Journalistiken får oss att förstå

Fredag 18 september klockan 14.20
Kriget i Syrien har sin grund i arabiska våren 2011.
Enligt Förenta nationernas flyktingkommissariat (UNHCR) är över tolv miljoner människor på flykt.  Demonstranterna i Syrien möttes av hårt motstånd av Assad-regimen som har styrt Syrien i över 40 år tid.
Kriget är nu inne på sitt femte år.
Det är naturligtvis för tidigt att säga om bilden på döde treårige Alan Kurdi förändrat världen, men den har i vilket fall förändrat de svenska mediernas bevakning av katastrofen.
Om man ska vara självkritisk borde den kraftansamling som svenska medier gör just nu gjorts för länge sedan. Om man ska se det positiva är det bra att det just nu görs så mycket bra journalistik kring flyktingkatastrofen.
Många svenska medier har sänt ut reportrar till olika områden i världen.
Det är viktigt att det görs.
Det är nödvändigt att vi upplever det som sker genom medierna.

Under veckan har Arbetarbladets prisbelönta reporter Joanna Wågström befunnit sig på den grekiska ön Samos, detta för att skildra vad Gävlebon Maria Westin gör för att hjälpa till och för att se den nytta som Gävlebornas insamlade medel gör. Med på resan som tolk var även Gävlebon Hozan Jahour, som kommer från Syrien och flydde till Sverige för fyra år sedan.

Joanna Wågströms rapporter är viktig journalistik. Dels har hon löpande berättat i text, bilder och videoklipp om händelseförloppet, dels har hon bland annat skrivit en känslosam krönika om samförstånd mellan människor från helt olika världar. Med sig hem har hon många historier och inte minst bilder som Arbetarbladet kommer att publicera inom kort.

Joanna Wågström är nu tillbaka på redaktionen efter sin resa.
När jag pratade med henne i dag och frågade henne om hennes främsta intryck från resan kom svaret snabbt: Barnen. Alla dessa barn, som drabbas så hårt av kriget i Syrien, som befinner sig på flykt, men ändå leker och lever obrydda som om ingenting hänt, utan att förstå vidden av katastrofen.
Hur ser deras framtid ut?

I torsdags arrangerade SVT Debatt och DR:s debatten en samsändning. Från studion i Köpenhamn möttes debattörer och politiker från Sverige och Danmark i en debatt kring hur flyktingkrisen ska hanteras. Debatten visade det många av oss redan vet, det är stor skillnad i tankarna kring flyktingpolitiken i Danmark och Sverige. Den debatt kring flyktingpolitiken som förs i Danmark kan i mångt och mycket liknas med den rasistiska Sverigedemokraterna för i Sverige.
Den stora frågan i Danmark – och till viss del även i Sverige – är gränsen för hur många flyktingar som kan tas emot och vilka effekter ett stort antal flyktingar kan ge. Den svenska, mer öppna politiska hållningen, upplevs som naiv.

Det som definitivt är naivt är däremot Sverigedemokraternas ständiga mantra kring att flyktingar främst ska få sin hjälp i hemlandet. I Syrien pågår ett krig mellan de av president Bashar al-Assad styrda regeringstrupperna och stridande oppositionella grupperingar och terrorgruppen Islamiska staten. Enligt uppgifter finns över 1 000 rebellgrupper i Syrien.

Det är förstås självklart att människor tvingas fly från dessa förhållanden.
Att ens tänka tanken att inte hjälpa de människor som är på flykt känns overkligt.

Apropå flyktingar och politik säger jag som Khalil Gibran (1883–1931), libanesisk-amerikansk författare och konstnär:
”Ömhet och vänlighet är inte tecken på svaghet eller desperation, utan bestämdhet i styrka och avsikt.”

Publicerat av

5 reaktioner till “Journalistiken får oss att förstå”

 1. Journalistik hjälper oss förstå? Problemet är väl att det är precis det svensk journalistik INTE gör! När det gäller konflikten i Syrien, som ju är anledningar till att människor flyr, har svensk media väldigt lite förståelse bidra med. I stället för seriösa analyser av, och rapportering från, konflikten så ägnar man sig i stället i huvudsak åt att piska upp känslosvall med bilder på döda barn, kampanj-journalistik och substanslöst tyckande. Men seriös rapportering om den komplexa konflikten i Syrien, och dess konsekvenser, är väl för jobbigt. Det kräver ju att man kan hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt och att man har gedigna kunskaper om den komplicerade politiska situationen i mellanöstern så att man rätt kan värdera olika parters ageranden, uttalanden och påståenden och sätta dem i en bredare kontext.

  Vill man verkligen förstå, och få rapportering från, konflikten i Syrien är man nästan helt hänvisad till utländska medier som CNN, BBC, Russia Today, Al Jazeera och iranska PressTV. Dessa är naturligtvis i olika utsträckning vinklade och har olika agendor, därför är det klokt att ta del av mer än en källa. Samtliga har dock, till skillnad från svenska medier, ett seriöst anslag där man inte underskattar publiken. I stället för känslosvall, löst tyckande och kändisupprop får man där intressanta reportage, intervjuer med relevanta personer och seriösa diskussioner där deltagarna faktiskt vet vad de pratar om och kan argumentera i sak.

 2. Jaadu vilket tok du skriver, SD har rätt och du har fel. Men om du vill hjälpa flyktingar så kan du väl öppna din plånbok och ge dom pengar, jag vill inte hjälpa till men tyvärr är jag tvingad till det genom skatten jag betalar.

 3. Inser du inte att det är gamla sossar och LO-medlemmar* som du nu kallar rasister genom att etikettera SD som rasistiskt? Tror du det är rätt recept att locka tillbaka dem? Knappast.
  SD har historiskt dubblerat sitt stöd mellan varje riksdagsval de ställt upp i. Enligt opinionsmätningarna har de redan nu nästan dubblerat sitt stöd.
  Näringslivet för en dialog med SD**, regeringen kommer höja skatterna med 30-50 miljarder i höstbudgeten. Finns det inte då en uppenbar risk att även borgerliga väljare går till SD?

  Åkesson meddelade i Almedalen att SD siktar på att bli Sveriges största parti***. Jag tror har får rätt. Vad tror du SD får för valresultat 2018?

  Länkar:
  *http://www.svd.se/lo-har-en-sd-kris
  **http://www.di.se/di/artiklar/2015/9/14/foretagen-och-sd-ses-i-smyg
  ***http://www.svt.se/nyheter/inrikes/akesson-citerade-palme-satans-mordare

 4. SD säger att man ska ta hand om flyktingarna i NÄROMRÅDET inte i hemlandet, d.v.s. de i flyktingläger i Libanon och Turkiet. Men det är väl svårt att förstå när man har förutfattade meningar.
  AB har skickat ner Joanna Wågström till Grekland för att förklara för mig vad som händer. Hon kan möjligtvis förklara vad som händer i det läger hon besöker men hon lyckas förklara vad som händer vid ungerska gränsen eller i övriga Europa. Jag behöver använda Youtube, Liveleak, FB, utländska medier samt de s.k. hatsidorna för att förstå det. Det som pågår är en massmigration av framförallt unga män från Mellanöstern som som vill ta en del av Europas välstånd. Javisst, det kommer familjer med barn också. Som han som fälldes av en ungersk journalist, ni vet han med en IS-flagga på på sin FB (YT) Att det nu kommer hit både IS-krigare och sympatisörer är inte svårt att förstå då ingen kräver ID-handlingar.Det räcker att se några filmer på grupper av unga män som misshandlar, plundrar och lever rövare i sin väg mot Sverige (LL,YT) för att förstå att det kommer att bli ett problem i framtiden. Att Sverige inte i längden kan ta emot 5000 personer per vecka (260000 per år) är inte heller svårt att förstå. Att de sen vill ha hit sin familj är fullt begripligt (780000 plus per år). Strömmen kommer inte heller att minska eftersom de vill hit av ekonomiska skäl. Det är inte svårt att förstå att dessa siffror att kommer att få den svenska välfärden att kollapsa. Förstår man detta är det inte heller svårt att förstå varför SD ökar. Men svenska journalister tror att SD ökar för att rasismen och hatet ökar. De tror att en fjärdedel av svenska väljarkåren är onda. Att Journalistiken kommer misslyckas med att få oss att förstå när journalisterna inte förstår något själva, förstår väl alla eller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *