När polisen styr nyheterna

Måndag 6 juli klockan 19.05
En polisbil körde på en 68-årig cyklist i Sandviken. Cyklisten fick allvarliga skador.
Först 20 timmar senare valde polisen att berätta om olyckan.
Tyvärr är jag inte förvånad.
Polisen styr allt mer nyhetsinformationen.

Förr kunde medierna lyssna på polisradion. Sedan flera år tillbaka är det inte längre möjligt. Mellan 2006 och 2010 togs det nya mobilsystemet RAKEL (RAdioKommunikation för Effektiv Ledning) i bruk. I och med det blev medierna betydligt mer beroende av de uppgifter som lämnas direkt från polisen. I och med det blev det också enklare för polisen att avstå vissa uppgifter.
Att polisen har ett intresse i att vem som helst inte kan avlyssna polisradion är förståeligt, men för såväl medierna som för demokratin i sig är införandet av RAKEL ett problem, vilket vi inom medierna flitigt påpekade i samband med att det nya mobilsystemet infördes.

Jag står fast vid den åsikt jag hade redan när RAKEL infördes. Etablerade medier bör ha möjlighet att avlyssna polisradion för att snabbare och på ett bättre sätt kunna informera medborgarna om viktiga nyheter. Det finns inga problem med detta. De etablerade medierna har ansvariga utgivare och pressetiska regler.
Det förslaget som fördes fram av ett flertal medieaktörer nobbades.
Istället garanterade polisen att den skulle bli bättre på att uppdatera sina hemsidor och bättre på att svara i telefon.
Detta har inte infriats.

Polisen är i många fall dåliga på att uppdatera sina hemsidor. Dessutom läggs det emellanåt ut uppgifter som inte publiceras i många medier. Jag tänker då på till exempel på hur polisen agerar i samband med att personer försvinner. En del utlägg av polisen är till och med publicistiskt tveksamma.
Dessutom är polisen i många fall usla på att svara i telefon.
Jag har full förståelse för att polisen prioriterar akuta brottsfall istället för att prata med medier, men det är inte ovanligt att det går många timmar under en dag eller nästan en hel natt innan vi lyckas nå polisen för att få kommentarer kring aktuella händelser.

Polisen styr också själv många gånger bilden av verkligheten via sociala medier.
Gävle kommun har sin kommunikationsenhet med kommunikationschefen Johan Adolfsson i spetsen. Adolfsson har uppenbarligen som mål att Gävle kommuns hemsida ska kunna vara så stark att de etablerade medierna inte behövs. I det har han helt fel. Gävle kommuns kommunikationsenhet har inte som uppdrag att granska Gävle kommun, uppdraget är istället att sprida positiva nyheter om kommunen. En propagandamaskin med andra ord.

Det finns många goda exempel på hur polisen agerar i sociala medier. Twitterkontot @YB_Sodermalm har jag många gånger lyft fram som ett positivt exempel. Där twittrar Viktor Adolphson och Johan Säfström, yttre befäl inom utryckningsverksamheten på Södermalm i Stockholm. Detta i regel på ett föredömligt sätt.

Men det finns också en rad tveksamma fall. När polisen ”Jesper” gick in i en lägenhet för en tid sedan var han beredd att gripa en kvinnomisshandlare, skriver han på Polisen Södermalms Facebooksida.
Det blev ett annorlunda polisingripande, vilket bland andra SVT Stockholm berättade efter Facebookinlägget.
Den sexårige sonen bad nämligen om polisens autograf.
”Du är sex år men talar till mig som om du vore vuxen. Varje mening du får ur dig skär i mitt hjärta. Det gör så ont att lyssna på vad du har att säga. Det gör ont att lyssna på dina upplevelser”, skrev polisen i inlägget.
Inlägget fick mycket beröm och snabbt många ”gilla” och delningar på Facebook.
Det som inte kändes bra var polisens skryt om sig själv. Dessutom anser jag att det fanns risk att den utsatte sexåringen hängdes ut, även om han anonymiserades. Det var garanterat ett fint möte mellan polisen och sexåringen, men det borde ha fått stanna dem emellan.
Polisen var allt för sugen på att berätta om sig själv.

När olyckan i Sandviken inträffade i söndags och en 68-årig cyklist skadades allvarligt valde polisen att inte berätta om den olycka polisbilen varit inblandad i, vilket både Arbetarbladet och Gefle Dagblad skrivit om.
Först 20 timmar efter olyckan valde polisen att göra en uppdatering på sin hemsida.

– Det är olyckligt att den kom upp så sent. Vi ska ta reda på varför det blev så, säger polisens presstalesman Mikael Hedström till Arbetarbladet.
Mikael Hedström är för övrigt en mycket bra och klok presstalesman. Många poliskollegor runt om i landet har mycket att lära av hans ständigt professionella framtoning.
Men det räcker tyvärr inte med att Hedström är utmärkt.
Såväl polisen som kommuner vill allt mer själva styra nyhetsförmedlingen och bilden av verkligheten.
De som drabbas är medborgarna.
Det är ingen positiv utveckling.

 

Publicerat av

9 reaktioner till “När polisen styr nyheterna”

 1. Finns ju andra exempel under föra året under vissa demonstrationer så vägrade polisen vägrade ställa upp på bandade intervjuer istället så skapade polisen egen Youtube kanal där gjorde låsas intervjuer alltså man skickade ut poliser med journalistisk mikrofon och ställde frågor till polis befäl för få se ut som TV intervju som var gjorde oberoende journalist även fast väl regisserat ett exempel på det https://www.youtube.com/watch?v=ltwZsTf4DSw och https://www.youtube.com/watch?v=maHjR9fm_Y8

 2. Pressetiken fick vi verkligen se under ubåtsjakten där svensk media avslöjade kontinuerligt positioner på svenska fartyg, och annan information som främmande makt drog nytta av.. Länge leve Rakel!

 3. Tycker det är media som hela tiden bestämmer hur folket ska se saker och ting. Kraftigt vinklade artiklar avlöser varandra och gör livet surt för dem som utsätts för dem.

 4. Det är ju inte så bra när media får vinkla sina artiklar heller för just sin egen vinning.
  Som eran kampanj om olika politiska partier.

  1. Helt rätt Håkan. Media försöker och styr faktiskt över hur vi vanliga Svenssons ska tycka. Man pratar om det fria ordet. Det existerar inte alls i det här landet. Det har media själv sett till.

 5. Släpper hellre in ryssen är media i RAKEL. Hade ”journalister” kunnat uppföra sig som något annat än gamar så visst, men det fungerade ju högst bristfälligt redan med de äldre radiosystemen 70 och 80.

 6. När polisen styr nyheterna

  VILKEN TUR ATT POLISEN STYR OCH INTE MEDIA
  Det kanske beror på er attityd från media för att framstå som en bra repporter för att publicera något för att få ett scoop .
  GLÖM INTE DET FINNS MÄNNISKOR BAKOM DETTA
  BÅDE DEN SKADE,
  ANHÖRIGA TILL DEN SKADADE 68 ÅRING,
  SAMT DEN STACKARS POLISEN, OCH HANS KOLLEGOR.
  DU SITTER BAKOM DIN DATOR OCH TYCKER EN MASSA MEN FÖRSÖK ATT SÄTTA DIG IN VERKLIGHETEN. DEN FINNS INTE FÖR DIG UTAN DU VILL BARA PUBLICERA OCH VARA
  DUKTIG. VÄX UPP,
  VIST VI BEHÖVER MEDIA
  MEN SOM LÄSAREN VILL MAN ATT EN BRA REPPORTER TAR MAN STEGET TILLBAKA OCH SER ALLT I ANDRA GLASÖGEN, OCH ÄVEN SOM ANSVARIG UTGIVARE
  EN DET LÄSAREN VILL LÄSA
  ”SANNINGEN INGET ANNNAT”
  FÖR ATT SKO SIG PÅ NÅGON ANNANS BEKOSTNAD,
  HÄR HAR MEDIA ETT STORT ANSVAR VILKET MAN INTE ALLTID FÖLJER, UTAN DET MAN SKRIVER ÄR ALLTID DET RÄTTA, DET KAN FINNAS MÅNGA OMSTÄNDIGHETER VILKET GÖR ATT ATT INTE POLISEN MEDELAT MEDEIA OM DETTA,TIDEN PÅ DYGNET, ANHÖRIG INFORMATION, OMHÄNDERTAGANDE AV DEN STACKARS POLISEN OCH HANS KOLLEGOR, ORGANISSERA FÖR ERSÄTTARE TILL INBLANDADE POLISER, DETTA UNDER TIDEN DU INTE HAR NÅGOT ATT SKRIVA OM,
  Måndag 6 juli klockan 19.05
  En polisbil körde på en 68-årig cyklist i Sandviken. Cyklisten fick allvarliga skador.
  Först 20 timmar senare valde polisen att berätta om olyckan.
  Tyvärr är jag inte förvånad.
  JAG ÄR INTE HELLER FÖRVÅNAD VAD DU SKRIVER,
  EGEN BEKRÄFTELSE?
  Polisen styr allt mer nyhetsinformationen.

  Förr kunde medierna lyssna på polisradion.

  VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT ATT MEDIERNA LYSSNAR PÅ POLISRADION??
  Jag förstår att ni ständigt letar något att skriva om så ni kan gå vidare i eran karriär,
  Ni bryr er mera om eran egen framgång än det du/ni skriver om vare det är sant eller osant, mera är det för din egen skull att vara BROR DUKTIG och då spelar rättvisan ingen roll
  Sedan flera år tillbaka är det inte längre möjligt. Mellan 2006 och 2010 togs det nya mobilsystemet RAKEL (RAdioKommunikation för Effektiv Ledning) i bruk.
  DET FINNS MÅNGA ORSAKER TILL DETTA.
  DÄR KANSKE ÄVEN DU SPELAR EN STOR ROLL, ÄVEN OM DU KUNDE LYSSNA SKULLE INTE ALLT DET DU SKRIVER BLI DET SANNA UTAN MERA VINKLAT FÖR ATT GÖRA DIG TILL EN BRA REPPORTER, TYVÄRR HAR ERAN UTVECKLING GÅTT ÅT DET HÅLLET,
  NI SKITER VAD NI SKRIVER BARA NI SKRIVER NÅGOT FÖR ATT FRAMSTÅ SOM EN BRA REPPORTER, OCH DET NI SKRIVER GÅR ALDRIG ATT ÄNDRA TROTTS FELAKTIGHETR,
  JAG HAR HITINTILLS ALDRIG SETT EN REPORTER SKRIVA JAG HADE FEL OCH BER OM URSÄKT FÖRF DET SKREV.
  DET VAR TUR ATT DETTA (RAKEL) INFÖRDES
  TROTTS DETTA SKRIVER NI I MEDIA MYCKET FELAKTIGA UPPGIFTER VILKET NI ÄVEN GJORDE INNAN INFÖRANDET AV RAKEL,,
  NI TROR ER VETA OCH VILL DÖMMA ENSKILDA MÄNNISKOR ” GLÖM INTE ATT DET FINNS EN MÄNNISKA BAKOM DETTA
  QA EN POLIS SOM INTE MÅR BRA KANSKE ALDRIG MERA KAN GLÖMMA DETTA SÅ VAR SNÄLL AKTA DIN REPORTERTUNGA, FÖR ATT BARA BLI EN PRODUKTIV REPORTER/SKRIBENT
  I och med det blev medierna betydligt mer beroende av de uppgifter som lämnas direkt från polisen. I och med det blev det också enklare för polisen att avstå vissa uppgifter.
  Att polisen har ett intresse i att vem som helst inte kan avlyssna polisradion är förståeligt, men för såväl medierna som för demokratin i sig är införandet av RAKEL ett problem, vilket vi inom medierna flitigt påpekade i samband med att det nya mobilsystemet infördes.
  Jag står fast vid den åsikt jag hade redan när RAKEL infördes. Etablerade medier bör ha möjlighet att avlyssna polisradion för att snabbare och på ett bättre sätt kunna informera medborgarna om viktiga nyheter.
  Här är du helt fel ute du skriver detta ur ditt perspektiv för att få något fett att skriva om. Och om så vore vinklar ni informationen i många fall för att göra läsaren intresserad,
  Det finns inga problem med detta.
  JO DET FINNS MÅNGA PROBLEM MED DETTA.
  De etablerade medierna har ansvariga utgivare och pressetiska regler.
  TYVÄRR ÄNDRAR NI ALDRIG NÅGOT SOM NI EN GÅNG GÅTT IN FÖR ATT PUBLICERA UTAN DET NI SKRIVER ÄR ALLTID DET RÄTTA

  Den sexårige sonen bad nämligen om polisens autograf.
  ”Du är sex år men talar till mig som om du vore vuxen. Varje mening du får ur dig skär i mitt hjärta. Det gör så ont att lyssna på vad du har att säga. Det gör ont att lyssna på dina upplevelser”, skrev polisen i inlägget.
  Inlägget fick mycket beröm och snabbt många ”gilla” och delningar på Facebook.
  Det som inte kändes bra var polisens skryt om sig själv. Dessutom anser jag att det fanns risk att den utsatte sexåringen hängdes ut, även om han anonymiserades. Det var garanterat ett fint möte mellan polisen och sexåringen, men det borde ha fått stanna dem emellan.
  Polisen var allt för sugen på att berätta om sig själv.
  När olyckan i Sandviken inträffade i söndags och en 68-årig cyklist skadades allvarligt valde polisen att inte berätta om den olycka polisbilen varit inblandad i, vilket bådeArbetarbladet och Gefle Dagblad skrivit om.
  Först 20 timmar efter olyckan valde polisen att göra en uppdatering på sin hemsida.
  – Det är olyckligt att den kom upp så sent. Vi ska ta reda på varför det blev så, säger polisens presstalesman Mikael Hedström till Arbetarbladet.
  Mikael Hedström är för övrigt en mycket bra och klok presstalesman. Många poliskollegor runt om i landet har mycket att lära av hans ständigt professionella framtoning.
  Men det räcker tyvärr inte med att Hedström är utmärkt.
  Såväl polisen som kommuner vill allt mer själva styra nyhetsförmedlingen och bilden av verkligheten.
  De som drabbas är medborgarna.
  Det är ingen positiv utveckling.

 7. VILKEN TUR ATT POLISEN STYR OCH INTE MEDIA
  Det kanske beror på er attityd från media för att framstå som en bra repporter för att publicera något för att få ett scoop .
  GLÖM INTE DET FINNS MÄNNISKOR BAKOM DETTA
  BÅDE DEN SKADE,
  ANHÖRIGA TILL DEN SKADADE 68 ÅRING,
  SAMT DEN STACKARS POLISEN, OCH HANS KOLLEGOR.
  DU SITTER BAKOM DIN DATOR OCH TYCKER EN MASSA MEN FÖRSÖK ATT SÄTTA DIG IN VERKLIGHETEN. DEN FINNS INTE FÖR DIG UTAN DU VILL BARA PUBLICERA OCH VARA
  DUKTIG. VÄX UPP,
  VIST VI BEHÖVER MEDIA
  MEN SOM LÄSAREN VILL MAN ATT EN BRA REPPORTER TAR MAN STEGET TILLBAKA OCH SER ALLT I ANDRA GLASÖGEN, OCH ÄVEN SOM ANSVARIG UTGIVARE
  EN DET LÄSAREN VILL LÄSA
  ”SANNINGEN INGET ANNNAT”
  FÖR ATT SKO SIG PÅ NÅGON ANNANS BEKOSTNAD,
  HÄR HAR MEDIA ETT STORT ANSVAR VILKET MAN INTE ALLTID FÖLJER, UTAN DET MAN SKRIVER ÄR ALLTID DET RÄTTA, DET KAN FINNAS MÅNGA OMSTÄNDIGHETER VILKET GÖR ATT ATT INTE POLISEN MEDELAT MEDEIA OM DETTA,TIDEN PÅ DYGNET, ANHÖRIG INFORMATION, OMHÄNDERTAGANDE AV DEN STACKARS POLISEN OCH HANS KOLLEGOR, ORGANISSERA FÖR ERSÄTTARE TILL INBLANDADE POLISER, DETTA UNDER TIDEN DU INTE HAR NÅGOT ATT SKRIVA OM,
  JAG ÄR INTE HELLER FÖRVÅNAD VAD DU SKRIVER,
  EGEN BEKRÄFTELSE?

  VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT ATT MEDIERNA LYSSNAR PÅ POLISRADION??
  Jag förstår att ni ständigt letar något att skriva om så ni kan gå vidare i eran karriär,
  Ni bryr er mera om eran egen framgång än det du/ni skriver om vare det är sant eller osant, mera är det för din egen skull att vara BROR DUKTIG och då spelar rättvisan ingen roll
  DET FINNS MÅNGA ORSAKER TILL DETTA.
  DÄR KANSKE ÄVEN DU SPELAR EN STOR ROLL, ÄVEN OM DU KUNDE LYSSNA SKULLE INTE ALLT DET DU SKRIVER BLI DET SANNA UTAN MERA VINKLAT FÖR ATT GÖRA DIG TILL EN BRA REPPORTER, TYVÄRR HAR ERAN UTVECKLING GÅTT ÅT DET HÅLLET,
  NI SKITER VAD NI SKRIVER BARA NI SKRIVER NÅGOT FÖR ATT FRAMSTÅ SOM EN BRA REPPORTER, OCH DET NI SKRIVER GÅR ALDRIG ATT ÄNDRA TROTTS FELAKTIGHETR,
  JAG HAR HITINTILLS ALDRIG SETT EN REPORTER SKRIVA JAG HADE FEL OCH BER OM URSÄKT FÖRF DET SKREV.
  DET VAR TUR ATT DETTA (RAKEL) INFÖRDES
  TROTTS DETTA SKRIVER NI I MEDIA MYCKET FELAKTIGA UPPGIFTER VILKET NI ÄVEN GJORDE INNAN INFÖRANDET AV RAKEL,,
  NI TROR ER VETA OCH VILL DÖMMA ENSKILDA MÄNNISKOR ” GLÖM INTE ATT DET FINNS EN MÄNNISKA BAKOM DETTA
  QA EN POLIS SOM INTE MÅR BRA KANSKE ALDRIG MERA KAN GLÖMMA DETTA SÅ VAR SNÄLL AKTA DIN REPORTERTUNGA, FÖR ATT BARA BLI EN PRODUKTIV REPORTER/SKRIBENT
  Här är du helt fel ute du skriver detta ur ditt perspektiv för att få något fett att skriva om. Och om så vore vinklar ni informationen i många fall för att göra läsaren intresserad,
  JO DET FINNS MÅNGA PROBLEM MED DETTA.
  TYVÄRR ÄNDRAR NI ALDRIG NÅGOT SOM NI EN GÅNG GÅTT IN FÖR ATT PUBLICERA UTAN DET NI SKRIVER ÄR ALLTID DET RÄTTA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *