Moskén i Gävle har något att dölja

Måndag 6 juli klockan 00.25
Gefle Dagblad avslöjade under veckan att imamen i Gävle moské haft kopplingar till en radikal hemsida.
Sedan dess har Arbetarbladet försökt få en kommentar för ledande företrädare för moskén.
De vägrar konsekvent att tala med media.
De kan bara tyda på en sak. Företrädarna för moskén vill inte att sanningen ska komma fram.


Gefle Dagblads avslöjande publicerades i onsdags.
Abo Raad, imamen i Gävle, har haft kopplingar till sajten muslim.se, som numera uppges vara stängd för underhåll. På sajten förs det bland annat fram att homosexualitet ska straffas med döden.
Efter Gefle Dagblads artiklar publicerade Arbetarbladet en insändare från Lina Abusagr, journalist, samhällsdebattör och antirasist.
Hon anser att Gefle Dagblad visar upp en felaktig bild av moskén i Gävle.
”Jag och många andra muslimer som jag känner i Gävle står inte för radikala åsikter och jag tänker heller inte ta avstånd från värderingar som inte existerar i min värld. Därför är det dags att lyfta upp mer positiva artiklar om muslimer och Gävles moské, för en mer allsidig nyhetsförmedling”, skriver Abusagr.

Att göra journalistik kring islam är känsligt. Det är ibland till och med känsligt att göra journalistik kring flyktingpolitiken.
Det finns alltid risk att liknande journalistik ger näring till främlingsfientliga krafter och det finns alltid risk att alla dras över en kam.
Den risken får inte förhindra viktig journalistik.
Det är bra att Expressens Anna Dahlberg vågar lyfta frågan om de ensamkommande flyktingbarnen.
Det är bra att Gefle Dagblad gör viktig journalistik om moskén i Gävle.
Om inte etablerade medier tar upp dessa ämnen lämnas fältet öppet för rasistiska sajter som Avpixlat som ensamt får äga frågan och om inte politiker i demokratiska partier vågar ta upp dessa frågor lämnas fältet öppet för rasistiska Sverigedemokraterna.
Samtidigt förstår jag så väl Lina Abusagr.
Hon känner förmodligen som många kristna gör när extremism och osunda åsikter inom kristna falanger avslöjas. Man känner inte igen sig i bilden. Det känns orättvist.
I detta fall har emellertid uppenbarligen de ledande företrädarna för moskén i Gävle någonting att dölja. Tystnaden går inte att tolka på annat sätt.
Efter Gefle Dagblads avslöjande har  Arbetarbladet försökt att få en kommentar.
Företrädare för moskén i Gävle vägrar tala med media.
Det är allvarligt.
– Det är inte bara beklagligt utan förkastligt att man gör på det viset, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet till Arbetarbladet.
Det är bara att hålla med honom,
Men Fazlhashemi säger också något annat klokt i artikeln:
– Media har dessvärre en tendens att man åker i diket lite här och var. Det här kan riskera att förstoras och bli sinnebilden för allt som muslimer håller på med – att ledningen för den här moskén i Gävle på något sätt är symbolen för all muslimsk verksamhet och det är verkligen inte på det viset, så man måste också visa den motsatta bilden.

Det finns extrema riktningar inom alla religioner, inte minst kristendomen där vi genom årens lopp sett många tendenser som inte är sunda och som gör människor illa.
Samma sak är det naturligtvis inom islam. Problemet är att många av oss inte är lika väl bekanta med islam och därför målas i regel muslimer och islam felaktigt oftare upp som farligare och mer våldsbejakande än andra – och dessa fördomar piskas ständigt på av rasistiska sajter. Det är lika beklagligt som sorgligt.

Jag hoppas att företrädarna i moskén i Gävle ändrar sig och talar med media och berättar vilka åsikter de verkligen står för, om inte annat för andra muslimers skull. Att agera på detta sätt slår tyvärr enbart mot andra muslimer i Gävle och runt om i landet som nu felaktigt riskerar att beskyllas för att ha extrema åsikter.
Det de ledande företrädarna i moskén i Gävle sysslar med är inte på något sätt sunt.

Publicerat av

8 reaktioner till “Moskén i Gävle har något att dölja”

 1. Trots muslimska al-Quaida, Boko Haram, Islamiska Staten, attentat i London, Madrid, Paris, Köpenhamn, New York, Stockholm, Kabul, Bagdad, etc etc, så anser du att islam INTE är mer våldsbejakande än andra !? I er artikel igår skriver ni att moskén har en salafistisk inriktning. Kan ni idag upplysa läsarna om vad denna bokstavstroende, stockkonservativa inriktning innebär eller måste vi gå till Avpixlat för att få mer fakta ? Sen vill jag gärna att ni reder ut vilket ekonomiskt stöd moskén får från kommun och stat samt på vilket sätt det är lämpligt att extremister håller till granne med en gymnasieskola.

 2. Heder åt Gefle Dagblad som förstår att det finns journalistiska scoop att göra medan politiskt korrekta Arbetarbladet ägnar sig åt att jaga nazistiska och rasistiska hjärnspöken som man tycker sig se i varenda buske.

 3. Ganska bra skrivet.
  Undrar bara varför du måste ursäkta dig hela tiden för att du skriver om detta?
  Och varför drar du in kristendomen i detta, är det relevant för denna artikel? Alla vet att det finns extremister i alla religioner.
  Du behöver inte ursäkta dig och gå på tå. Det är ju tack vare detta beteende som avpixlat mm har skapats

 4. Det verkar som det har blivit mode att skriva negativt/kritiskt om islam,moskeer och invandring på sista tiden. Inte bara GD och AB har anammmat den nya trenden har jag märkt.

  Det är både positivt och uppretande på samma gång, positivt för att journalister har börjat vaknat upp eller tagit mod till sig o vågat kritisera/ifrågasätta någonting som har varit så tabu.

  Uppretande att få läsa om någonting som för många människor inte alls är förvånande eller nytt.Rasist och främlingsfientlig har man varit om man tyckt ,frågat eller undrat om detta fjantande kring islam.Men kanske inte så konstigt när man riskerar att bli av med sitt huvud,speciellt ni journalister som inte är lika anonym som vi läsare.

  Den riktiga anledningen till att ni skriver kan jag tänka är att ta bort fokus från sajter som Avpixlat ,nya tider och Fria Tider (och få behålla era läsare) vilket har varit de enda källorna man har kunnat hämtat riktigt information ifrån utan att nån har gjort allt för att dölja personens utseende,språk eller härkomst. men inte minst att försöka få tillbaks väljarna från SD.

  Tror det var år 2009 som Åkesson sa att islamisterna kommer bli ett utav våra störta hot framöver,han blev både hånad och utkrattad,men nu är vi där!! Och islamisterna har nästlat in sig ännu mer sen Åkesson varnade oss.Inte undra på att Karl gick in i väggen,men nu kan man väl säga att han har fått upprättelse.

 5. Man kan fråga sig varför är det bara de mest troende muslimer som får uttala sig i dagens media?

  Varför finner inte ni sekulära muslimer och ger dom en röst i media?
  Jag tror att om ni släpper till dom i media ,så vil det skapa en jämnare bild och avväpna mycket av de den offerbild som blir målat upp av media (Då det bara blir de som känner sig utsatt som får prata så….)

 6. Daniel är som vanligt nyanserad i sin journalistik. Han riktar en korrekt kritik och nyanserar hela tiden detta är inte att blanda ihop med att tassa på tå. Ni som inte ser detta i texten bör läsa den igen och kanske ta av era kulturella glasögon innan ni läser. Att fler journalister granskar våldsbejakande islamister är bra och i led med tiden men man bör inte måla fan på väggen och säga att det pågår en radikalisering av all form av islam. Islam är trots allt en av världens största religioner och de militanta grenarna har tyvärr växt i samband med västliga militära ingripande i mellanöstern det är fakta som jag hoppas står i historieböckerna i framtiden. Som alltid är du knivskarp Daniel.

 7. ”därför målas i regel muslimer och islam felaktigt oftare upp som farligare och mer våldsbejakande än andra ”

  Daniel, källa på att islam inte är farligare än andra tack!

  Dessutom är det komiskt att ni fortfarande trilsakas med epitet som ”rasistiska” framför Sveriges tredje största parti, men fortsätt så ni, så har SD 30% inom kort.

 8. Kommer det något svar från bloggaren Nordström eller någon uppföljande artikel i AB ? Med tanke på hur länge ni sopat problematiken kring massinvandring och islamism under mattan, så saknar ni nu kunskaper inom området. Jag rekommenderar att ni tar hjälp från mer insatta personer som Per Gudmundsson och Torbjörn Jerlerup eller varför inte Johan Westerholm eller Hanna Gadban.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *