion av P4-chefen

Leif Eriksson, chef och ansvarig utgivare för P4 Gävleborg har skrivit ett öppet brev till hovet. Det är en sund och uppfriskande reaktion. FOTO: SVERIGES RADIO

Tisdag 4 februari klockan 18.15
Prinsessan Madeleine besökte i Gävle i måndags. Hon vägrade att ge intervjuer.
Nu rasar Leif Eriksson, chef och ansvarig utgivare på P4 Gävleborg, i ett öppet brev till hovet.
Det är en sund och uppfriskande reaktion.
Prinsessan Madeleine är hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. När hon besökte Gävle i måndags sände Arbetarbladet live.
– Det är kul att vara tillbaka i Gävle, sade Madeleine till Arbetarbladets reporter Anton Emanuelsson.
Så mycket mer än så blev inte sagt.
Prinsessan Madeleine var nämligen inte intresserad av att prata med medierna.

Efter prinsessans besök skrev Arbetarbladets reporter Anton Emanuelsson en krönika om hur det är för en journalist att bevaka ett liknande jippo.
”Frågan är väl om det är rätt av medierna att ge så mycket uppmärksamhet åt ett kungligt besök i Gävle? Men medierna har en plikt att representera folket, ställa frågor och stilla den stora nyfikenhet som vi märker finns kring prinsessans ovanliga besök. Dessutom bör vi vara med för att berätta om och visa vad en del av våra gemensamma skattepengar används till.
När vi journalister står där på andra sidan snöret, staketet eller muren om man så vill, får vi veta att vi inte kan räkna med att få ställa några frågor”, skriver Anton Emanuelsson i krönikan.

Relationerna mellan hovet och medierna är inte den bästa. Endast tillrättalagda frågor och knappt ens det får ställas. Frågor som kan uppfattas som kritiska ger automatiskt ett ramaskri, trots att frågorna i sig kan vara helt relevanta. När SVT-reportern Rolf Fredriksson ställde en fråga om nazism till kronprinsessan Victoria reagerade hovet starkt.
Inte bara hovet reagerade. Fredriksson fick kritik även av andra journalister. Hovreportern Daniel Nyhlén tyckte till exempel i en debattartikel att frågan var oförskämd.
Men Rolf Fredriksson fick också välförtjänt beröm.

I mediepodcasten #GullbergNordström som jag har tillsammans med Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg konstaterade vi i det senaste avsnittet att Rolf Fredriksson gjorde helt rätt och att frågan var relevant.
Anna Gullberg skrev därefter också en utmärkt krönika i detta ämne.
”I en komplex medievärld med egna kanaler och kommunikationsflöden, pr-avdelningar, pressekreterare och informationsavdelningar, där makthavare och kungligheter youtubar ut nyheter och får likes på Facebook och där kommunala informationschefer ägnar sig åt storytelling istället för att jobba på tillgängligheten för stressade reportrar så är det alldeles extra prima om det finns journalister som har betalt för att ställa just obekväma frågor. Den här veckan var det Rolf som gjorde mest skäl för lönen av alla. Mannen som gick till jobbet och gjorde jobbet”, skrev Gullberg i sin krönika.

Nu reagerar även Leif Eriksson, chef och ansvarig utgivare på P4 Gävleborg i ett öppet brev till hovet. Det öppna brevet uppmärksammas även av Expressen, Arbetarbladet, Gefle Dagblad och SVT Gävledala.
Leif Erikssons öppna brev är uppfriskande, inte minst för att utgivare inom Public Service alldeles för sällan gör sina röster hörda i den offentliga debatten.
Eriksson är upprörd över att prinsessan Madeleine ständigt vägrar ge intervjuer i sin egenskap av prinsessa och dessutom hertiginna av Gästrikland och Hälsingland.
”Att ständigt undvika intervjuer är inte i linje med den svenska demokratin och egentligen inte heller utifrån vad kungahuset säger sig vara: nämligen en monarki i tiden.
Men är det då så viktigt att hon ställer upp för medierna kan ju en och annan fundera?
Ja det är det. Hon är en del av vårt statsskick, hon betalas av oss skattebetalare, hon har makt och ett offentligt uppdrag. Hon är dessutom hertiginna för vårt län.
Många intressanta frågor om bland annat just detta blir inte ställda i och med detta beteende som hittills accepteras av medierna och som sagt satts i system av prinsessan.
Det är nu dags att ändra på detta. Uppvisningen i Gävle nu senast är ovärdigt en modern monarki och ett envist Garbouppträdande är amatörmässigt,” skriver Eriksson i det öppna brevet.

De är bra att Leif Eriksson reagerar. Jag håller med honom fullt ut.
Precis som Leif Eriksson skriver har beteendet hittills accepterats av medierna.
Frågan är hur vi väljer att agera nästa gång hertiginnan av Gästrikland och Hälsingland besöker vårt län. Det återstår att se.
Är det värt att ge ”en uppvisning som är ovärdig en modern monarki” så stort medialt utrymme. Efter prinsessan Madeleines senaste besök ställer jag mig mycket tveksam till det.

Publicerat av

Daniel Nordström

En kommentar till “Sund reaktion av P4-chefen”

  1. Medierna borde prova att inte skriva/rapportera en enda rad om hennes besök nästa gång hon kommer.
    Har ni kontaktat hovets pressekterterare? Vad säger hon? Enligt en källa på en annan tidning är det Madeleine och Chris som är extra besvärliga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *