Mattsson säger det vi tänker

Söndag 24 maj klockan 12.10
Under medieutredningens samrådsmöte i Husby i måndags betonade medieutredaren Anette Novak att det är viktigt att det inte förs diskussioner och spekulationer om medieutredningen.
I dag skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om sina tvivel kring utredningen. Det gör han helt rätt i.
Han uttrycker det i princip alla i branschen känner just nu.

Medieutredningen är enormt viktig.
Anette Novak är en oerhört kompetent person och jag tror att hon är helt rätt person att leda uppdraget. Problemet är att hon knappt har någon tid. Uppdragstiden är knapp och Novak ska ägna sig åt detta viktiga uppdrag under sin lediga tid.
Vid sin sida har hon en stab, som visserligen också är kompetent, men också homogen där alla har samma bakgrund och alla dessutom verkar i Stockholm. Var finns perspektivet från hela landet?

Jag och Anna Gullberg pratar en del om medieutredningens första samordningsmöte i Husby i nummer 26 av vår podcast #GullbergNordström.
Mötesformen i Husby var visserligen intressant, men frågan är om den var rätt i sammanhanget.
I mångt och mycket kändes det som om mötet hölls främst för oss som var på plats och inte för att medieutredarna verkligen har ett stort intresse av att höra vad branschen tycker i dessa viktiga frågor.

Dessutom var det ett stort problem att samtalsledarna hade så olika kunskapsnivåer. Somliga hade helt enkelt noll koll på mediebranschen, vilket onekligen är lika märkligt som problematiskt och vilket Thomas Mattsson skriver om på ett utmärkt sätt.
Flera viktiga medieföreträdare som hade sökt sig till Husby försvann ganska snabbt därifrån när de insåg hur illa upplägget var. Andra, som till exempel Expressen, åkte aldrig dit eftersom upplägget var så amatörmässigt.

Jag och mina kollegor, Anna Gullberg, Gefle Dagblad och Bosse Andersson, Dala-Demokraten,  från Mittmedia stannade mötesdagen ut.
Det kändes trots allt viktigt att visa vårt intresse och att ta chansen att säga vad vi tycker.
Frågan är vad det gav.
Frågan är hur mycket det lyssnas på oss som företräder branschen.
Så fort vi förde upp frågan kring branschens situation fick vi höra att vi skulle prata ”ur ett medborgarperspektiv”. Dessutom noterade jag att det var ytterst känsligt att ens beröra frågan om Public Service och dess roll under diskussionerna under dagen.

För ett par år sedan var Hans-Gunnar Axberger ordförande i en presstödsutredning. Den blev misslyckad, vilket han skrev en bok om.
I sitt avslutningsanförande i Husby i måndags sade Anette Novak att hon inte vill skriva en bok om en misslyckad statlig utredning.
Jag hoppas hon slipper göra det.
Medieutredningen har inte fått en bra start. Dess inledning ger otäcka vibbar till den misslyckade presstödsutredningen.

Jag hoppas att Alice Bah Kuhnke inser hur viktig den här utredningen är.
Att företrädarna i mediebranschen nu tvivlar på den är en stark varningssignal som jag hoppas att hon tar på största allvar – om hon verkligen på allvar anser att utredningen är viktig.

 

Publicerat av

4 reaktioner till “Mattsson säger det vi tänker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *