Nej, alla rubriker är inte svarta

Fredag 25 september klockan 16.05
I alla år som jag jobbat i mediebranschen har frågan då och då dykt upp. Jag tror att alla som jobbar inom medierna känner igen den. Frågeställningen lyder: ”Varför skriver ni bara om det negativa som sker. Varför lyfter ni inte upp allt det positiva?” Varje gång jag fått frågan har jag hävdat att påståendet inte stämmer. Trots det är det en frågeställning som måste tas på största allvar, för det är uppenbart att många som läser, tittar och lyssnar på medier upplever att det till största delen är svarta rubriker.
Mediedramaturgin är i regel uppbyggd på så sätt – oavsett om det handlar om en tidning eller nyhetssändning – att de tyngre och svartare nyheterna kommer först. Därefter avslutas det hela med något mer positivt, en knorr så att den som konsumerar mediet får ett leende på läpparna, eller åtminstone en skön känsla.

En bra reporter drivs av ett kritiskt sinnelag, ifrågasättande och granskning. Reportrar strävar mer efter scoopet, den stora skandalen som avslöjas, journalistiken som gör skillnad i samhället, än efter det välskrivna mysreportaget. Det är just sådana reportrar som jag är övertygad om att publiken vill ha. Men, det är också viktigt att lyfta fram allt det positiva som sker. Jag hävdar att vi gör det.

En översikt av arbetarbladet.se strax före klockan 15.00 i dag visar också att min tes stämmer. Jag tittade på rubrikerna som är placerade högt upp på startsidan. Av dessa 15 rubriker fann jag att tio är att betrakta som positiva nyheter, två som negativa och tre som neutrala. De två negativa handlar om att åtalet när det gäller misshandeln mot Hagamannen skjuts upp och att den man som grovt misshandlade en man i Gävle i ett så kallat vansinnesdåd nu begått ett nytt liknande våldsbrott. Två nyheter som är tråkiga, men som också måste berättas.

De tre neutrala handlar om att Brynäs, rent statistiskt, väger lättast i SHL. Brynäs spelare väger helt enkelt minst i snitt. Den andra handlar om att Fjärran Höjder har tvingats akutstänga badet. Teknisk utrustning har gått sönder, vilket påverkar reningen av badhusets vatten. Det är förstås ingen rolig nyhet, men den är viktig upplysning. Därför har jag satt den som neutral. Den tredje neutrala handlar om att Region Gävleborg har fått kalla fötter och avvaktar om beslutet när det gäller satsningen på Brynäs.

När det gäller nyheter som är att betrakta som positiva har jag listat bland andra dessa: Gävligt Gott flyttar till Gamla fängelset. Legendaren lyfter fram mannen bakom Sandströms succé. Så kan nya centrum i Ockelbo se ut. Ny utbildning i Älvkarleby kan ge unga jobb. Så hyllas Sandström efter succén mot Djurgården. Här kan du ekofika i Gävle. Fler platser på Högskolan i Gävle. I skrivande stund finner jag även ytterligare en nyhet, som är att betrakta som positiv: Gävlekrögarna som tar över Fullriggarens skybar.

På arbetarbladet.se finns också ett test på godaste oktoberfestölen. Testet är gjort av vår dryckesexpert Sune Liljevall. Jag har klassat den som en positiv nyhet. Om man är nykterhetsivrare klassar man den eventuellt som negativ. Andra skulle sätta den som neutral. Det viktiga är i vilket fall att antalet positiva nyheter är i överkant vid en snabb ögonblicksblid av arbetarbladet.se. Trots det tolkar många som följer medier det annorlunda.

Vad det beror på krävs ytterligare och mer noggranna analyser än en snabb överblick. Hur medierna uppfattas är onekligen ett ämne att ta på största allvar. Den frågeställningen bör vi som har ledande befattningar i ett medieföretag lägga mer tid på att fördjupa oss i.

Ett citat från New York Sun-redaktören John B. Bogart (1841–1921) är väl använt i mediekretsar. Det är värt att upprepa:
”Att en hund biter en man är ingen nyhet, för det händer så ofta. Men att en man biter en hund, det är en nyhet.”

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *