Grattis, vän och konkurrent!

Fredag 10 april klockan 15.10
I en av korridorerna på Gefle Dagblads redaktion hänger de klassiska orden: ”Bekämpa likgiltigheten”. Det är ett fantastiskt motto. I helgen firar den kära kollegan och den arge konkurrenten Gefle Dagblad 120 år.
Tidningens motto har aldrig varit mer aktuellt.

MittMedia, den koncern som Arbetarbladet tillhör, är sprunget just ur Gefle Dagblad, grundat 1895. Jag vet inte vem som grundade uttrycket ”Bekämpa likgiltigheten”, men enligt det jag hört var det en av de tidiga redaktörerna på GD som myntade mottot. Gefle Dagblad hade också, som så många andra liberala tidningar från den tiden, mottot att värna nykterheten.

1905, efter tio års utgivning, hade Gefle Dagblad nått en upplaga på 9 300 exemplar. Omsättningen var 126 000 kronor. 98 år senare, 2003, grundades MittMedia.
I dag består MittMedia, som ägs till 70 procent av Nya Stiftelsen Gefle Dagblad och till 30 procent av Stiftelsen Pressorganisation, av 18 tidningstitlar från Gävle i söder till Örnsköldsvik i norr. Totalt har MittMedia knappt 1 000 anställda, varav cirka 450 är journalister. Dessutom blev det i dagarna klart att MittMedia går från att vara delägare i Liberala Tidningar till att vara huvudägare i Promedia, något som MittMedias koncern-vd Thomas Peterssohn betecknar som en milstolpe.

Det har med andra ord hänt oerhört mycket sedan Gefle Dagblad, som är grunden i MittMedia, gav ut sitt första nummer. Sedan 1902 har GD dessutom konkurrerat med Arbetarbladet, som efter Dagbladets nedläggning numera är landets äldsta S-tidning. Dagbladet grundades 1900.
Gefle Dagblad har alltid varit en tuff konkurrent till Arbetarbladet. Konkurrensen har under alla år sporrat de båda tidningarna. Tyvärr finns inte den konkurrensen på alla orter i landet. Dagbladet i Sundsvall har lagts ner. I veckan kom beskedet att tidningen Folket i Eskilstuna också läggs ner.
I den turbulenta tid som tidningsbranschen befinner sig i krävs radikala idéer och ständig digital utveckling. Därför krävs samarbeten, men även bibehållen konkurrens som främjar utvecklingen och mångfalden i mediesamhället.

GD och Arbetarbladet har sedan många år tillbaka ett samarbete, främst via den gemensamma sporten, men faktum är att vi har mindre redaktionellt samarbete i dag än vi hade tidigare. För bara något år sedan hade tidningarna till exempel gemensam foto- och webborganisation. Det har vi i inte längre. Konkurrensen är nämligen enormt viktig, för mångfalden och för demokratin.
Gävle är också unikt på tidningsmarknaden i Sverige. Endast i Gävle finns två sjudagarstidningar, som dessutom är hyfsat jämbördiga i upplaga och digitala siffror. Gefle Dagblad och Arbetarbladet är beroende av varandra. Ett samarbete på koncernnivå som bidrar till gemensam utveckling, samtidigt som vi båda sporrar varandra genom konkurrens är en god framgångsväg som gör att både Gefle Dagblad och Arbetarbladet har betydligt bättre förutsättningar till långsiktig överlevnad än många andra lokaltidningar på marknaden.

Så jag säger grattis till er Gefle Dagblad.
Tack för samarbetet och den ständiga kampen om nyheterna, dygnet runt. Fortsätt alltid att bekämpa likgiltigheten, det mottot är kanske till och med ännu viktigare nu än det var 1895.

Apropå Gefle Dagblad, 120 år, säger jag som walesiske skalden George Herbert (1593–1633):
”Den bästa spegeln är en gammal vän.”

Publicerat av

Daniel Nordström

8 reaktioner till “Grattis, vän och konkurrent!”

  1. @Ove P: Mycket bra att två parter söker samtal på detta sätt.
   Bra gjort av båda parter, men rubriken handlar exakt om vad det handlar om. Har du läst Arbetarbladets granskning som ledde fram till denna middag? Om inte rekommenderar jag dig att göra det.

   1. Nånstans kan det väl räcka med demoniseringen av ett parti ? En riksdagsledamot visar god vilja och tackar ja till inbjudan från en person med starka kopplingar till den stock-konservativa moskéledningen. Man kan tycka att ni istället borde uppmuntra detta. Eller går allt ni gör ut på att slippa granska de enorma problem som tornar upp sig i samhället enkom för att inte alla personer som varnar för utvecklingen uppför sig perfekt enligt era normer ?

     1. Ni har en lättsam ton och bra flyt på ert pratprogram, men skulle nog tjäna på att minska ner längden. Ingen av er vet uppenbarligen att tjädern är Gästriklands landskapsdjur. Misstanken att det är bra med släktingar på tidningen om man vill få in en fot där bekräftas av er. Att Edit är väldigt vänstervridet tycks inte ha fallit er in, men för stora delar av licensbetalarna uppkommer ju frågan varför man ska behöva betala för att få ytterligare vänsterpropaganda utsänt från det redan svårt vänstervridna SVT/SR, där häpnadsväckande 52% av journalisterna sympatiserar med (mp) och totalt 80% med den rödgröna sidan, samtidigt som man påstår sig vara objektiva.

  1. @Per Friberg: Arbetarbladet och Gefle Dagblad tillhör samma koncern, MittMedia.
   När det gäller redaktionerna har vi identisk sport i tidningarna och på sajterna. I övrigt har vi inget regelbundet redaktionellt samarbete.
   Om du läser både Arbetarbladet och Gefle Dagblad kommer du att märka att det är uppenbart att vi konkurrerar om nyheter.
   Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *