Vandalisering löser ingenting

Onsdag 5 maj klockan 15.55
Det blev till sist som det blev med Sverigedemokraternas omdiskuterade reklamkampanj i tunnelbanestationen på Östermalm i Stockholm. Ett hundratal uppretade demonstranter rusade in och slet helt sonika ner den. Jag förstår så väl protesterna, jag förstår så väl upprördheten mot budskapet i kampanjen. Men att vandalisera löser naturligtvis ingenting. Vandaliseringen är inte att respektera demokratin. Vandaliseringen gör bara alla till förlorare.

Jag bloggade i i går om att jag tycker att SL resonerade fegt när de tackade ja till Sverigedemokraternas kampanj i tunnelbanan. Budskapet i kampanjen, som jag anser vara rasistiskt, slår mot samhällets svaga, det slår mot EU-migranterna, det misstänkliggör tiggare och det sprider myten om att kriminella organisationer står bakom tiggeriet. Sverigedemokraterna har, precis som alla andra, naturligtvis rätt att ha denna åsikt. Åsikter ska respekteras, men yttrandefrihet innebär inte per automatik att annonsörer bör ha rätt att skrika ut vad som helst i det offentliga rum som till exempel tunnelbanan är.

I går arrangerades en demonstration mot Sverigedemokraternas kampanj. Det borde ha stannat just där. SL bedömde att kampanjen föll inom ramarna utifrån de direktiv som satts upp när det handlar om reklam i tunnelbanan. Dessa direktiv kan definitivt diskuteras. Det är dessutom inte fel att protestera mot både Sverigedemokraternas kampanj och SL:s reklampolicy. Det är precis så det bör vara i ett demokratiskt samhälle, där åsikter ska bryts mot varandra. Att vandalisera en reklamkampanj är däremot aldrig rätt. Det är inte att visa respekt mot det fria ordet och mot demokratin.

Det finns så många som har åsikter kring SD:s reklamkampanj. Många kloka ord har sagts i debatten och en hel del mindre kloka också för den delen. Arbetarbladet tar, som bekant, tydlig ställning mot rasism och därmed också ställning mot Sverigedemokraterna, vars politik jag definierar som rasistisk. Arbetarbladet benämner därför SD som ett rasistiskt parti även i våra nyhetsartiklar och tv-sändningar och vi säger nej till SD:s annonser. Många berömmer ställningstagandet, många kritiserar det också och hävdar att vi enbart gör SD en tjänst eftersom detta anses stärka partiet.

För det verkar vara så inom Sverigedemokraterna och dess väljare. Det spelar ingen roll hur många gånger SD-politiker avslöjas med rasism. Granskningarna ses istället som ett bevis på att media jagar SD.
Det blir ett vi mot dem.
Klyftorna i samhället ökar.
Det är en sorglig utveckling, som är svår att komma åt om inte en konstruktiv diskussion förs.

Tor Löwkrantz, kommunikationsansvarig för Berghs diplomutbildning Public Relations, skrev en intressant debattartikel på SVT Opinion i går. Hans tes är att SD vill att det ska brinna och att vi alla hjälper till. ”Det gäller för politiker såväl som för oss andra att stå emot raseriets intuition och förklara varför tiggeriförbud är orimligt. Annars spelar vi med i Sverigedemokraternas föreställning”, skriver Löwkrantz bland annat.
Det är kloka ord av Löwkrantz.
Det är viktigt att vi inte blir tysta utan fortsätter att argumentera, diskutera, debattera och stå upp mot rasistiska strömningar.
Att vandalisera och förstöra är emellertid inget alternativ.
Att vandalisera är enbart att agera sorgligt odemokratiskt.

I grunden är det som amerikanske politikern Alfred Emanuel Smith (1873-1944) sade:
”Alla demokratins avigsidor kan botas med mera demokrati.”

Läs även:
Thomas Mattsson, Expressen: Försvara tryckfriheten i t-banan
Anna Norling, Arbetarbladet: Det är ingen mänsklig rättighet att sprida rasistisk propaganda
Oísin Cantwell, Aftonbladet: Att förbjuda politisk reklam i tunnelbanan är en utmärkt idé
Tor Löwkrantz, SVT Opinion: SD vill att det ska brinna och vi hjälper till

Publicerat av

7 reaktioner till “Vandalisering löser ingenting”

 1. Spelar ju ingen roll vad SD gör eller säger så kommer du alltid dra upp rasistkortet. Så objektiv är du och din tidning. Medieelitens så kallade granskningar med olika måttstockar avslöjas snabbt av läsarna tack vare alternativ nyhetsrapportering på Internet. Medieelitens förtroende sjunker hela tiden och för varje gång ni gör bort er ökar SD i opinionen.

  När ska ni lära er att kalla SD och 800000 väljare för rasister funkar inte? De känner nämligen inte igen sig i den beskrivningen och kommer att vara SD:s bästa valarbetare 2018.

  1. @Jim: Arbetarbladet kallar inte SD:s väljare för rasister. Det har vi naturligtvis inte belägg för att göra. Däremot anser jag att SD:s politik är rasistisk eftersom partiet gör skillnad på människor utifrån etnicitet, kultur och religion. Därför benämner Arbetarbladet Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti.

   1. Sverige – landet där politisk reklam upprör vänstern mer än gruppvåldtäkter, handgranatattacker, åldringsrån, IKEA-mord och hedersvåld.

    1. Sverige-landet där ignorans,intolerans,dumhet,främlingsfientlighet,religionshat och xenofobi nuförtiden har en plattform i Sd,Avpixlat och FriaTider.
     Rent sanslösa fenomen,men vi tillåter det,och vissa stortrivs med dessa förhållanden.

     1. Hej Trucker, varför kallar du dig JanneT nu ? Religionshat – det var ett nytt uttryck. Kan du utveckla det lite ? ps.främlingsfientlighet och xenofobi är samma sak – apropå dumhet…

 2. Då nu SL tar bort reklamen
  http://www.dn.se/sthlm/sl-stoppar-annonser-i-tunnelbanetaket/

  Det är takkampanjen vi tittat på, och konstaterat att det var ganska hetsigt där igår, och att det finns risk för att man kan göra sig illa. så då tar man bort den.

  Om folk inte inser hur illa detta är oberoende av åsikter om SD reklamen.

  Då man nu ser att odemokratiska metoder faktiskt fungerar ,så blir nu risken att det eskalerar och risken att högerextrema vill göra det samma då de sett att det fungerar helt fint med våld för odemokratiska extremvänstern.

 3. Nordström, det är sorgligt att du hela tiden springer maktens ärenden och vägrar rapportera från verkligheten. Under din ledning har Arbetarbladet tagit ytterligare steg in i åsiktskorridoren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *