Därför är det relevant att berätta

Tisdag 11 augusti klockan 18.20
De två personer som misstänks för det brutala knivdådet på Ikea i Västerås bor på ett asylboende i Arboga och kommer från Eritrea.
Är detta relevant att berätta i nuläget?
Mitt svar på det är ja.

Efter knivattacken på Ikea i Västerås har polisen i Västmanland nu stärkt närvaron kring flyktingförläggningarna i länet, detta trots att polisen inte kan notera att det i nuläget finns en ökad hotbild.
– Det är klart att mörka krafter möjligen använder det här på felaktiga sätt. Därför vill vi vara tydliga med att de här personerna är misstänkta och anhållna för mord, men att det inte finns några politiska förtecken som vi kan se, säger polisens kommenderingschef Per Ågren.
Det är bra att polisen är medveten om de mörka krafter som finns i landet.
Mörka krafter i form av rasister försöker tyvärr ständigt ta poänger när misstänkta gärningsmän råkar vara födda i ett annat land än Sverige, det märks inte minst på de rasistiska hatsajternas frosseri i denna händelse.
Det piskas upp en otäck hatstämning.

Det faktum att det finns många mörka krafter i Sverige år 2015 riskerar att göra media mer räddhågset än tidigare.
Vi vet att det vi skriver och sänder alltid kan vridas på ett felaktigt sätt av dessa mörka krafter. Vi vet lika väl att detaljer som vi av pressetiska skäl på goda grunder utelämnar ofta vrids till att traditionell media mörkar sanningen och inte vågar eller vill berätta sanningen, trots att det i själva verket handlar om utgivaransvar och pressetik, något som de flesta oansvariga utgivarna på nätets mörka sida inte ens kan stava till.
Därför är det viktigt att utgivare har en klar publicistisk linje, oavsett vilket beslut som den enskilde utgivaren fattar, och inte ger vika från den.

Efter att det blivit känt att de misstänkta gärningsmännen kommer från Eritrea noterar jag att utgivare runt om i landet gör olika. När jag surfar runt på nyhetssajterna ser jag att de flesta medierna uppger detta, andra avstår.
I de pressetiska regler som alla seriösa utgivare följer står följande:
”Visa alltid brotts- och olycksoffer och deras anhöriga största möjliga hänsyn.
Pröva noga publicering av namn och bild med hänsyn tagen till offren och deras anhöriga.
Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”
Jag förstår de utgivare som lutar sig mot denna skrivelse och anser att det i nuläget inte finns relevans att berätta att de misstänkta kommer från Eritrea.
Jag anser emellertid att det i detta fall har betydelse i sammanhanget.

Jag bygger mitt resonemang i grunden på Arbetarbladets enkla, men klara linje. När det bedöms finnas relevans berättar vi var misstänkta gärningsmän kommer ifrån, oavsett land. Varje enskilt fall måste emellertid bedömas just enskilt.
Det faktum att polisen gått ut och berättat att närvaron kring flyktingförläggningarna i Västmanland förstärks är också enligt min mening ytterligare ett skäl till att det är relevant att berätta var de misstänkta kommer ifrån. Ett annat viktigt skäl är att det naturligtvis råder ett stort allmänintresse i detta fall och att det därför är viktigt att medierna via fakta bringar så mycket klarhet som möjligt i det obegripliga, detta utan att rusa iväg och spekulera i det vi ännu inte vet någonting om.
Jag anser också, enligt samma resonemang, att det är relevant att berätta att offren för attacken kommer från en by utanför Skellefteå, vilket Norran var först med att berätta.

Det som inträffade på Ikea i Västerås beskrivs av polisen som en ”galen händelse”.
Än så länge vet vi inte mycket mer.
Allt känns just bara galet, osannolikt galet.
Vi kan konstatera att det har inträffat en fruktansvärd händelse, så brutal och så tragiskt att den inte fullt ut går att förstå.
Det är också tragiskt att mörka krafter utnyttjar denna tragedi till att fortsätta sprida hat mot invandrare och främlingsfientlig propaganda.
I allt detta är det viktigt att som utgivare stå fast vid sin publicistiska linje.
Det är också viktigt att medierna besinnar sig i all ryktesspridning som nu sker.
Två människor är döda.
Vi vet inte ens om vi någonsin får veta varför.

Läs även:
Oísin Cantwell, Aftonbladet: Om mardrömmen på Ikea vet vi bara en enda sak
Arbetarbladet: Förstärkning kring flyktingboenden
Aftonbladet: Polisen: ”Stärker skydden kring flyktingboenden”
VLT: Allt om Ikeamorden
Norran: Kyrkan håller öppet för behövande bybor
SvD: Stärker flyktingskydd mot ”mörka krafter”
Expressen: ”Jag blir ledsen. Man frågar sig varför”
DN: Rädsla på asylboendet efter knivattacken
SVT Västerbotten: Kyrkan öppnar för chockade bybor
Norran: Skellefteborna som föll offer för knivattacken på Ikea

 

Publicerat av

24 reaktioner till “Därför är det relevant att berätta”

 1. Jaha, nu flyttas fokus till de ”mörka krafterna” istället för att ta tag i de problem som uppstår med nuvarande politik.
  Vilka är de mörka krafterna?
  Daniel, lek med tanken att du byter ut hudfärgen på de inblandade i terrordådet i Västerås, så att två vita kallblodigt mördade två afrikaner. – Hur hade då rubrikerna sett ut i din tidning??? konstigt va?!

  1. @Gurra: De mörka krafterna är i detta fall de främlingsfientliga. För övrigt finns det inget som tyder på att det var ett terrordåd. Oavsett vem som drabbas av ett liknande fruktansvärt fall och vem som är gärningsman är det lika obegripligt brutalt och tragiskt.

   1. Daniel

    – En sådan här händelse kan användas av mörka krafter i samhället. Därför säger vi tydligt att vi inte ser några politiska förtecken, säger Per Ågren. (Denna uttalelsen finner jag oproff,då man kan tolkas den på flera olika sätt och skaper mer spekulering)
    Då den kan tolkas på flera ulika sätt.
    Så blir din tolkning lika fel som den åt andra hållet då den polariserar bara debatten

    Håller med Ivar Arpi i denna fråga i det han skriver
    Ett vansinnigt mord har begåtts. Ändå verkar många känna större behov av att i stället fokusera på ”mörka krafter” och ”främlingsfientliga”.

   2. Nordström, här har du de mörka krafterna, VLT 11/8: ”Personalen sätter upp ett gallerstängsel runt asylboendet för att hålla journalister borta, och de boende avråds från att tala med reportar.”

 2. På vilket sätt besinnade du dig när du omedelbart klassade moskébranden i Eskilstuna som ett mordattentat inspirerat av SD och Avpixlat, när det i själva verket rörde sig om en självförvållad brand ? Har du själv tagit ditt ansvar att inte piska upp stämningar baserade på falska uppgifter ? Sen kan man undra varför polisen tar en politisk ståndpunkt mot sk mörka krafter. Vilka är det ? Kanske de som hotar demokratin genom att riva ner opinionsbildande reklam.

   1. Men det var inte polisen som gjorde någon koppling till SD och Avpixlat, det var det du som gjorde. Helt grundlösa beskyllningar tagna ur luften.

 3. Att mörka och dölja fakta ökar ryktesfloran om detta tragiska illdåd, hoppas alla medier gör allt för att bringa klarhet angående dessa galna dråp/mord.
  Låt inte avpixlat mf. ensamma framföra fakta utan nu MÅSTE alla media radio,TV och tidningar upp med skiten på bordet även om det gör lite ont… Fy fan jag lider med de drabbade och känner mig ledsen.

  1. Du vet vad en polisutredning är?

   Du vet att de vill ha så mycket information som möjligt för att kunna verifiera vittnesmål som kommer in. De vill inte sprida så mycket information som möjligt. Att sprida mer information så kommer polisens arbeta att kraftigt försvåras.

   Så vill du verkligen försvåra för polisens utredning bara för att du skall få mer slaskig information direkt, istället för att vänta tills utredningen är klar. I det här fallet gick det ganska fort, så väntan var inte så lång.

 4. Bra att ni publicerar lite mer uppgifter än vanligt denna gång men de pressetiska reglerna behöver uppdateras. Idag när vi enkelt kan leta upp mer information på nätet för att komplettera medias hårt tillbakahållna artiklar, så framstår reglerna som hopplöst föråldrade. Det uppstår också ofta en misstanke om att media censurerar uppgifter för att de har en egen agenda och vill styra vilken information som ska tillåtas nå folket.

  1. @Ove P: Faktum är att vi inte publicerar ”mer än vanligt” i detta fall. Vi publicerar enligt det jag skriver, den publicistiska linje vi håller.

   1. Här får man bara korta goddag-yxskaft-svar. Jag trodde att en chefredaktör som bloggar om journalistik skulle vilja diskutera journalistik lite mer ingående. Allmänt känns främst Arbetarbladets självförhärligande ledarsida ur takt med tiden och fokuserad på åsikter som saknar relevans hos den vanlige läsaren.

    1. @Ove P: Jag diskuterar mer än gärna journalistik och publicistiska bedömningar. Det är just det som den här bloggen är till för. Att du inte gillar Arbetarbladets ledarsida har jag noterat sedan tidigare. Du uttalar dig emellertid, som bekant, inte för alla läsare. Jag om någon vet att vår ledarsida är mycket uppskattad hos majoriteten av våra läsare. När det handlar om åsikter, som är precis vad en ledarsida ska innehålla, är det självklart så att alla då och då inte håller med ledarskribenterna. Konstigt vore det annars.

     1. Att döma av kommentarerna som skrivs om ledartexterna så är en stor majoritet av en annan åsikt än skribenterna. Men de som uppskattar texterna kanske inte vet hur man gör för att kommentera, eller så är de äldre personer utan dator och fortfarande, av gammal vana, prenumeranter av papperstidningen. Det är väl egentligen bara den notoriske ”Trucker” som hyllar allt som står där. Det tycks som att Trucker har större frihet än andra att uttrycka sig hetsigt, oförskämt och nedlåtande mot andra kommentatorer och att han har en sanktionerad roll som fientligt inställd för att skrämma iväg oppositionella.

 5. Så Daniel att du nu skriver nu ut de nationaliten på de misstänkta.

  Kan det ha något med att TT gick ut igår på epost med att de skulle gå ut med nationalitet på de misstänkta med?

  Sen blir jag mer och mer förvånad på språkbruket av polisen och hur de blir brukt av journalister.

  ”Politiska” förtecken ?
  Dvs fin omskrivning ”Religions” motiverad terror (religösa förtecken)

  Men problemet blir ju att då religion blir politik , politik blir religion vilket kommer att vara med skadligt längre fram.
  Då ni nu själv serverar de ”mörka krafterna” fritt spelrum att blanda personers religion med politik.

  1. @Fredrik: Det är riktigt att TT gick ut med ett mejl till redaktionerna i går, detta för att berätta hur de skriver. Föredömligt av TT, eftersom utgivare fattar olika beslut i denna fråga. Mitt beslut har däremot förstås inget med TT:s mejl att göra.

  2. Bara för att ett tiotal Sd-fanatiker i praktiken tagit över ABs kommentarsfält och tävlar,som ystra femåringar att trycka på gillaknappen sinsemellan,och skrämt iväg andras eventuella lust att skriva insändare.
   Ni har nästan tagit död på fältet.

   Av ABs 40-50 000 veckoläsare så förstår du själv att dessa tiotalet Sdskribenter är en försvinnande liten del,och är inte på något vis representativa för ABs läsare,hur mycket du nu än vill intala dig det.

   Sen är det så,ovep,att jag ”trucker” sticker i dig.
   Du får inte sitta och propagera ur dig dumheter ostört.
   Det är vad du vill,men du får mothugg,du får motbevis,du får vettiga sunda argument som värnar medmänskliga värderingar.
   Det tål du inte.

   Hade mina insändarkommentarer upplevts som ”hetsiga och oförskämda så hade inte ABs moderatorer släppt igenom dem. Det förstår du mycket väl ovep.

   Du får mothugg i ett kommentarsfält.
   Det tål du inte.

   Det är berömvärt av redaktör Nordström att visa dig stort tålamod,jag är inte lika tålmodig men behöver heller inte vara det.

   För mig representerar och står du för väldigt naiva och dåliga värderingar.
   Du upplever förmodligen mig ur lika synvinkel,det är inte troligt att vi kommer att kunna enas om annat än detta.

   Vi är diametralt olika i våra värderingar.

   Jag kommer även fortsättningsvis att hålla mina värderingar högt.
   Det är inte fel att värna allas lika värde,oavsett härkomst,oavsett trostillhörighet,oavsett hudfärg hur mycket du än tycker annat.

   1. Som jag skriver så har du Trucker större frihet än andra att uttrycka dig hetsigt, oförskämt och nedlåtande mot andra kommentatorer (du kommenterar aldrig artiklarna i sig). Det ingår i stenkastarvänsterns syn att ”det goda vänsterhatet” är fullt legitimt.

 6. Man blir bedrövad när man nu ser vilket kallsinne journalister visar mot mordoffren. I en koordinerad kampanj försöker man istället vrida debatten till att handla om rasism och ”mörka krafter”. Vansinne ! Journalisters människosyn är avskyvärd.

   1. Bara att läsa gårdagens Aftonbladets, Dagens Nyheters och Svenska Dagbladets förstasidor som ser nästan identiska ut. Budskapet som trumpetas ut i rubrikerna är att ”flyktingboenden” nu eventuellt kan bli hotade. Det är detta som är det stora problemet journalisterna ser. Att två oskyldiga personer just blivit bestialiskt mördade ägnas inte en bokstav. Det fruktansvärda dådet är en bisak och det egentliga problemet som svenska folket ska ägna sig åt är att ”mörka krafter” kan agera. Regeringen tycks instämma i det, inte ett pip från ansvarigt håll, trots att hela Sverige är skakat av sommarens våldsvåg. Ingen reaktion från ABs ledarsida heller, kan tilläggas, men det var mer väntat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *