Minnet av Elin Falk lyser varmt

Måndag 2 mars klockan 21.25
Famnen full av barn. Huvudet fullt av idéer.
Det är så jag kommer att minnas Elin Falk.
Hon blev bara 29 år gammal.
Alla drömmar dog i den svartaste av tragedier.

Jag vaknade i söndags.
Jag surfade runt på tidningssajterna, precis som jag brukar på morgnarna.
Jag läste om mordet i Lycksele på folkbladet.nu och på vk.se. Det hade hänt igen, denna gång i lilla Lycksele. Ännu en kvinna hade fallit offer för en mans våld mot en kvinna. Jag kände ilska, vanmakt, sorg, förtvivlan.
Sedan kom chocken.
Kollegor från min gamla arbetsplats kontaktade mig.
Det var Elin som var död.
Jag kunde inte greppa det.
Tre små barn hade förlorat sin mor.
Det är en tragedi som är omöjlig att förstå.
Det enda som lämnas kvar är ett ekande ord utan svar. Varför?

Jag arbetade tillsammans med Elin Falk under min tid på Folkbladet Västerbotten. Hon hade varit framgångsrik vikarie på både Västerbottens-Kuriren och Folkbladet. Innan jag lämnade tidningen 2013 och gick vidare till Arbetarbladet hade jag förmånen att vara med och anställa henne på en tillsvidaretjänst som lokalreporter på redaktionen i Lycksele.
När många unga och talangfulla journalister drömmer om storstan och karriär på en stor och rikstäckande tidning var jobbet i Lycksele en dröm för Elin. Hon älskade inlandet, hon älskade journalistiken och hon älskade framför allt sina barn. I Lycksele såg hon en framtid för allt detta.
Vi behövde aldrig tveka. Det gjorde inte Elin heller. Hon var perfekt för jobbet.

När hon anställdes var hon föräldraledig. Det hindrade henne inte att tänka på jobbet och journalistiken. Jag minns så väl ibland när jag satt där på redaktionen på Folkbladet, djupt nersjunken i tankar och i tangentbordet. Då stod hon plötsligt framför mig med ett barn, eller två, på höften. Hon hade fått en idé. Den kunde inte vänta. Hon var tvungen att säga den där och nu.
Det spelade ingen roll om barnen var snoriga eller trötta. Hon behöll alltid sitt lugn när hon förde fram det hon ville ha sagt. Vaggade till ro av hennes röst fann också barnen snabbt lugn hos henne.

Folkbladet Västerbotten är i sorg.
I kväll väljer tidningen att berätta att det var Elin Falk som dödades i helgen.
”Det är en helt ofattbar tragedi och sorgen är påtaglig för oss alla – hennes familj, vänner och vi kollegor”, skriver Folkbladets chefredaktör Anna Lith.
Det måste vara ett ohyggligt svårt och pressat läge för kollegorna på en tidningsredaktion.
Mitt i all sorg, mitt i allt det fruktansvärda måste arbetet fortsätta.
Ett mord har inträffat. Kollegorna är nu tvungna att skriva om en dödad kollega. Det kommer att bli många smärtsamma artiklar i denna sorgliga historia.
”Samtidigt måste Folkbladet fortlöpande och sakligt informera sina läsare.
Tillsammans med mina kollegor tar jag nu ett steg i taget och försöker förstå vad som hänt. Våra tankar finns främst hos Elins anhöriga och hos alla hennes vänner. Hon fattas oss”, skriver Anna Lith.

Elin Falk beskrev sig själv så här på sitt Twitterkonto: ”Journalist, småbarnsmamma, många drömmar, många åsikter.”
Alla de drömmarna försvann natten mot i söndags, på ett så brutalt, på ett så tragiskt, på ett så obegripligt sorgligt sätt.
Jag läser vackra kondoleanser från släkt och vänner på hennes Facebooksida samtidigt som jag läser kommentarer på Flashback, denna sajt som i sina värsta stunder är den djupaste avgrund av mänsklig sörja. Oansvariga människor utan empati skriver anonymt och frossar i en tragedi på en sajt utan ansvarig utgivare. Det är en svart tragedi i sig.

En familj har krossats av brutalt våld.
Mina tankar går till Elins barn, till hennes föräldrar och syskon och till kollegorna på Folkbladet.
Fina människor dör.
Fina minnen lever i all evighet.
Mitt minne av Elin Falk kommer alltid att lysa varmt.

Läs också:
Anna Lith, Folkbladet Västerbotten: Sorgen efter Elin är påtaglig
Ingvar Näslund, Västerbottens-Kuriren: En mor kan aldrig ersättas
Västerbottens-Kuriren: Mördade kvinnan var Elin Falk
Folkbladet Västerbotten: Anhållne misstänkt för flera brott
Aftonbladet: Granne försökte stoppa mordet på Elin Falk, 29
Expressen: ”Sorgen är påtaglig för alla som kände henne”
P4 Västerbotten: Kvinnan som dödades i sitt hem var Elin Falk

Publicerat av

4 reaktioner till “Minnet av Elin Falk lyser varmt”

 1. Mycket tragiskt och skakande fall. I sammanhanget är det intressant att se att du gick in på Flashback för att hitta mer info om vad som hänt. Är det inte så att många journalister använder FB, Avpixlat m.fl. sajter i smyg, för att sen fördöma samma sajter officiellt ?

  1. Håller med Ove, om du har negativa åsikter om Flashback, vad gjorde du där? Hade varit renare om du hållit dej till kondoleanser direkt kopplade till Elin, klart att ett spekulationsforum frossar i detta liksom allt annat, vad är det du söker efter? Nä. Hedra Elins minne på ett bättre sätt! Mina tankar går, som alltid, till barnen som inte kan påverka vuxna männislors sätt att göra kloka val <3

   1. @Marie: Se mitt svar ovan. I detta fall handlade det inte om spekulationer om själva mordet utan om ett frosseri av betydligt grövre slag som jag hoppas och tror att ingen kan försvara.
    Daniel Nordström

  2. @Ove P: Som journalist är det naturligtvis viktigt att ha koll på vad som skrivs i olika forum. I detta fall var jag främst intresserad av vad som skrevs på Flashback om dett fall. Just på Flashback finns mycket som är bra, även om det – som i detta fall – ofta också finns mycket som är riktigt illa.
   För övrigt kollar jag upp oseriösa hatsajter som Avpixlat då och då, detta inte för att hämta in information utan för att ha koll på vad som skrivs och kommenteras.
   Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *