Ryktesspridningen är skrämmande

Fredag 14 augusti klockan 10.45
”Att vara rädd för asylsökande efter tragedin på Ikea är som att vara rädd för norrmän efter tragedin på Utöya.”
Så skrev Mats Ek, överläkare i psykiatri inom Stockholms läns landsting, på Twitter i går.
Det sammanfattar allt. Det brutala dådet på Ikea i Västerås handlar inte om invandringspolitik. Det handlar om en fruktansvärd och ofattbar händelse. Det handlar om människor.

Det som hände på Ikea skakar oss alla. Det som också skrämmer är den enorma flora av rykten som har skett efter dådet. Proportionerna i spekulationerna kring hur morden gått till och motiven bakom dessa finner inga gränser i de främlingsfientligas mörka landskap.
Ryktesspridningen är så pass stor att Aftonbladet kände sig tvingat att i en artikel skriva ut att tidningen inte döljer fakta, något som tidningens kolumnist Oísin Cantwell kunde konstatera är extremt ovanligt.

Vi vet ännu inte mycket om varför dubbelmordet på Ikea inträffade.
Det vi däremot vet är att oförklarligt brutala händelser inträffar bland människor.
Vi har också fakta. Rädslan skulle vara så mycket mindre om fler var intresserade av den.
Brutala dåd som det på Ikea skapar oro, precis som övriga uppmärksammade våldsdåd som inträffat i landet under senare tid. Människor söker en förklaring på det obegripliga.
Faktum är att Sverige har blivit tryggare, vilket bland annat Dagens Nyheter skrev om i veckan. DN hänvisar till Brottsförebyggande rådets statistik. Den visar att trenden är tydlig. 87 fall av dödligt våld inträffar i Sverige. På 90-talet inträffade i snitt omkring 100 fall per år.
Även denna statistik viftas bort av ryktesspridare som vill se ett mönster. De hävdar att statistiken ljuger och att antalet brott minsann har ökat. Tesen är att den enda anledningen till att färre dör av dödligt våld är att sjukvården har blivit bättre genom åren.

Under samma period har invandringen i Sverige ökat. Människor som är rädda går åter till sitt mönster och skyller allt på den så kallade ”massinvandringen”. Det gör även Björn Söder i Sverigedemokraterna, en man är vice talman i Sveriges riksdag och i takt med framgångarna inte längre ens försöker dölja sin rasism. I ett inlägg på Facebook skyller Söder indirekt dubbelmordet på förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Söder hänvisar till Reinfeldts tal om att svenska människor ska öppna sina hjärtan för människor på flykt. ”Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern”, skriver Söder.
De rasistiska sajterna fortsätter att hetsa ännu mer och det är sorgligt att många nu enbart inhämtar sin information från dessa sajter.
Den rasistiska rörelsen blir allt mer lik en sekt.
Det blir en form av hjärntvätt.
Klyftorna i samhället blir djupare.

I denna förvirrade tid har de traditionella medierna, som har en ansvarig utgivare, en oerhört viktig roll, en roll som är ännu viktigare än tidigare. Det är av yttersta vikt att medierna inte låter sig påverkas av den enorma ryktesspridningen och av främlingsfientliga krafters hat mot traditionella medier.
Gränsen för pressetiken får inte rubbas. De traditionella medierna måste ha utgivare som fortsatt tar ansvar för publiceringarna.

Tyvärr är det ofta så som amerikanska journalisten Shana Alexander (1925-2005) sade:
”Att försöka stoppa ett rykte är som att försöka kalla tillbaka ljudet av en klocka som redan klämtat.”

Läs även:
Oísin Cantwell, Aftonbladet: Aftonbladet har gjort något extremt ovanligt
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson: Ett samhälle där allt ska publiceras blir ett mycket obehagligt samhälle att leva i
Lars Lindström, Expressen: Det är då som det stora rashatet rullar in
Per Svensson, Sydsvenskan: Bekymrade borgare. Ledarskribenter bryr sig alltmer om integration – av SD
Karin Bergkvist, Gefle Dagblad: Lågt, till och med för Björn Söder
Lars Kriss, Sundsvalls Tidning: SD:s Björn Söder är en komplett ovärdig talman i riksdagen
Ingvar Persson, Aftonbladet: Vansinnesdåd sätter skräck
Daniel Nordström, Arbetarbladet: Därför är det relevant att berätta

Publicerat av

45 reaktioner till “Ryktesspridningen är skrämmande”

 1. En skillnad mellan norrmän och asylsökande är att det på våra gator går runt 1000-tals f.d asylsökande som fått avslag och sen avvikit men fortsätter vistas illegalt i landet. Mördaren var en sådan vandrande säkerhetsrisk

  1. Var han en sådan? Hade han avvikit? Varför bodde han på asylboende då?
   Säkerhetsrisk är de extrema nazister som vädrar morgonluft eftersom de numera inte behöver dölja sin nazism.

   1. Mördaren avvek 2013 efter sitt första avslag, höll sig undan och ansökte igen om asyl, vilket han redan beviljats i Italien. Var det nåt mer du undrade ?

 2. Att regeringen och främst Stefan Löfven i tider av oro gömmer sig och vägrar uttala sig, är ynkligt på gränsen till brottsligt.

  1. OveP:

   I Sverige har vi ett demokratiskt styre där ministerstyre är olagligt. Att som stadsminister gå in och peta i en pågående polisutredning är alltså inte tillrådligt så länge det är ett normalt polisiärt ärende. Då ska det hanteras av ansvarig myndighet.

   Men jag ser på dina konmentarer i övrigt att du förmodligen inte ör någon stor vän av demokrati.

   1. Men när det brann i En moské i Eskilstuna var han ju snabbt framme o kommenterade…… Sen var den branden självförvållat

 3. Ryktesspridare viftar bort statistik !? Det handlar ju om seriösa forskare som visar att våldsbrotten haft en enorm utveckling sen 1975.

  1. Förstå skillnaden mellan antalet anmälda brott och antalet faktiska brott. Förstå vad ordet mörkertal betyder och hur det kan förändras utan att brottsligheten gör det. Har man inte läst kriminologi ska man inte ens yttra sig om brottsstatistik.

  2. Ja, det är seriösa forskare som skriver att dödsfallen i våld har minskat sedan tidigare. Under 90-talet var det över 100 döda i mord. Nu är vi runt 80-90 döda per år.

   Sedan, det är det skillnad på anmälda och utförda våldsdåd. Det handlar om mörkertal och ändrad vilja att anmäla. Och det handlar om lagändringar och attityd hos polis att ta emot anmälan.

   Slutligen, det handlar om sensationssökande media och internet som söker lösnummerförsäljning och reklam samt siter som avpixlat som vill skrämma folk, eftersom det gör att flera rädda människor söker sig till SD. Människor som intevskulle behöva vara så rädda.

   Ja, det finns sämre och bättre platser, det har varit så tidigare och det kommer att vara så i framtiden, det är inte konstigt. Men de flesta behöver inte vara rädda. Det är inte så illa som det ser ut.

   Läs den här: http://staffanlandin.se/?page_id=1504

   1. Vänstern ägnar nu full kraft åt att vifta bort folks oro och bagatellisera brottsligheten. Jag läste att antalet hatbrott har ökat, men detta är väl också nåt som går att bortförklara. Det har inte heller skett ?

 4. Finns det ingen självkritik bland traditionella medier om varför folket allt mer söker information från andra källor. Tycker du Nordström att det är läge att hålla fast vid din linje när förtroendet för medierna sjunker som en sten ?

 5. Återigen är det klart och tydligt att etablissemanget vägrar lyssna på folkets oro. Att en man som kommit hit lockad av slapp migrationspolitik, får avslag på sin asylansökan, går ut och mördar två oskyldiga människor på IKEA har liksom egentligen inte hänt. Nästa gång det sker kommer det inte heller att vara någon orsak till oro, det händer ju så ytterst sällan så det har nästan inte hänt då heller egentligen. I dagsläget går 1000-tals andra män utan rätt att vistas i landet runt på våra gator. De har t.o.m rätt till tandvård, sjukvård och utbildning. Beror inte detta på landets förda politik ?

 6. Ja, det dödliga våldet har minskat något, men våldsbrotten har ökat och brott av sexuell karaktär har ökat markant. Det är inget rykte utan fakta. Det är även fakta att dessa två människor skulle ha varit i livet idag om inte mördaren hade funnits i Sverige. Jag är inte någon som har röstat på SD och jag kommer förhoppningsvis inte heller att göra det, men det är ryktesspridning från både vänster och höger, något som är förkastligt.

 7. Daniel!
  Du menar att Aftonbladet lära hålla sig till sanningen för engångs skull.
  Hade det varit envit man som haft ihjäl två svarta på Ikea så hade det
  varit bild på både han och hela hans släktträd innan mordet skett.

  1. Nej, det hade det inte. Ge mig ett exempel på detta.

   Under en polisutredning så skall media vara försiktiga.

   Avpixlat har nu hängt ut en oskyldig med namn, som om han vore skyldig. Det är direkt oansvarigt. Kommer de att ta ansvar om något händer honom något. Naturligtvis, de bryr sig inte om mörka människors väl och ve. Inte heller unga omyndiga tjejer heller. Vars namn och kontaktuppgifter de hängtbut.

   Är man seriös, så väntar man tills man vet, inte förr. Eftersom polisen inget sagt, så vet heller inte seriösa tidningar.

   1. I fallet med moskébranden i Eskilstuna gick regering och hela vänstern inklusive media ut med pukor och trumpeter och visste precis vilka som attackerat med brandbomber. Luften gick ur den ballongen totalt när det sen visade sig vara en självförvållad brand…

 8. Även DN kände sig tvungna att förklara sig efter att läsarstormen ifrågasatt deras siffror. Bortviftandet av folks oro visar på total tondövhet hos gammelmedia. Ni är helt enkelt inte i kontakt med folket om ni direkt efter ett bestialiskt mord, som kommer efter en rad andra svåra våldsbrott, inte inser att folk blir väldigt ilskna av att deras berättigade oro bara viftas bort som inbillning av media.

 9. Och inte ett ord till förtåelse för de stackars anhöriga till mordoffren. Bara tjat om asylsökande. YNKLIGT.

 10. Att bättre sjukvård räddar fler våldsoffer från att dö idag jämfört med tidigare är inget som någon ”nätmobb” har hittat på. Det har framförts över åren med jämna mellanrum av bland annat diverse polismyndigheter.

  Att låtsas om att detta skulle vara något slags påhitt av ”rasister” på nätet ger inga pluspoäng i förtroendeligan.

  Reagera Marknadsanalys genomför årligen(?) en undersökning av folks förtroende för olika yrkesgrupper – vilka de litar på.

  År 2013 svarade 9% av de tillfrågade att de litar på journalister. Det placerar journalisterna i botten av ligan. I kamp med bilhandlare, fondförvaltare och fastighetsmäklare om vem som skall undvika sistaplatsen.

  Så förvånar det någon att folk inte längre tror på media utan vänder sig till andra källor som ger möjlighet att kontrollera uppgifter själv? Gammel-media har i och med internet tappat sitt informationsmonopol och ”ingen” litar på dem längre.

 11. Trots en mycket klok genomgång av Daniel Nordström,så är det samma hopplösa figurer som visar klart och tydligt att dem inget vill begripa.
  Clios insändare här är ju rent av sanslös!
  Man förstår varför det hetsas och sprids lögner och hat i framförallt Sd/högerextrem vänliga sociala forum.

  Varför ser vi inget av den hetsjakt och uppviglingsstorm, som pågår i första hand på nätet,ifrån något annat håll än Sd och högerextremkanten?

  Varför sjunker inga andra lika lågt?
  Varför ger vi övriga oss inte på ALLA eritreaner,asylsökanden,flyktingar,muslimer och invandrare överlag?

  Hur kommer det sig att vi övriga har förmåga och förstånd att inte kollektivt skuldbelägga alla övriga,för ett vansinnesdåd begånget av en ensam individ?

  Sen sitter dessa Sdare och högerextremister och anger att DEM minsann förstår och ser faror där vi andra går bet.
  Man ägnar sig åt rena spekulationer,långsökta gissningar och alltför ofta rena rama lögnerna( se Clios kommentar ovan).

  Det drabbar oskyldiga och kommer att fortsätta göra så.
  Men mot vilka vindkvarnar sunt förnuft kämpar emot ser vi exempel på bara här i fältet.
  Man kan inte se och förstå det man inte vill se och förstå.
  Det kommer tyvärr att krävas fler offer

  Massmedia landet runt har varnat för hur hat/hetsjakten fullkomligt exploderat,framförallt på Sd/högerextremvänliga sociala medier,men även framträdande Sdpolitiker har synts i framkant bland dessa osmakliga sidor.

  Någon som tror att dessa personer lyssnar,lugnar ner sig,upphör med spridandet??

  Självklart inte. Tvärtom,man slår ifrån sig ansvar.
  Vissa förstår nog inte vilka konsekvenser det hela kan få.
  Andra förstår mycket ,mycket väl.

  1. Jo det är nog sant att man bör sitta still i båten Janne T. Men problemet är nog att vi ”svenskar” gjort det alldeles för länge. Det slår tillbaka det med till slut. Såg i veckan på en rapportsändning på tv där man tog upp morden på Ikea. I samma sändning ett par minuter senare, på lokalnyheterna pratar man om färgade plåster. Dom vi använt i alla tider, är tydligen för vita. Finns inte ett folk i världen som är lika naiva som vi svenskar, jag lovar. Tar man in människor i den takt vi gjort dom senaste åren motsvarande 1% av vår befolkning/år, ja då funkar inte integrationen och förvirrade utvisade personer med inget att förlora poppar upp varje dag…

   1. Sitta still i båten? Man kan väl i vart fall vänta att publicera namnet på de anhållnan tills polisen var klar med utredningen, eller hur? Nu är livet för en troligen oskyldig som var på fel plats vid fel tillfälle mordhotad och förd till säkert boende.
    Det är Inte att hålla tillbaka information, det är att vänta tills polisutredningen är klar och inte medvetet sabotera den.

    Dessutom så har ju hetskampanjen gjort att två boenden blivit utsatta för mordbrand. Är det ok? Gör det Sverige säkrare?

    Om integreringen inte fungerar, så förbättrar man den.

    Angående befolkningsmängd, utan invandringen så skulle den svenska befolkningen gå tillbaka med ungefär vad den ökar nu, vilket är riktiga problem för Sverige.

    Vilka är det som poppar upp varje dag? Något som du hittar på allt efter som du skriver?

    Ok, en till dom inte sätter sig in i vad som faktiskt sades om plåster. Det var inte själva färgen som kritiserades, utan de rasistiska normer som gjorde att man kunde namnge färgen som ”hudfärgad”. Vilken hudfärg? Samt att det var ett exempel, något som inte var speciellt allvarlig, men dock ett av många.

  2. Ni övriga har inte förstånd nog att se sambandet mellan massinvandring och ökande problem i samhället. Våldsbrottsligheten har ökat enormt sen 1975 men passande nog så har statliga BRÅ slutat undersöka brottslingarnas etniska bakgrund. Varför ? Jo, det skulle gynna SD. IKEA-attentatet ingår i en serie av grova våldsbrott under sommaren som kan sättas i direkt samband med invandringen. Det är ingen enskild, unik händelse. Att då inte granska politiken som fört oss hit är ju direkt oansvarigt. Du Trucker är på en självföraktande, eftergiven reträtt där du söker felet hos dig själv medan vi andra står upp för oss och vill försvara de svenska värderingarna och vårt samhälle.

   1. Du vill inte stå upp för några svenska värderimgar eller samhället.
    Du sprider bara omotiverat skräck och falska ogenomtänkta rykten.

    Hur mycket är det som våldet ökat sedan sedan 1975? Är det jämförbara siffror. Vad var mörkertalen? Hur såg lagstiftningen ut?

    Vilka kan sättas i direkt samband med invandringen? Vilka siffror har du som stöd för det? Nej, det duger inte med ”alla vet det” eller ”läs tidningarna” etc. Inga anekdoter, fram med fakta på dina påståenden.

    Mordet i IKEA var av en asylsökande flykting, inte invandrare. Det är olika saker. Vad är det för politik som fört oss hit. Till vad?

    Självföraktande? Låter som du, som vill att det skall vara dålig, så du baktslar sverige.

    1. Antal anmälda våldtäkter, totalt år 1975: 768 varav 118 “överfallsvåldtäkter”
     Antal anmälda våldtäkter, totalt år 1995: 1707 varav 289 “överfallsvåldtäkter”
     Antal anmälda våldtäkter, totalt år 2014: 6697 varav 854 “överfallsvåldtäkter”

     Antalet anmälda misshandelsfall, inkl grov år 1975: 21 518
     Antalet anmälda misshandelsfall, inkl grov år 1995: 54 333
     Antalet anmälda misshandelsfall, inkl grov år 2014: 83 324

     Antalet anmälda mord-/dråpförsök, totalt år 1975: 170
     Antalet anmälda mord-/dråpförsök, totalt år 1995: 643
     Antalet anmälda mord-/dråpförsök, totalt år 2014: 792

     Antalet anmälda våldsbrott, totalt år 1975: 27 016
     Antalet anmälda våldsbrott, totalt år 1995: 66 131
     Antalet anmälda våldsbrott, totalt år 2014: 108 071

 12. Det är väl bra att det dödliga våldet har minskat. Men är det bara det dödliga våldet som avgör om man känner sig tryggare? Knappast.

  1) Antalet våldtäkter/gruppvåldtäkter är helt utom kontroll, senast en Gruppvåldtäkt i centrala Karlstad

  2) Vågen av älderrån

  3) Den massiva ökningen av villainbrott

  Bara några exempel som gör att vanligt folk känner sig otrygga. Men medie- och PK-eliten lever i sin skyddade bubbla och kör lite #backasara trams istället. Övriga Sverige suckar. Man undrar ju vilka som är hjärntvättade 😉

  Tur det finns alternativ nyhetsrapportering och politiker som talar i klarspråk.

  1. Det är en del.

   Att vissa överdriver gör inte saken bättre. Men från vissa låter det som problemen i exempelvis rosengård gäller hela Sverige, det gör det inte.

   Var är datat på våldtäkter. Jag har inte sett annat än att våkdtäkter i Sverige ligger i medel bland Europas länder. Vilket inte är bra, men ändå.

   Att skrämas genom att visa en anekdot gör ju inte saken bättre. Att vissa gör allt för att skrämma folk.

   Alternativt som vad då? Vilka politiker?

 13. ”Faktum är att Sverige har blivit tryggare, vilket bland annat Dagens Nyheter skrev om i veckan. DN hänvisar till Brottsförebyggande rådets statistik. Den visar att trenden är tydlig. 87 fall av dödligt våld inträffar i Sverige. På 90-talet inträffade i snitt omkring 100 fall per år.”

  Den hamnar ca i samma kategori som Sandviken rapporten http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/sandviken/invandrare-ger-miljoner-i-kassan

  Kan det verkligen kallas journalistik bara pga att det låter positivt ?Men det betyder inte att man ska rapportera det som en 100% sanning.
  Daniel.
  Det blir här som jag anser att ryktesspridningen med blir skrämmande teks som denne med http://www.arbetarbladet.se/opinion/ledare/ar-du-lonsam
  Finnes många fler exempel, men med så okonsekvent ”naivt” rapporterande (positivt = ok men negativt =inte ok=
  Så formar och underbygger dere själv ryktesspridningen.
  Saknar neutralitet

  1. Jerzy Sarnecki på mindre än fem månader.

   ”Det grova våldet har ökat under flera år” 
   (23 mars) http://www.svd.se/det-grova-valdet-har-okat-under-flera-ar

   ”Dödligt våld minskar trots att många upplever motsatsen” (13 augusti)http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

   Förvisso är ”det grova våldet” och ”dödligt våld” inte exakt jämförbara men men

    1. Men det har med den ökade otryggheten i samhället att göra. 55 no-go zoner finns numera dit polisen ogärna beger sig pga den grova kriminaliteten.

 14. Den största orsaken till att fallen av ”konstaterat dödligt våld” är färre är för att våld under alkoholpåverkan minskat. Det finns andra typer av dödligt våld som inte minskar eller till och med ökar.

  Vi får inte glömma att antalet anmälda mord ökar. Även våldtäkter, misshandel, hot om våld, gängkriminalitet m.m. ökar.
  Att säga att Sverige blivit ”tryggare” känns som ett hån mot de människor som blir utsatta för dessa brott.

  Det är svårt att se hur Sverige kan bli tryggare när många av de människor som är nya i Sverige hör till grupper som är gravt överrepresenterade när det gäller många typer av grova brott, bl.a. våldtäkter och våldsbrott. Vissa grupper från t.ex. Afrika har nästan tio gånger större överrepresentation jämfört med svenskar när det gäller våldtäkter.

  Gruppvåldtäkter av överfallskaraktär har tidigare i princip inte ens existerat i Sverige, nu rapporteras det ofta om sådana.

  Så att många är kritiska till hur invandringspolitiken påverkar brottsligheten i Sverige har förmodligen att göra med att en stor andel av de som kommer hit har en större benägenhet att begå brott än svenskar.

  1. Största orsaken är troligen att våldsdåd minskar i alla västländer. Det är en tränd man inte riktigt kan förklara.
   Men ja, alkohol är en orsak till vålf, men har den minskat.

   Vilja typer av våld menar du?

   Nej, antal mord har stadigt minskat med ca 20 personer per år sedan 1990. Från över hundra till 80-90 under 2010-talet så här långt.

   Har du data på det?

   Brott har med det sociala statusen, har alltid varit så. Är man långt ned på sociala stegen, och där är flyktingar och invandrare överrepresenterade.

   http://staffanlandin.se/?page_id=1504

   1. Bra att du inser att invandrare är oftare inblandade i brottslighet. Ett stopp för invandringen och fler utvisningar kommer alltså att ha en god inverkan.

 15. Lögnen kan få dystra politiska konsekvenser. Under många år fanns en outtalad överenskommelse mellan journalister, politiker och tyckare att inte säga sanningen om det framväxande mångkulturella samhället. Vi – jodå, jag tillhörde lögnarna – förnekade problemen, fast vi alla såg dem. Vi satt i teve och förnekade att det vid sidan av det positiva och nödvändiga också fanns svårigheter och problem. Människor utanför den lilla svenska tyckareliten kände naturligtvis inte igen sig. Politiker ansågs leva långt borta från verkligheten. Ny demokrati föddes som en följd av den välmenande lögnen och den hatfyllda lögnen kunde ta säte i parlamentet.
  Birger Schlaug i boken Svarta oliver och gröna drömmar

  – Personligen så tror jag inte att detta har ändrats Daniel ……Jo en sak har blivit annorunda……Internet och informations kanaler har blivit bredare och lättare att få information om.
  Oftast läser man nu istället för bara en åsikt, flera olika åsikter samtidigt om exakt samma nyhet/information.

  1. Och vi skall tro att du var journalist. Fredrik Belfrage kanske?
   Nej du, invandringsmottagning har diskuterats förr, innan SD.

   Och hur man namngav personer i artiklar hade inte förändrats som du påstår. Namn på personer skrivs sällan ut innan dom, såvida det inte är någon känd person. Flyktingar och invandrare är vanligen inte kända personer.

   Ja, det är lättare att jaga upp en pöbel med internet.

 16. Det här tycker jag är mycket talande exempel på hur illa ställt det är med trovärdigheten i gammelmedia.
  Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi skrev den 23 mars 2015 i SvD, Det grova våldet har ökat under flera år
  Vad säger samma professor bara 5 månader senare, den 13 augusti 2015, till SR? Dödligt våld minskar – trots att många upplever motsatsen
  Och medieeliten undrar varför vanligt folk ifrågasätter deras agenda och vänder sig till alternativ nyhetsrapportering.

 17. En sen slutkommentar är väl att alla är lika värda. Men hymla inte med originalet, för då har ingen ett skit att jämföra med.
  Roten till det onda kanske bör bekämpas först, vem vet..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.