Robotar kan ge bättre journalistik

Fredag 24 april klockan 14.10
”Robotarna tar över journalistiken”. Det var den ödesmättade rubriken på en intressant artikel i Dagens Nyheter i går. Rubriken kan naturligtvis låta otäck, men är den så otäck som den låter? Nej, det är den inte. Det är nämligen så att robotar i själva verket förbättrar servicen för läsarna och dessutom ger utrymme för journalister att ägna större kraft åt den journalistik som gör skillnad.

I artikeln i Dagens Nyheter intervjuas Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef i Mittmedia, och Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg, som skrev en krönika i detta ämne i GD 10 april. Inom kort kommer Mittmedia, den koncern Arbetarbladet och Gefle Dagblad tillhör, att introducera autogenererad journalistik, det vill säga artiklar som skapas av intelligenta datorprogram. Detta innebär att Mittmedias tidningar blir pionjärer bland de svenska dagstidningarna när det gäller att skapa texter på maskinell väg.

Det kan låta som science fiction och det kan definitivt också låta som ett hot när man hör talas om detta för första gången. Robotjournalistik kan uppfattas som ett cyniskt sätt att ersätta människor med maskiner, men i själva verket handlar det om någonting annat och detta är heller inte helt nytt.

I USA skrivs redan miljontals tidningsartiklar av robotar. När en jordbävning inträffade i fjol hade till exempel Los Angeles Times en text ute på sin sajt bara tre minuter senare, detta tack vare programmeraren Ken Schwencke som skapat en algoritm som skriver en kort nyhetsartikel direkt en jordbävning inträffar.

Robotjournalistik används främst när det handlar om siffertäta ämnen som ekonomi och sport. I den aktuella artikeln i DN kan man till exempel läsa om Narrative Science, som är förebild när det gäller sportjournalistik som är skriven av maskiner. Vi kan också läsa om Automated Insights, som är branschledande inom robotjournalistik och har ett avtal med världens största nyhetsbyrå, AP. I dag är i princip alla texter som AP producerar om delårsrapporter autogenererade via Automated Insights program Wordsmith.

2013 lät Christer Clerwall fil doktor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, 46 studenter läsa ett matchreferat skapat av ett datorprogram och ett som skrivits av en reporter på Los Angeles Times. Närmare hälften av eleverna kunde inte avgöra vilken text som var skriven av en maskin eller en människa.

Nu ger vi på Mittmedia oss alltså in i detta. Just nu handlar vår process främst om att lära sig metodiken där rapportering om vädret är startpunkt. I takt med att vi lär oss mer kommer vi att fördjupa tekniken. Vi gör inte detta för att ersätta människor eller för att göra det sämre för våra läsare. Syftet är precis tvärtom.

Genom smarta datorprogram kan vi, likt jordbävningen och fallet Los Angeles Times, snabbt publicera en text som bygger på ren fakta. Det innebär att människorna, reportrarna, istället för att skriva denna text direkt kan ta nästa steg och ägna sig åt den journalistik som gör skillnad, den som analyserar, den som granskar, den som berättar, den som berör. Robotarna behöver med andra ord inte ta över journalistiken. De kan snarare skapa utrymme för bättre journalistik.

Jag säger som amerikanske journalisten Sydney J. Harris (1917–1986):
”Den stora faran är inte att datorerna ska börja tänka som människor, utan att människor ska börja tänka som datorer.”

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *