SL för ett fegt resonemang

Tisdag 4 augusti klockan 09.55
”Vi har ingen möjlighet att stoppa reklamen utifrån de direktiv vi har”.
Så säger Jesper Pettersson, pressansvarig på Storstockholms lokaltrafik, till Dagens Media.
Det är en sorgligt feg attityd.
Att säga nej till rasism bör vara lika självklart som att värna yttrandefriheten.

Rasistiska Sverigedemokraterna gick inför EU-valet förra året ut i en kampanj i SL med budskapet ”Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator”.
Kampanjen kritiserades hårt och SL valde till slut att stoppa delar av kampanjen efter vandalisering.
Nu har Sverigedemokraterna gått ut med en ny kampanj, denna gång på engelska och även denna gång har SL tackat ja till en kampanj med ett rasistiskt budskap.
SD:s nya kampanj riktar sig till utländska turister. Dagens Media skriver att det i tunnelbanan vid Östermalmstorg visas bilder på människor som sover på gatan. Budskapet lyder: ”Sorry about the mess here in Sweden” , ”We have a serious problem with forced begging”. Kampanjen innehåller för övrigt flera språkliga fel, vilket tidningen The Scotsman kan konstatera.

Även denna gång får SL, med rätta, hård kritik för att de tillåter rasism i en reklamkampanj.
Men SL står märkligt handfallet, med motiveringen att det finns ett beslut om att de ska tillåta politisk reklam.
– Vi har bara tittat på de budskap som förs fram och om de skulle bryta mot någon lagstiftning. Vi kan inte se att de gör det. Vi har ju gjort bedömningen en gång förut när det var valrörelse och SD ville annonsera i tunnelbanan och på bussarna och vi kom fram till samma sak då. Vi har ingen möjlighet att stoppa reklamen utifrån de direktiv vi har, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL, till Dagens Media.
Jesper Pettersson för ett vekt resonemang.
Självklart finns all möjlighet att stoppa reklamkampanjen.

Yttrandefriheten är en hörnpelare i demokratin och ska alltid värnas, men tyvärr är detta på nytt ett exempel på hur begreppet yttrandefrihet kan missförstås.
I september 2013 skrev jag ett inlägg i Medievärlden kring detta ämne i ett liknande sammanhang.
Att tacka nej till en reklamkampanj innebär inte att inskränka på yttrandefriheten. Det handlar om att ta ansvar för de budskap som skanderas ut i olika rum och denna gång tillåts det ske helt öppet i ett offentligt rum.

Arbetarbladet står upp för yttrandefriheten.
Arbetarbladet definierar SD som ett rasistiskt parti.
Vi säger också nej till SD:s annonser.
Även SL borde se det självklara i att säga nej till rasistiska budskap.
Allt annat är skamligt.
Att gömma sig bakom direktiv är enbart fegt.

Publicerat av

7 reaktioner till “SL för ett fegt resonemang”

 1. Så vitt jag vet så har Rumänien till sitt förfogande 31 miljarder euro från EU:s strukturfonder. Dessa pengar ska gå bl.a till att lösa zigenarnas sociala problem.
  Är det inte dags att påminna Rumänien om att det är deras skyldighet att ta tag i detta problem och börja göra något för denna utsatta befolkningsgrupp?
  Det här är i grunden ett ”inre rumänskt problem” och att landet på det här sättet lastar över sina problem på andra EU-länder måste fördömas då man har fått medel till sitt förfogande för att göra något åt den uppkomna situationen.
  Att föra en skendebatt och anklaga SD för en rasistisk agenda är patetiskt då problemet ligger hos de rumänska myndigheterna som verkar totalt ointresserade av denna fråga.
  Man hjälper inte tiggarna genom att svenskar skänker allmosor utan genom att påminna de rumänska myndigheterna om att de faktiskt har ett ansvar för sina egna medborgare.

 2. Men blir tiggare till en folkgrupp Daniel ? ett annat ord borde bli brukt i detta fall.

  ” Det är inte rimligt att enskilda tjänstemän ska sitta och censurera politiska budskap. sa SL:s kommunikationschef med.”

  Vad önskas egentligen Daniel av dig?
  En sorts type åsikts ministerium styrd av någon person som vill bestämma vad som är politskt acceptabelt eller inte?
  er du inte att det blir en slippery slope med ?

  Eller tror du verkligen att det vill gå bra, bara så länge SD stängs ute ?
  the road to hell is paved with good intention kan brukas på detta.

  SD är inte årsaken utan de är symptomet i saker som detta .

  Så länge inte journalister och politiker inte vågar debattera i saker som kan uppfattas som opopulär, så vill SD bara få mer och mer röster (en korrekt sak Daniel blir teks att inte kalla det rasistisk , du kan bruka diskrimenerande , riktar negativ kritik mot en utsatt svag grupp etc etc men inte rasistiskt)

  Till och med Expressen ser problemer med en odemokratisk våldsmobbar
  http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2015/08/forsvara-tryckfriheten-i-t-banan/

  S

  1. @Fredrik. Även jag ser ett problem med odemokratiska våldsmobbar. Att vandalisera är förkastligt. Jag skriver om det här: http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2015/08/05/vandalisering-loser-ingenting/
   Nej. Tiggare är inte en folkgrupp, men att budskapet är riktat mot EU-migranter går inte att missförstå.Jag skriver inte att jag anser att det är hets mot en viss folkgrupp. Det handlar likväl om rasism, anser jag.
   Precis som alla andra som erbjuder reklamplats väljer SL bort reklam som inte anses vara lämplig ur etisk synvinkel. Det har SL redan gjort. Reklambudskap som är uppenbart rasistiska borde därför SL tacka nej till, inte på grund av vilka som står bakom budskapet och utan på grund av dess innehåll.
   Jag håller med dig om att det är viktigt att såväl journalister som politiker vågar debattera alla ämnen.

   1. Så ett åsikts ministerium som tar alla åsikter och filtrerar dom?

    Samtidigt så får jag intrycket at då du pratar om rasism pratar du om kulturrasism ?

    Skulle uppskatta om du ta lite mer om vad som du anser som vad blir rasism
    Ras, kultur, minoritet, majoritet osv

    Som jag uppfattar det så har vi alla olika åsikter om vad rasism är.
    Min blir teks då personer säger att beroende på hudfärg eller religion blir att dom inte klarar saker eller kan vara av ett samhälle blir rasistiskt.

    Men samtidigt jag har bott i 3 olika länder i olika ”problemområden ” där jag har varit tvungen att inse att verkligheten är inte så enkel.
    Teks några områden blir att vissa etnisiter har kontroll.
    Blir det ”rasism” om jag styr bort från stora grupper i just dom områden om de har en annan hudfärg då jag går hem från jobb?.
    Teks jag har blivit rånad två ggr å ca samma ställe av ”afrikaner ”(generalisering jag vet men afrikanska engelska dialekter kan jag inte).
    Men problemet blir om jag slutar gå i dom områden, då blir det väl rasistiskt eller ?

 3. Budskapet i reklamkampanjen är att organiserat tiggeri ska stoppas. Moderaterna och socialdemokraterna har också lagt fram liknande förslag. Det innebär väl att du måste stämpla även dom som rasistiska ? Justitiekanslern fick in ett antal anmälningar om kampanjen. JK kunde snabbt avfärda dessa anklagelser om rasism som uppenbart ogrundade. Rättar du dig efter JK:s bedömning eller kör du vidare efter din egna hemkokta uppfattning att kampanjen är rasistisk ?

 4. @Daniel
  ”Tiggare är inte en folkgrupp, men att budskapet är riktat mot EU-migranter går inte att missförstå”

  Jaså gör det inte? Då är det ju DU som är rasisten som omedelbart projicerar?
  Dessutom stod det ”FORCED begging” i budskapet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *