Befriande humor i april

Onsdag 1 april 2015 klockan 19.35
Man kan säga mycket om den omtalade och omdebatterade Gävlemoderaten Lars Beckman.
Det som ingen kan ta ifrån honom är att han har humor.
Det visar Arbetarbladets aprilskämt i dag.
I en kolumn i Medievärlden skriver Lisa Bjurwald att vissa bedömare menar att aprilskämt kan sänka mediernas trovärdighet.
Av den anledningen väljer ett antal medier att inte ha aprilskämt. Jag förstår mycket väl de medier som väljer att avstå. Det är nämligen oerhört viktigt med avvägningarna när det handlar om aprilskämt.
Aprilskämt ska just vara roliga skämt.
Aprilskämt som ligger allt för nära gränsen till verkligheten och riskerar att uppröra läsarna är sällan lyckade.

När vi dagligen skriver om svåra, skrämmande och tunga nyheter i samhället tycker jag att 1 april är en rätt så kul och befriande dag. Om vi via aprilskämtet lyckas få våra läsare att skratta har vi lyckats.
När vi började planera årets aprilskämt i Arbetarbladet var målet lika svårt som enkelt. Vi skulle helt enkelt ha Sveriges bästa aprilskämt. Någon annan målsättning kan man inte ha.
Nyhetschefen Lisa Pehrsdotter skickade ut ett mejl till samtliga på redaktionen som fick bidra med sina idéer. Kreativiteten flödade. Det kom in så många roliga och bra förslag att jag nästan önskar att det skulle vara 1 april fler dagar om året.
Till sist fastnade vi för reportern Simon Ridells förslag, som han berättar om här i tidningen Journalisten. Även i dagens sändning av Arbetarbladet IDAG berättar Simon Ridell om skämtet.
Ridell föreslog att Lars Beckman, välkänd som moderat propagandamaskin inte minst på Twitter, skulle träda fram som vänsterradikal och att Twitterkontot @beckmansasikter endast var ett konstprojekt.

Simon Ridell kontaktade Lars Beckman. Efter en kort tids funderande ställde han upp och när vi såg Arbetarbladetjournalisten Markus Bobergs bilder uppstod jubel på redaktionen. Lars Beckman vid röda skynken, Lars Beckman med en Arbetarbladet-tröja och Lars Beckman med en Che Guevara-mugg.
Vi anade en viral succé.
Här är resultatet av Simon Ridells artikel och Markus Bobergs bilder och här berättar Lars Beckman varför han ställde upp, och han berättar på det sätt som bara Lars Beckman kan göra.

Skämtet blir så bra inte minst på grund av att Beckman ofta är kritisk mot medier och i synnerhet medier som Arbetarbladet och Aftonbladet.
Dessutom har ett antal personer, inte minst på Twitter ifrågasatt om @beckmansasikter verkligen är på riktigt.
Av alla de tweets Lars Beckman skriver varje dag, ofta i retsam ton, finns onekligen en hel del att diskutera.
Däremot kan ingen ta ifrån honom att han har humor och av reaktionerna, inte minst på Twitter, under dagen har skämtet blivit en succé inte minst för honom personligen.

Resumé listar Arbetarbladets skämt i topp i dag.
Jag ser också kommentarer som säger att Arbetarbladets skämt i dag är det bästa på mycket lång tid.
Vi är glada för all positiv respons, stolta över Simon Ridells briljanta idé och dessutom tacksamma för att Lars Beckman har så pass mycket humor att han valde att ställa upp.

Min personliga favorit när det gäller aprilskämt är dock ännu det Västerbottens-Kuriren publicerade 2010. Då poserade skådespelaren och tidigare fotbollsspelaren i Umeå FC, Andreas Utterhall, på hela fyra BB-bilder med olika mammor på familjesidorna. Bredvid dessa hade VK publicerat en intervju med Utterhall där han berättade om en svensexa som hade spårat ur.
Helt enkelt genialiskt där Utterhall, precis som Lars Beckman, visade prov på god självdistans och befriande humor.

Här kan ni läsa TT:s sammanfattning av årets aprilskämt i medierna.

P.S Avsnitt 19 av podcasten #GullbergNordström med mig och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg ligger nu ute. Där pratar vi mer om aprilskämt. Lyssna på oss via iTunes eller via denna länk.

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *