En sorglig påminnelse

Lördag 14 februari klockan 13.20
I torsdags höll konstitutionsutskottet en hearing om säkerheten för journalister och medieredaktioner. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var en av talarna.
Redan dagen efter utsattes Expressen och Dagens Nyheter för hot från nazister.
Det är lika sorgligt som ironiskt.
Under den hearing som hölls i KU var jag och redaktionella chefen AnnaKarin Lith representanter för Mittmedia.
Det var en bra och viktig dag, som bland andra Medievärlden skriver om här.
Jag och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg diskuterar också bland annat hearingen i KU i avsnitt 13 av vår mediepodd #GullbergNordström som du kan lyssna på via iTunes eller via denna länk.
Anna Gullberg skriver för övrigt bra och starkt om trakasserier mot journalister i denna krönika.

Det är mycket bra att riksdagen och KU uppmärksammar journalisters allt mer utsatta situation i världen och i Sverige.
Den första timmen i KU ägnades åt internationella förhållanden. Eva Elmsäter, Sveriges Television, som arbetat med utrikesbevakning i över 25 år vittnade om att det har blivit farligare att vara journalist ute i världen de senaste åren. Elmsäter konstaterade att journalister inte längre ses som neutrala yrkesutövare utan även ofta som en del av fiendesidan.
Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, instämde. Benkö konstaterade att journalister numera är villebråd. Så var det inte tidigare. Benkö berättade också starkt om Sveriges Radios Nils Horner som mördades på öppen gata i Kabul för nästan ett år sedan. Trots Sveriges Radios säkerhetsföreskrifter inträffade det som inte fick hända.
”Alla stora redaktioner med utrikeskorrespondenter har noggranna säkerhetsrutiner.
Nils Horner, Sveriges Radios Asienkorrespondent, kände till alla dessa säkerhetsrutiner. Enligt det jag har läst under dagen var han en av de reportrar som alltid tänkte på just säkerhetsföreskrifterna.
Men det går inte att skydda sig mot allt.
Det går inte att skydda sig mot brutala dåd.
Det går inte att skydda sig mot att bli skjuten i bakhuvudet på öppen gata.
Det går inte att skydda sig mot en ren avrättning.”, skrev jag i mitt blogginlägg efter mordet på Nils Horner 11 mars i fjol.

Men det är inte bara ute i världen som journalister hotas och trakasseras.
Även i Sverige blir journalister allt mer utsatta och alla typer av journalister drabbas, vilket Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling konstaterade.
Dagen i KU behandlade allt ifrån utrikeskorrespondenternas till den enskilde lokalredaktören på en liten svensk orts utsatthet.
Upsala Nya tidnings vd och chefredaktör Charlotta Friborg var också en av talarna, liksom Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
Mattsson konstaterade att det som oftast utlöser hot är när journalister uppmärksammar främlingsfientliga krafter i samhället.
Redan dagen efteråt hände det.
Expressens och Dagens Nyheters redaktioner utsattes för hot från nazister.
Expressen skriver om det här och så här berättar Sveriges Television, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Dagens Media om händelsen.
Thomas Mattsson bloggar om det här också.

Tre personer, med kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen, greps och anhölls i går efter hotet mot Expressen och DN.
Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm, uppger för Expressen att de är anhållna för förberedelse till grov misshandel och för olaga hot mot grupp.
Under hearingen i KU i torsdags vittnade flera deltagare om att inbjudan till denna dag aldrig kommit lägligare.
Händelserna utanför Expressens och DN:s redaktioner i Marieberg i går är ytterligare ett sorgligt exempel på hur viktig dagen är.
Men det är också viktigt att det inte stannar vid den viktiga hearingen i KU.
Det riktigt viktiga är att politikerna nu arbetar vidare med frågan.

Det faktum att antalet hot ökar mot bland andra journalister och politiker riskerar att leda till självcensur, att vissa ämnen väljs bort på grund av risken att utsättas för påtryckningar, trakasserier, hat och hot.
Den risken är lika stor om journalisten är utrikeskorrespondent eller lokalredaktör på en liten svensk ort.
Det är som Charlotta Friborg, Upsala Nya Tidning, sade under hearingen i KU:
”Hot mot journalister är ett brott mot demokratin och därför i förlängningen ett brott mot oss alla.”
Hot och våld mot journalister får aldrig någonsin accepteras.

 

 

Publicerat av

Daniel Nordström

9 reaktioner till “En sorglig påminnelse”

 1. Expressen: Lars Vilks teckningar har skördat sitt första dödsoffer. Aftonbladet: Vilks väcker vrede över hela världen. SVT: inte med islam att göra. SvD: är du bekymrad vad detta kommer att innebära för Danmarks muslimer (1a frågan till danska statsministern). Är du stolt över dina kolleger ?

   1. Jag tycker det är bra att du uttalar stöd för Vilks och yttrandefriheten. Tyvärr verkar många av dina kollegor i branschen inte göra det fullt ut.

 2. ”Expressens och Dagens Nyheters redaktioner utsattes för hot från nazister.”
  – Ja, polisen beslagtog en penna, ett anteckningsblock samt en bandspelare. Låter som om de lekte journalister :))

  1. Klart att en sån som du måste rycka ut o försöka förringa vad dina kamrater och sympatisörsgelikar har gjort. Självklart ,och det fattar personer med något större förståelsekapacitet än gusten här, att dessa nazistpsykopater INTE sitter i förhör och därefter anhålls för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp, enbart på grund av att dem innehar en penna.

   Ej heller blir SÄPO inblandad på grund av innehavande av ett anteckningsblock, dessa lågpannade otroligt våldsbelägna och mycket instabila figurer anhålls för att dem utgör ett reellt hot mot vanliga normala människor, journalister som praktiserar sitt yrke.

   1. Nordström, apropå Flashback så verkar det finnas anonymt hat även på din egen blogg om du läser JanneT:s kommentar här ovan. Innebär det att det behövs en granskning av din blogg ?

    1. Tanken att du verkligen läser och även förstår vad du får dig berättat och upplyses om gång efter gång,oftast genom redaktör Daniel Nordström som med ett enormt tålamod försöker guida dig till att förstå ens det enklaste resonemang,speciellt här bland bloggartiklarna, är inte uppenbar ovep.

     Allt du skriver och yttrar dig om handlar om både ett försvar för men även ett slags rättfärdigande för acceptans av saker som normala människor skyr dvs.rasism,nazism,rasistiska hatsajter,människofientligt betende m.m.
     Alltid, vad i hela friden beror det på ovep?

     När du nu inte är fullt upptagen med det så går du till angrepp, varhelst du kan i spalterna, över tiggare,romer,muslimer,flyktingmottagande,ensamkommande barn,islam,asylärenden,invandring ja allt som har med människor, olika dig i någon form är du per automatik emot.

     Således helt självklart för dig att inte riktigt begripa allvaret i att svenska högerextremister och nazister anhålls för förberedelser till grov misshandel och olaga hot mot grupp.
     Hade dessa allvarliga hot genomförts hade vi med säkerhet kunnat lägga svenska mediaredaktioner till en tragisk lista innefattande terrordåd ifrån extremistkrafter.

     Men som du självklart inte begrep så är min insändare varken anonym eller innehållandes hat, däremot uttryck för ett förakt.
     Ett förakt man som tänkande person ska ha inför ignorans,enfald och människofientlighet,rasism och xenofobi.

     Det har ingen plats i ett hållbart Sverige, därför lägger jag också ner 10minuter av en i övrigt skön söndagkväll för att påpeka detta självklara för dig.

     1. Förakt = anse att någon är mindre värd än en själv. Du tror alltså inte på din egen ofta upprepade devis om ”allas lika värde”, anonyme JanneT/Trucker ? Ursäkta att jag tar upp din värdefulla tid men får jag fråga: det måste vara jobbigt att hata ett parti så intensivt som du gör och sen läsa om händelse efter händelse som bekräftar detta partis farhågor om vart vi är på väg ? Du kan gärna bli den förste i Sverige som förklarar hur samhället ska klara den enorma anstormningen av asylsökande, anhöriginvandrare, ensamkommande barn, tiggare och arbetskraftsinvandrare när enbart mottagandet av de ensamkommande initialt beräknas kosta 55 miljarder de närmaste 5 åren. Hur ska dina vänner vid makten, på rekordtid, ordna fram bostäder åt alla dessa och var ska de som redan står i bostadskö bo ? Hur kommer detta frenetiska byggande påverka bostadsmarknaden ? Vilka jobb finns åt de mestadels lågutbildade som anländer ? Vilka skatter behöver höjas och med hur mycket ? Jag förstår att detta är triviala och enkla problem som är för futtiga för att intressera en humanist av din kaliber men försök svara ändå.
      Du kan läsa mer här: http://www.skanskan.se/article/20150214/OPINION/150219645/1061/-/vi-fxe5r-det-sxe4msta-av-tvxe5-vxe4rldar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *