Adolfsson och trovärdigheten

Fredag 15 maj klockan 14.00
Johan Adolfsson är kommunikationschef på Gävle kommun. Han anställer nu journalister som ska ge en förskönad bild av kommunen, även om han själv säger att det inte är så. ”Den dagen vi inte berättar om det negativa har vi ett problem med trovärdighet. Och vi ljuger inte för det skulle vara propaganda”, säger han till tidningen Journalisten.

Det är just den bristande trovärdigheten som är problemet med Johan Adolfsson och hans kommunikationsavdelning. Dessutom talar han inte sanning nu heller, för hur var det egentligen med Gävlebocken?

Gävlebocken överlevde i fjol. Därefter skulle den skickas vidare till Kina, där den skulle prydas i blomskrud istället för med halm som är fallet när den står i Gävle. Gävle kommun lät påskina att det var Gävlebockens skelett som skulle fraktas till Kina, men berättade inte hela sanningen. Gävle kommun skickade också ut ett pressmeddelande om att Gävlebocken var framme i Kina. Arbetarbladets reporter Simon Ridell kunde emellertid avslöja att det inte var själva bocken som skickades. Det var annat virke.

”Vi skickar bockmaterial. Om vi skickar nytt virke eller inte tycker inte jag gör någon skillnad. Det är handlingen som räknas”, sade Johan Adolfsson till Arbetarbladet då.

Dagen efter kunde Arbetarbladet berätta att Gävle kommuns kommunikationsavdelning dessutom slirade om vilket datum materialet skickades, förmodligen för att inte berätta att det inte var den riktiga bocken som skickades. Helt enkelt för att försköna bilden.

”Det spelar ingen roll om det är gammalt eller nytt virke, tycker Johan Adolfsson. Men en hopsnickrad virkeshög blir inte en Gävlebock förrän den stått på Slottstorget och utmanat ödet. Det här är lite som att säga att man ger bort en fin lagrad whiskey som visar sig vara en flaska destillerat vatten när kartongen öppnas. Gävlebocken är numera onekligen bara ett varumärke”, skrev Arbetarbladets Simon Ridell i en krönika efter avslöjandet.

Gävlebocken handlar inte om liv eller död, men agerandet säger det mesta om hur Johan Adolfsson och hans kommunikationsavdelning fungerar. Adolfsson, som själv arbetat som journalist, håller sig noggrant undan frågor från journalister i sociala medier. Han tar dessutom bort journalister från Facebook om det ställs kritiska frågor i flödet. Allt ska vara positivt. Det som riskerar att svärta ner fasaden tas bort.

Publicistklubbens ordförande Björn Häger har nyligen skrivit en krönika tidningen Journalisten om när kommuner anställer journalister. Han har Gävle kommun som exempel och hänvisar till Gefle Dagblads utmärkta granskning om detta.

”Jag är så trött på att den här avdelningen har blivit överdriven i medierna”, säger Johan Adolfsson till Journalisten.

Jo. Det är väl så.
Johan Adolfsson är trött på journalister som ställer kritiska och jobbiga frågor, därför anställs en stab med egna journalister för miljontals kronor. Även andra kommuner i Gästrikland har anställt egna skribenter som skriver positivt om respektive kommun. Den kritiska granskningen hade uteblivit helt om inte de etablerade medierna funnits.

De förskönande bilderna är skamliga för demokratin. Både Johan Adolfsson och hans kommunikationsavdelning har stora problem med sin trovärdighet.

Jag citerar Björn Häger från hans krönika i Journalisten:
”Här är alla nyheter goda. I de kommunala nyhetsförmedlarnas urval hittar jag inget som ens antyder att det kan finnas annat än glädje och framgång i lyckoriket Gävle.”

 

Publicerat av

7 reaktioner till “Adolfsson och trovärdigheten”

 1. Sanningen ja, förskningar och propaganda ja… Hur låg det egentligen till med det ”fina avskedet” mittmedaljong gd så fint presenterade i veckan? Personal som jobbat i tiotals år behandlades som skit och sparkades ut som taget ur en skämttidning. Äckligt, vidrigt och falskt.

  1. @Löjligt: Jag antar att det är denna artikel i GD du menar:
   http://www.gd.se/gastrikland/gavle/kara-kollegor-avtackades
   Nu arbetar jag, som bekant, på Arbetarbladet.
   GD-medarbetarna får tala för sig själva, men hur du kan få detta till ”äckligt, vidrigt och falskt” har jag mycket svårt att förstå.
   Dessutom har jag lika svårt att förstå ditt påstående om ”behandlades som skit och sparkades ut” och dessutom svårt att förstå vad detta har med min krönika att göra.
   Daniel Nordström

   1. Vi pratar om sanningar, försköningar mm. Sanningen är äcklig, vidrig och hela den där dravlet var falskt.

    Det har till fullo med din krönika att göra. Du pratar om trovärdighet och den har ni inget utav. Kasta sten i glashus kallas detta.

    1. @Löjligt: Jag måste be dig precisera dig.
     Om du inte förtydligar vad du menar är det ytterst svårt att bemöta dina synpunkter.
     Daniel Nordström

 2. Att bockhanteringen var märklig är det lätt att stämma in i. Förhoppningsvis har kommunikationsavdelning dragit nödvändiga lärdomar av det. Men jag tycker också att det finns en del obefogad kritik mot att kommunen dragit ihop sina PR-resurser till en gemensam avdelning. Det händer väldigt mycket i kommunen under ett år, både bra och dåligt, för allt kan det behövas välgjorda informativa pressmeddelanden, information i många olika kanaler, jag tycker det är rimligt att proffs får göra information även i en kommun precis som vilken annan organisation som helst med 1000-tals anställda. Man behöver kunskaper om informationsspridning inom och utom verksamheten för att det ska bli bra. Turligt nog har vi även två lokaltidningar i Gävle, jag har sett flera duktiga kommunreportrar hos bägge tidningarna. Även deras insatser behövs för en mångsidig belysning av kommunal verksamhet, det är alla vi betjänta av. Dock kan jag tycka att det är en övervikt av vinklingar mot gnäll och gnöl jämt och ständigt vilket kan få folk att glömma bort allt bra som också görs. Därför finns det också ett tryck från våra anställda i de många verksamheterna att också få fönster för arbetet som uträttas dagligen och medför nytta och glädje för Gävleborna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *