God journalistik gör skillnad

Fredag 20 mars klockan 19.15
Journalistik är enormt viktig i en demokrati. Det kan låta som en klyscha, men det bevisas gång på gång – inte minst denna vecka. God journalistik gör skillnad.
Arbetarbladets reporter Anne Sjödin skrev i veckan om 28-åriga Sandra Nyberg från Sandviken, som blev ensamstående med två barn efter att hennes särbo omkommit i en trafikolycka. Först efter Arbetarbladets artiklar fick Sandra rätt.

Anne Sjödins första artiklar om Sandra Nyberg publicerades i måndags. Arbetarbladet berättade om hur Sandras liv förändrades på ett brutalt sätt i höstas. Plötsligt stod hon ensam med två små barn, två och tre år gamla. Stödet från hennes släkt och vänner var ständigt närvarande. Samhället visade inte samma goda stöd.

Sandra arbetar 60 procent som sjuksköterska på Gävle sjukhus. Hon har varit sjukskriven i sju veckor efter dödsolyckan. Mitt i sorgen har hon ordnat allt det praktiska efter dödsbudet, tagit hand om sina barn och arbetat. Hon säger att hon inte har haft tid att sörja. Hon känner sig trött i kroppen och själen. Det är inte svårt att förstå att hennes situation måste vara enormt svår och pressande.
Hon vände sig till förskolan för att få fem timmar extra barnomsorg i månaden. Förskolechefen sade nej och Sandra ställde den berättigade frågan: ”Varför finns ingen beredskap för familjer som drabbas av en kris?”

Fem timmars extra barnomsorg i månaden låter som en blygsam begäran för just en familj i kris, men Anita Persson, chef för Sandvikens förskolor, uttryckte sig hårt. ”Det ingår inte i förskolans ansvar att hantera familjers krissituationer. Traumatiska händelser inträffar hela tiden”, sade hon till Arbetarbladets Anne Sjödin.

Efter Arbetarbladets artiklar bytte Anita Persson plötsligt linje och backade. Nu får Sandra rätt till dessa extra timmar. Enligt Anita Persson själv handlar allt om ett missförstånd. ”Alla barn som har fyllt tre år har rätt till förskola 15 timmar i veckan. Jag kan inte svara på varför hon inte har nyttjat den rättigheten”, säger Anita Persson nu.
Frågan är varför detta märkliga missförstånd inte kunde rättas till redan från början? Frågan är också varför allt blev uppklarat först efter att Arbetarbladet hade kastat ljus på denna märkliga historia? Svaret är enkelt. God journalistik är viktig. God journalistik gör skillnad. Frågan är nu hur många liknande missförstånd som drabbar människor i Sandviken och andra kommuner? Det är viktigt att fortsätta granska det. Om inte journalister gör det finns det ingen som gör det.

God journalistik skapar även trovärdighet för en redaktion.
Misstag däremot riskerar att urholka den trovärdigheten. Det finns nämligen få saker som retar läsarna så mycket som misstag – och det har jag full förståelse för.
I onsdags publicerade Arbetarbladet på grund av ett misstag torsdagens tv-tablåer i tidningen. Flera läsare hörde av sig. En av dessa, en trogen prenumerant, tyckte att en offentlig ursäkt från mig var på sin plats. Jag håller med honom. Jag ber om ursäkt för detta misstag, som jag förstår gjorde våra läsare besvikna. Vi ska göra allt för att detta inte upprepas.
Ett media som Arbetarbladet lever på sin trovärdighet.
För att behålla den statusen krävs såväl god journalistik som att vi minimerar antalet misstag.

Apropå misstag säger jag som amerikanske skribenten och filosofen Elbert Hubbard (1856–1915):
”Det största misstaget man kan göra i livet, är att hela tiden oroa sig för att göra ett.”

P.S! Avsnitt 17 av podcasten #GullbergNordström med mig och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg ligger ute. I veckans avsnitt pratar vi bland annat om Gefle Dagblads värvning från Arbetarbladet, presstödet, förhållandet mellan Sveriges Radio och lokaltidningarna och Dagens Samhälles publicering av granskningen av Researchgruppen. Lyssna på oss via iTunes eller via denna länk.

Publicerat av

3 reaktioner till “God journalistik gör skillnad”

 1. Jag lusläser inte Arbetarbladet så jag kan ha missat det, men har ni skrivit något om det verkligt goda exemplet på bra journalistik som granskningen av Researchgruppen utgör ? Denna ljusskygga vänstergrupp, som anlitats av både Aftonbladet och Expressen, har klara kopplingar till våldsbejakande vänsterextremism och näthat. Med tanke på att du Nordström, tidigare klart uttalat att ALL typ av extremism och näthat ska bekämpas, så vore det klädsamt om även vänsterextremism fick några fördömande rader i Arbetarbladet. Här är artikeln:
  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/granskare-som-inte-tal-en-granskning-14461

  1. @Ove P: Det är lika viktigt att granska extremismen på vänsterkanten som det är att granska högerextremismen. I de två senaste avsnitten, 16 och 17 pratar jag och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg mer om granskningen av Researchgruppen:
   http://blogg.mittmedia.se/gullbergnordstrom/
   I denna text från 2013 konstaterar jag att vänsterextremismen är lika allvarlig som högerextremism:
   http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2013/08/27/vansterextremismen-ar-lika-allvarlig/
   Daniel Nordström

 2. Jag ser att GD nu dragit igång en artikelserie om könsstympning, bättre sent än aldrig. Arbetarbladet har ju en klar vänsterfeministisk inriktning, varför har inte ni tagit upp detta fruktansvärda kvinnoförtryck ? För känsligt att skriva om verkligheten och kan gynna främlingsfientliga krafter, är min gissning till hur ni tänker och därmed hellre lämnar de drabbade kvinnorna utan stöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *