Vi lämnar bockkommittén

Söndag 17 maj klockan 21.40
Arbetarbladet har under ett antal år varit ett av Gävlebockens fyra ben. Arbetarbladet har ingått som en ekonomisk part i byggandet av bocken och haft en medarbetare som ledamot i bockkommittén.
Vi lämnar nu detta samarbete med omedelbar verkan.
Jag saknar förtroende för bockkommitténs talesperson Johan Adolfsson.

Jag började på Arbetarbladet 1 maj 2013. Redan då var Arbetarbladet en av de fyra stora sponsorerna till Gävlebocken. Jag satt också med i bockkommittén under 2013. Under 2014 har Arbetarbladets administrative redaktionschef Per Bäckström varit ledamot i bockkommittén. Under 2014 tog också Johan Adolfsson över som talesperson för bockkommittén.
Nu drar vi oss ur samarbetet, detta med omedelbar verkan.
Anledningen är inte minst det jag skriver om i denna krönika.
Vi kan omöjligt sitta i en kommitté som har en talesperson som jag känner att jag inte har förtroende för.

Så här skrev jag i fredags i ett brev till ledamöterna i bockkommittén:
”Trovärdigheten är avgörande för oss som nyhetsförmedlare.
Jag känner att det är en uppenbar risk att vår trovärdighet naggas i kanten om vi är en del av en kommitté som agerar på det sätt som skedde runt nyår.
Arbetarbladet lämnar därför nu bockkommittén med omedelbar verkan och kommer inte längre att vara en samarbetspart i detta evenemang.”

Korandet av Årets Gävlebo, ett evenemang som Arbetarbladet håller i, har under de senaste åren varit en del i invigningen av Gävlebocken.
Arbetarbladet kommer även under 2015 att utse Årets Gävlebo. Om det blir en del av bockinvigningen även 2015 får den sittande bockkommittén avgöra. Om kommittén vill att korandet av Årets Gävlebo ska vara en del av invigningen av bocken även under 2015 ställer vi gärna upp på det, enligt tidigare år. Detta får då i så fall vara någonting som står enskilt utan övrigt samarbete.

I fredags skrev jag en krönika där jag kritiserade Gävles kommuns kommunikationschef Johan Adolfsson och den kommunala nyhetsredaktion han bygger upp för att stärka bilden av Gävle.
Johan Adolfsson har nu svarat på kritiken i ett blogginlägg.
Han skriver att det inte är sant att Gävle kommuns kommunikationsenhet skönmålar och konsekvent tar bort negativa nyheter. För att bevisa detta nämner han ett par negativa nyheter, som alla etablerade medier rapporterat om, och som även kommunikationsenheten berättat om.
Om inte Gävle kommuns kommunikationsenhet hade berättat dessa negativa händelser hade det verkligen varit riktigt illa. Det faktum att det gjordes säger inte mycket. Kommunikationsenheten kommer knappast att gräva i kommunala diarier i journalistiska ambitioner att avslöja nyheter på egen hand. Kommunikationsenheten har nämligen inga journalistiska ambitioner.
Johan Adolfsson skriver att han anställer journalister.
Det är sant, men i samma stund de skriver på kontraktet är de inte längre journalister utan istället köpta skribenter.

Adolfsson menar också att hans kommunikationsavdelning är viktig, eftersom ”mångfald berikar demokratin”.
Jag håller med om att journalistisk mångfald berikar demokratin. Propaganda från en kommuns kommunikationsenhet gör däremot inte det. Det kan snarare vara ett problem för demokratin.

Jag upprepar: Johan Adolfsson och hans kommunikationsenhet har stora problem med sin trovärdighet.
Med tanke på hur Adolfsson i sin egenskap av talesperson för bockkommittén agerade i vintras saknar jag förtroende för honom.
Arbetarbladet är från och med nu därför inte längre en part i bockkommittén.

Apropå mitt inlägg om Johan Adolfsson ser jag att riksdagsledamoten Elin Lundgren (S) bloggar om detta i kväll.
Hon skriver:
”De som jobbar med kommunal information har en helt annan roll än de som jobbar på granskande media. Jag har svårt att se vad som är förvånande eller ens särskilt upprörande med detta?
Är det så enkelt att gammelmedia vill ha monopol på all rapportering? Leverera högklassiga grejer så läser vi”, skriver Elin Lundgren.

Det som är upprörande, Elin, är att det finns kommuner som Gävle som fattar politiska beslut om att kommuninnevånarnas självbild ska stärkas och därefter använder skattepengar till att anställa skribenter som får till uppgift att berätta positiva nyheter i ett försök att få allt att se ut som seriös journalistik.
Är inte det, aningen märkligt, tycker du?
För övrigt var det, tack och lov, länge sedan så kallad gammelmedia hade monopol på nyheter.
Det är positivt för demokratin att alla numera kan publicera sig.
I en tid när alla kan publicera sig är trovärdig journalistik från etablerade medier som har ansvariga utgivare viktigare än någonsin.

Publicerat av

7 reaktioner till “Vi lämnar bockkommittén”

 1. Helt rätt Daniel. De senaste åren har mediaköp, krishantering och allmänna pr-köp ökat radikalt hos stat, kommun och landsting. Att sätta ner foten ,som du nu gör, är helt rätt. Det här är ett synnerligen otrevligt fenomen som sakta eroderar den demokrati som det offentliga till stor del skapats för att skydda.

 2. Mittmedias tidningar(vars högst höns är Lars lejonborg, F.D. partiledare i FP) är väldigt konsekventa med sin ensidiga rapportering i Gävle.

  Det finns många exempel av positiva saker som media inte rapporterar om vilket innebär att vi som bor i Gävle missar att ta del av detta. Det kan vara nya ”tillgångar” som vi inte får vetskap om att de finns och därför missar att vi faktiskt kan använda dem.

  När rapporteringen är så ensidig måste givetvis kommunen själv informera om det. För vad är det för vits att göra bra saker om ingen får vetskap om det så det kan nyttjas?

  Förövrigt är journalistiken från dessa tidningar under all kritik. Det finns nästan bara 2 bra artiklar från de senaste 5 åren. Runt omkring visar samtliga artiklar på en rungande brist på kunskap om hur demokrati, förvaltning, myndigheter mm.. faktiskt fungerar.

  Det finns över 7 000 anställda inom kommunen och dessa tidningar spottar gladeligen skit på dem alla dagar i veckan. Dessa 7 000 anställda har givetvis anhöriga som ledsnar over att läsa den propagandan av smutskastning som förekommer mot personer de älskar och tycker om.

  Ta ara vilket myndighetsbeslut som helst där ni gärna svartmålar handläggarna som hjärtlösa idioter när det enda de gör är att besluta enligt den lag som staten bestämt. Trots obekväma beslut gör de dem ändå och är demokratins väktare, för hur vore det om staten stiftar en lag men myndigheter och handläggare bara säger:
  -Nä, men den här var ju dum, den skiter vi i. ??

  Nä, ni har 0 förtroende för när det kommer till samhällskunskap och om hur saker och ting fungerar brister ni å in i det grövsta.

  1. Vilket vansinne det är det du skriver. Om några underliga Socialdemokratiska politiker och tjänstemän tar ett korkat beslut och den fria pressen skriver om det så skulle det, enligt ditt resonemang, 7000 personer bli förolämpade. Du min gode HEN undervärderar 7000 personer och förminskar dom till viljelösa och otänkande människor. Du har en obehaglig människosyn måste jag säga. Vi ska vara tacksamma att vi har lokaltidningarna. Vad är alternativet? Statsteve, statsradio och kommunala ”nyhetstjänster”?

   1. Förklara kort och gott hur ett beslut, som en lag kräver att det ska tas, kan vara korkat? Nä frasse. Du är väll en av de där som t ex. tror att myndighet kan besluta som de vill.

    Alternativet är enskilda människor som gör 100 % bättre jobb än dessa. Hur ofta är det inte numera som någon länkar relevant fakta och totalt underminerar hela den värdelösa artikeln som skrivits? Nu senast har vi hamburgaren på söder.

    Inte en enda gång på minst 5 år har jag läst en enda artikel om att någon handläggare gjort ett bra jobb utan det är bara pajkastning. Pajkastning som visar sig vara helt ogrundat och urbotat korkat.

 3. Jag tycker det är jättebra att kommunerna försöker få ut så mycket info som möjligt om vad som händer! Att den sedan mestadels är positiv är inget dåligt alls eftersom vi ju har (borde ha) tidningar som granskar och som rapporterar om det negativa. Den bild vi möter i media handlar om hur Gävleborgarna är sämst på precis allt från utbildningsnivå till arbetslöshet och hälsa o.s.v. Bra om vi kan få lite mer berättande om annat och i synnerhet som de lokala tidningarna knappt skriver och bevakar om något lokalt alls mera. Om sedan de anställda på kommunen ev. har journalistisk bakgrund borgar det eventuellt för att vi får ta del av välskrivna reportage. Någonstans måste dessutom alla uppsagda journalister ta vägen när t.ex. Mittmedia sagt upp mängder av anställda. Personerna väljer ju själva om de vill jobba för kommunen som kommunikatörer eller jobba inom annan media på andra villkor.

 4. När man jobbar med sponsorer måste man vara medveten om att sponsorerna ”köper in sig” på den image som finns kring ”objektet”. Eftersom trovärdighet är en grundbult för tidningarnas berättigande så är de ständigt ifrågasatta just på den punkten och då har man inte råd att förknippas med en organisation (i det här fallet Gävle kommun, företrätt av Johan Adolfsson), som medvetet slirar på sanningen – och blir avslöjade! Om Johan Adolfsson verkligen vore en kommunikationsmänniska så borde han förstå Arbetarbladets agerande! .Jag har inte alltid samma åsikter Daniel Nordström när det gäller politik, men det här var klockrent agerande av AB som sponsor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *