Jag felbedömde Skavlan

Jimmie Åkesson intervjuades av Fredrik Skavlan i SVT i går kväll. FOTO: SVT

Lördag 28 mars klockan 11.20
Jag tillhörde dem som var kritiska till att SVT lät Jimmie Åkesson sitta i Fredrik Skavlans myssoffa på bästa sändningstid i SVT.
Det blev betydligt bättre än jag trodde det skulle bli.
Skavlan gjorde en mycket bra intervju
med en uppenbart pressad Åkesson.
I det senaste avsnittet, det 18:e, av podcasten #GullbergNordström som jag har tillsammans med Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg diskuterade vi bland annat om det var rätt eller fel att bjuda in partiledaren för rasistiska Sverigedemokraterna till ett program som Skavlan.
Jag hävdade att det var helt fel. Visserligen rätt och självklart av SVT att intervjua Åkesson som nu aviserat sin återkomst till politiken, men helt fel forum, säger jag i podcasten.

Många har haft åsikter om Åkessons medverkan i Skavlan och jag noterar att åsikterna går isär även efter programmet som sändes i går kväll. Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg anser att SVT är SD:s nyttiga idiot och att det är skamligt att SVT gör sig till en del av SD:s propagandamaskineri.
Aftonbladets Fredrik Virtanen tycker att Skavlan misslyckades med intervjun, att Skavlan hade drömläge men slog bollen i stolpen.
K-G Bergström är mer positiv i Expressen. Han tror att Åkesson felbedömde Skavlan och att Skavlan gjorde ett utmärkt jobb. ”Han hade uppenbara ifrågasättande avsikter utan att den för den skull gå för långt”, skriver Bergström.

Jag håller med Bergström.
Jag felbedömde också Skavlan, som inte gjort sig känd som en intervjuare som ställer tuffa och kritiska frågor.
Jag tycker visserligen fortfarande att Skavlan inte är det ultimata forumet för denna typ av intervjuer i SVT, men kan konstatera att jag felbedömde Fredrik Skavlan. Han gjorde en alldeles utmärkt insats.
Jimmie Åkesson svarade inledningsvis ärligt och öppet på frågorna om sin sjukdomsbild och sitt spelmissbruk, men blev uppenbart pressad när Skavlan ställde frågor kring SD:s rasistiska politik.
Jag fick intrycket att Åkesson ännu har en lång väg tillbaka för att kunna gå på 100 procent.

Jag måste också kommentera citatet ”give em hell”.
Det är förstås redan klassiskt.

Publicerat av

En kommentar till “Jag felbedömde Skavlan”

  1. Jag håller med om att Skavlan överraskade positivt. Ansvarsutkrävande politikerintervjuer är inte hans hemmaplan, se exempelvis väldigt varierade insatser i intervjuer med Carl Bildt.
    En sak har förvånat mig i förhandskommentarerna kring Åkesson-intervjun.
    Åtskilliga skriver att det är fel att sätta honom i Skavlansoffan.
    Jag kan förstå önskan om en koppling till soffprogram, men för envar som sett Skavlans program är det väldigt tydligt att någon soffa inte existerar. Ibland kan man rentav tro att en del av kritiken mot Skavlan i veckan – och nu syftar jag inte på dig, Daniel – formulerats av personer som inte tittar på programmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *