Sex timmar live-tv från bröllopet

Fredag 12 juni klockan 16.10
Självklart är det så att känslorna är ”all over the place” när ett par ska gifta sig. Att ingå ett äktenskap är ett stort och vackert steg i livet. Det finns därför alltid i regel ett mått av nervositet hos ett blivande brudpar. Förväntningarna är så höga. Gästerna har samlats och ska ha det trevligt. Allt ska vara glada. Allt ska bli så fint, så stort, så vackert och så storslaget som alla hoppas.

Hur prins Carl Philip och Sofia Hellqvist känner sig just nu har jag förstås ingen aning om. De lär åtminstone inte ha behövt jobba lika hårt som många andra brudpar med att styra upp saker och ting inför bröllopet. Det finns en hel stab som ordnar det praktiska. Det här är ett bröllop på en helt annan nivå. Det måste vara stressande i sig.

Att stå längst fram med prästen i en storslagen kyrka – eller var och hur man nu väljer att gifta sig – inför ett 50-tal gäster är stort. Att gifta sig inför hela svenska folket är någonting helt annat. Ta bara säkerhetspådraget till exempel. Jag läser på SVT:s sajt att flera tusen militärer, poliser och övrig säkerhetspersonal kommer att kanta både kortegevägen och andra platser där brudparet kommer att befinna sig. Det kommer välkända gäster från land och rike som också kräver extra bevakning.

Människor kommer att samlas längs brudparets väg. Människor kommer att följa tv-sändningar och nyhetssajterna och jag förundras alltid över att ett bröllop mellan två människor man inte känner kan engagera så många. Förmodligen handlar det om det sagolika skimmer ett äkta prinsbröllop för med sig och även att alla har en åsikt om kungahuset. Även de som säger att de inte bryr sig har en åsikt. Antingen är man för eller emot. Det finns inget mellanting.

Det finns utan tvekan ett stort intresse för detta bröllop. Det märks inte minst i medierna. Även om somliga säkert tycker att vi som jobbar inom medierna haussar upp detta alldeles för mycket är det onekligen så att intresset är stort.

Arbetarbladet satsar därför också stort på bröllopet, detta i samarbete med Dalarnas Tidningar. Sofia Hellqvist kommer trots allt från Älvdalen i Dalarna. I tidningen i morgon har vi ett uppslag om bröllopet och bröllopsyran fortsätter därefter under lördagen på arbetarbladet.se. Vi sänder tv live i hela sex timmar med start klockan 13.00. Sändningen beräknas att hålla på fram till 19.00. Vi kommer också att liverapportera från kyrkan och ständigt uppdatera med bilder från TT.

Carl Philip. Lillprinsen. Jag har haft svårt att ta honom på allvar. Det är David Hellenius fel. Hans gestaltning av Carl Philip har jag skrattat gott åt. Helt enkelt lysande parodi. Att Carl Philip därefter valde att ställa upp på en intervju med just David Hellenius i Hellenius hörna i oktober i fjol var genialiskt av den personen i hovets stab som rådde honom att tacka ja. Ja, det var en välregisserad intervju, men Carl Philip var mycket bra. Många svenskar fick nog en ny bild av honom i just det ögonblicket.

Kanske hade Carl Philip och Sofia egentligen föredragit ett bröllop i en mer stillsam miljö. Nu blir det ett kungligt kalas istället. Det kan förstås vara vackert det med.

Jag säger som amerikanske journalisten och författaren Mignon McLaughlin (1913-1983):
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar sig många gånger och varje gång i samma person. ”

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *