En känslig granskning

Onsdag 16 september klockan 20.35
Att granska islam är känsligt.
Tyvärr finns det så många som använder den granskande journalistiken som ett slagträ i sitt hat mot muslimer.
Trots det är det så viktigt att medierna granskar även religiösa rörelser.
Granskningen kräver dock stor känslighet.
Under förra veckan gjorde Gefle Dagblad en omfattande granskning av moskén i Gävle. Granskningen blev oerhört uppmärksammad i hela landet och ledde också fram till att Gefle Dagblad krossade sitt förra trafikrekord på gd.se.
Medier, som växer digitalt, får ofta kritik för att de använder sig av så kallade klickbeten med klipp på gulliga katter. GD:s trafikrekord är ytterligare ett bevis på det alla publicister känner till.
Det är inte gulliga katter som leder till trafikrekord. Det är granskande och trovärdig journalistik och opinionsjournalistik som framför allt driver trafik.

Både Arbetarbladet och Gefle Dagblad har tidigare skrivit om misstankarna kring extremism bland ledande företrädare i moskén i Gävle. I den här artikeln i Arbetarbladet uttalar sig till exempel imamen Abo Raad om sin roll i muslim.se. Ali Al-Ganas, vars anställning på muslimska förskolan Bilaal har avslutats efter GD:s granskning, uttalar sig i den här tv-intervjun i Arbetarbladet om sitt stöd till IS-krigare i inlägg på Facebook.

I sin granskning har Gefle Dagblad kommit med nya avslöjanden.
Ett stort problem är att moskéns företrädare inte gärna talar med media, vilket jag tidigare kritiserat i detta blogginlägg.
Moskéns ovilja att berätta om sin verksamhet riskerar tyvärr att öka misstankarna mot islam och även mot alla muslimer, även om det är alldeles utmärkt att moskén har fördömt det misstänkta hotet mot GD, det hot som polisen nu har omrubricerat till falsklarm.
Ett annat problem är att hatet mot muslimer ökar. I dag har Arbetarbladet intervjuat Marwa Karim, som har fått hotfulla kommentarer efter GD:s granskning.
Karim säger att hon förstår att GD skriver och att de enbart gör sitt jobb, men anser också att granskningen främst bara leder fram till hat.
Men det är inte GD:s granskning det är fel på.
Det är omvärlden.

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg har på ett föredömligt sätt stått upp för Gefle Dagblads granskning. Jag och Anna Gullberg diskuterar den för övrigt i det nya avsnittet av podcasten GullbergNordström.
I en krönika när granskningen inleddes förklarade också Anna Gullberg tydligt varför granskningen genomfördes.
”Det är viktigt att poängtera att inget i granskningen riktar sig mot muslimer i allmänhet, och ska inte uppfattas som det gäller de flesta muslimer. Vi är enbart intresserade av att granska den radikala islamismen, för att den är lika allvarlig som andra farliga våldsideologier genom åren, som nazism eller kommunism”, skriver Gullberg i krönikan.
Trots Gullbergs ord är det otäckt att se hur somliga rasister – och inte minst högerkristna – vill använda GD:s granskning som ett slagträ för sina politiska syften, inte minst i sociala medier.
Men, det är som sagt inte granskningen det är fel på.
Det är omvärlden.
Det politiska läget och den ökande rasismen i Sverige gör det extra svårt att granska islam.
Som publicist gäller det att vara medveten om vilka krafter som sätts igång vid en liknande granskning. Det gäller också att inte låta viktig journalistik och publicistiska beslut påverkas av dessa krafter.
Gefle Dagblad har visat att det med känsla i de publicistiska bedömningarna går att ta sig an även svåra granskningarna.
Det är alltid lika fint när granskande journalistik får stort genomslag.
Gefle Dagblad och Anna Gullberg är väl värda framgången med denna granskning.
Läs även:
Lisa Bjurwald, Medievärlden: Viktig granskning utan fördomar
Sakine Madon, Expressen: Dra in stödet till IS-aktivisterna
Lars Lindström, Expressen: Därför måste Gävles imam fördöma IS
Thomas Mattsson, Expressen: Därför publicerar Expressen GD:s granskning av moskén.
Anna Lindberg, Corren: Viktig granskning av moskén
Alexandra Ivanov, SvD: Fler borde granska extremisterna
Jenny Wennberg, Arbetarbladet: Ett övergrepp på demokratin
Daniel Nordström, Arbetarbladet: Allt stöd till GD:s redaktion
Marcus Melinder, redaktionschef Norran: Vi backar er Gefle Dagblad
Lars Ströman, Nerikes Allehanda: Här är artikeln som någon försökte skrämma Gefle Dagblad att ta bort
Oísin Cantwell, Aftonbladet: Hotet var falskt alarm – men hatet var på riktigt

 

 

Publicerat av

7 reaktioner till “En känslig granskning”

 1. Nu är frågan. Tidigare var GP ute och hittade skit om Moskén, Arbetarbladet lät ”ansvariga” förklara sig. Med facit i hand var Arbetarbladet naiva och granskade inget själva. Nu är det samma visa igen, GP har hittat skit, en förklaring kommer i Arbetarbladet.

  Hur är det med civilkuraget på Arbetarbladet? Kan du sitta kvar som chefred ifall mer skit om detta kommer upp till ytan?

  1. @Leif: När du skriver GP förmodar jag att du syftar på GD.
   Vi sitter naturligtvis inte stilla på Arbetarbladet, utan jobbar på vårt sätt från vårt håll.
   Jo, tack. Civilkuraget på Arbetarbladet är gott.

 2. Vem tar på sig att granska GD:s ”granskning”?
  Jag har föreslagit andra, fristående och oberoende experter till GD:s reporter Järvestad, men jag får inget svar på om de är intresserade.
  Jag tycker att Ali Al-Ganas bör få ursäkt och rättelser införda i GD, som jag hoppas kommer få lika många klick, delningar och läsare (som GD skryter om nu)

  Tror ingen på hans egna förklaringar i AB-intervjun?
  Är han fortfarande misstänkt som radikal extremist och påstådd IS-stödjare?
  http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/gavle/ungdomsledare-hyllade-terrorist
  Isåfall, exakt var är bevisen mot Ali Al-Ganas?

  1. @Johan Löfström: Även medier ska granskas. Det är oerhört viktigt.
   När jag säger det syftar jag inte specifikt på GD:s granskning utan generellt.
   Medierna måste helt enkelt bli bättre på granskning av medier.

 3. Jag har tidigare undrat varför AB frivilligt låter bli att leta efter scoop som finns där rakt framför näsan. Nu fick istället GD, helt utan konkurrens från AB, göra avslöjande efter avslöjande. Varför är ni så passiva när det gäller muslimsk extremism, Nordström ? Saknar ni känsla för nyheter eller avstår ni frivilligt för att inte riskera behöva ge ”mörka krafter”, tidigare kallade ”främlingsfientliga krafter”, rätt ?

  1. @Ove P: Arbetarbladet letar naturligtvis ständigt nyheter, precis som alla andra seriösa nyhetsmedier. Det finns knappast något nyhetsmedia i landet som inte gör det.
   När ett konkurrerande media publicerar en omfattande granskning, som pågått under lång tid, hamnar man som konkurrent automatiskt efter i inledningsskedet. Det innebär att man som konkurrent måste arbeta med andra ingångar i historien och med sina källor under granskningens gång, detta för att få uppgifterna bekräftade från flera håll.
   När källorna inte bekräftar uppgifterna och redaktionen inte på egen hand finner utförliga bevis som bekräftar historien är det bättre att avstå publicering i vissa fall. Så bör trovärdiga medier arbeta.
   I detta fall, när det gäller granskningen av moskén i Gävle, har GD varit nyhetsledande.
   Vi arbetar vidare med vår granskande journalistik.
   Arbetarbladet är definitivt inte passivt när det gäller att granska extremism, oavsett vilken hemvist den har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *