Vi måste inte se för att förstå

Torsdag 3 september klockan 23.50
Bilden gör fruktansvärt ont i oss alla.
Den visar det som aldrig borde få ske och den visar det naket brutalt.
Treårige Aylan ligger livlös i havet vid en badstrand i Turkiet. Han och hans femårige storebror drunknade när den båt som skulle rädda dem från kriget i Syrien sjönk.
Bilden sprids nu över världen, både i många nyhetsmedier och i sociala medier.
Är det en bild som vi alla måste se?
Nej, just den borde ha valts bort.

Bilden på den döde pojken i vattnet täckte hela Expressens förstasida i dag. Chefredaktören Thomas Mattsson bloggar om publiceringen och skriver att det var ett svårt utgivarbeslut. Han skriver också att det är en bild som kommer att få stor betydelse för förståelsen av flyktingkatastrofen.
Många andra utländska och svenska tidningar har också valt att publicera bilden, bland andra Östersunds-Posten. ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg förklarar beslutet i ett blogginlägg: ”Aylan på stranden med röd tröja och sina fina sneakers på fötterna är ett av katastrofens offer. Bilden på honom måste vi våga se.”
Ja, vi måste våga och vilja förstå, men nej, vi måste inte se bilden där pojken ligger död i vattnet.

Bilden på Aylan sprids också i rask takt i sociala medier. Människor är upprörda, ledsna, känner empati och vill hjälpa. Inte minst med tanke på det politiska läget i Sverige och det faktum att främlingsfientligheten breder ut sig som en allt brunare och bredare sörja över landet vill många verkligen nu försöka få alla att på allvar fatta flyktingkatastrofens omfattning och förhoppningsvis öppna sina hjärtan för de utsatta, som Fredrik Reinfeldt uttryckte saken.

Tyvärr går emellertid inte alltid eftertanken i samma takt som engagemanget.
Det är vackert att många människor verkligen vill försöka förändra världen till det bättre, men världen blir knappast ljusare för att vi publicerar just den bild där Aylan ligger livlös och hjälplös i havet.
Hur mycket jag än känner med Aylan och hans anhöriga blir den bilden främst ytterligare en respektlös och smaklös bild på ännu ett offer för det ofattbart brutala. Tyvärr finns det alldeles för många sådana bilder på nätet. Det är ett sorgligt problem i sig.

Starka bilder har en enorm genomslagskraft.
En nyhetsbild kan i många fall berätta och förmedla de känslor som en text aldrig någonsin kan göra. Starka nyhetsbilder kan göra skillnad.
Historiskt sett har också många viktiga bilder publicerats, inte minst från Vietnamnkriget. Den kända bilden på den napalmskadade flickan för över 40 år sedan chockade världen. Den bilden innebar en förändring, att opinionen mot Vietnamkriget växte. Därför kan det finnas goda skäl att publicera bilder som kan betraktas som brutala, men ännu oftare finns det ännu godare skäl att avstå.

Arbetarbladet publicerar inte bilden där treårige Aylan ligger död i vattnet. Däremot publicerar vi en annan bild av fotografen Nilufer Demir, som togs vid samma tillfälle. Den visar hur en person bär i väg Aylans döda kropp. Pojkens ansikte är dolt. Den bilden är också fruktansvärd och den säger lika mycket om det ofattbart hemska, men det finns en väsentlig skillnad enligt min mening. Den bilden är mer respektfull och inte lika otäckt påträngande och utelämnande som bilden där pojken ligger död i vattnet.
Det är viktigt att världen ser och förstår det fruktansvärda med kriget i Syrien.
Världen behöver däremot inte absolut se de mest fruktansvärda och utelämnande bilderna.

I många fall känns världen sorgligt svart.
Jag citerar Martin Luther King (1929-1968):
”Jag tror att obeväpnad sanning och villkorslös kärlek kommer att få sista ordet i verkligheten.”

Läs även:
Thomas Mattsson, Expressen: En hemsk publicering.
GullbergNordström, podcast: Extrapodd: Julia Caesar och Expressens etta
Jenny Wennberg, Arbetarbladet: Ett barns död
Hans Lindeberg, Östersunds-Posten: Bilderna på Aylan kan inte missförstås
Svenska Dagbladet: Bilderna kan ge en vändning: ”En gräns nådd”
Anders Lindberg, Aftonbladet: 2015 slutade de vara människor
Oísin Cantwell, Aftonbladet: Kanske är fotografiet på Aylan början på någonting nytt
Peter Franke, Värmlands Folkblad: Låt inte fler barn dö i Medelhavet
Emanuel Karlsten, Göteborgs-Posten: Att dela bilder på döda barn
P4 Gävleborg: Problem när bilder sprids oansvarigt på nätet

Publicerat av

4 reaktioner till “Vi måste inte se för att förstå”

 1. 3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

  När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

  Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

  Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

  Ovanstående redogörelse är endast ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare gav uttryck för under gårdagen, till de diskussioner av mer politisk karaktär, som lär följa i efterdyningarna av denna fruktansvärda tragedi.

 2. Ett barns död

  https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM (Obs gillar inte starten och den blir bara illa vinkling på en tragedi ,men videon var bara den som jag hittade från Skynews, Men lyssna vad systern säger)

  .
  1. Systern säger att de forskte få asyl Canada från Turkiet.
  Men då fadern de inte hade någon Turkisk arbets visum så gikk ikke den igjennom i Kanada .
  2. Familjen var säker i Turkiet, men de hade det ikke ”bra” och de kunne ikke sätte över en så stor summa fra Kanada gränsen western union var 1000 dollar.

  3 De bestämde seg selv for at söka seg til Europa får at få et bättre liv för sin familj

  Så familjen var i Europa och säker, men de ville få det bättre.

  Hela denna sak har nu blivit till ett politiskt slagträ och det blir bara äcklig populism , skammen blir att Alans hemska död blir brukt som det från båda sidor.

 3. Bilden på pojken ingår i den propaganda av lägsta sort som nu sköljer över media. Sentimentala bilder på kvinnor och gråtande barn som påstås fly för livet med kulorna visslande kring öronen fast de är i säkerhet. Inget som helst ifrågasättande av att de tidigare extremt viktiga internationella konventioner som vi skrivit på och som absolut inte fick brytas men som nu inte följs alls. Dublinförordningen om 1:a asylland är helt bortglömd av samtliga politiker och media. Det man kan lära är att brott mot sådana överenskommelser är helt riskfritt.

 4. Hej!
  Innan du slutar läsa så vill jag att du vet att jag röstat på v hela mitt 57-åriga liv.
  Jag är bekymrad över vänsterns totala ÄNGSLIGHET!
  Nu senast i Debatt, men jösses, jag tror att du också lyssnat på Cecilia Udens (hjärtskärande) rapporter om människor och barn som drunknat i Medelhavet ….. inte mycket hände, förrän nu!
  Och jag tycker det är märkligt att du som publicist inte kan förstå vikten av en bilds betydelse… nu blir jag sugen att säga ”en bild säger mer än tusen ord”!
  Jag minns betydelsen av bilden av napalmflickans rusande, nordvietnamesiske mannen som sköts av saigons polischef, det var BILDER SOM VÄNDE kriget!
  Hallå! Vakna!….mina kära vänstervänner….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *