Vi borde lyssna mer på barnen

Torsdag 8 oktober klockan 17.20
I dag har Arbetarbladet publicerat ett annorlunda uppslag med insändare.
Samtliga insändare är skrivna av elever i klass 6B på Solängsskolan i Gävle.
Det är kloka insändare.
Jag konstaterar att vuxna som har makt borde lyssna på barnen betydligt mer.
Arbetarbladets insändar- och debattredaktör Giron Wilhelmsson har samlat ihop insändarna från eleverna. Han har också gjort en tv-intervju med några av dem som har skrivit.
Eleverna tycker till om invandring, skolan, rökning, nedskräpning – men även om Brynäs försvarsspel.

”Jag älskar att rita och måla. Man kan beskriva så mycket känslor i varje teckning. Har ni hört talesättet ”En bild kan säga mer än tusen ord”? Man kan rita allt från en regnig dag till den bästa drömmen som man någonsin haft! Man kan rita vad man vill!”
Så skriver signaturen ”Konstkunnig elev”. Denne elev älskar ämnet bild och är uppenbarligen också duktig på att uttrycka sig i ord. Jag har en känsla av att skolan är för dålig på att låta olika talanger blomma. Varken vuxna eller barn är stöpta i samma form. Det är viktigt att få näring i det man är bra på och inte vissna och tappa lusten för att man har svårare för andra ämnen.

”Vad har vi gjort för fel? Prao är bra inför val av jobb och gymnasieval. I flera år har det funnits prao för 6:or. Men inte nu längre. Jag vill bara att någon ska berätta för mig varför vi inte får praoa. Är det för att det försvinner en vecka av skolan? Det är ju inte så att vi är borta från skola utan att vi lär oss någonting.”
Det är ett citat från den insändare signaturen ”Arg elev” har skrivit.
Jag förstår att eleven är arg. Det är svårt att inte hålla med i orden.
Dessutom är en förklaring det minsta man kan önska.

”Det finns inget positivt med att röka. Det förstör dina lungor och din hälsa.”
Så enkelt och så självklar tycker ytterligare en ”Arg elev” – eller möjligtvis samma – att det är när det gäller rökning. Eleven tycker att cigaretter borde förbjudas.

”Det har kommit fram att barn inte blir bättre i skolan av läxor. De blir bara stressade och får mer press på sig och då blir barnen inte bättre i skolan.”
Orden är skrivna av ”En som är trött på läxor”.
Jag håller med till fullo.
Lägg ner läxorna och gör mer effektiva läroplaner som anpassas efter eleverna, säger jag.

”Jag tycker det är dåligt att barn ska behöva gå upp så tidigt, för barn behöver mycket sömn. Med tanke på hur hårt barn jobbar i skolan tycker jag inte att man ska behöva gå upp så här tidigt.”
Orden är skrivna av ”Felix”. Han tycker det är orimligt att barn ska behöva gå upp klockan 07.00 och tycker att eleverna borde starta tidigare.
Även här håller jag med. ”Felix” har förstås helt rätt. Utvilade barn gör ett bättre jobb. Skoltiderna bör anpassas efter barnens behov och inte efter de vuxnas.

”Utanför Europa är det krig och fattigdom. Varje dag kommer det en massa invandrare som vill bo i Europa, men i stort sett är det bara Sverige och Tyskland som tar in folk. Det är ett stort problem. Vissa tycker att det inte är ett problem, men tänk vad som händer med Tyskland. De kommer att ha det för trång medan Sverige blir fattigt. De andra länderna rent ut sagt skiter i det.”
Så skriver ”Arg Hugo”. Han anser att alla länder måste ta sitt ansvar och ta emot de som riskerar svält och att bli skjutna i sitt hemland.
Världens ledare borde lyssna på ”Arg Hugo”.
Alla länder måste ta sitt ansvar för att hjälpa flyktingar i kris.

”De vuxna måste förstå dem som inte mår bra. Stoppa mobbningen har alla hört, men ingen gör något åt det. Hjälp dem”.
Orden kommer från ”Moa”. Hon konstaterar att tusentals lider varje dag för att de behandlas illa.
Tyvärr är vi inte vuxna några goda förebilder.
Vi bör lyssna på ”Moa” och skärpa oss. Detta är en fråga som bör engagera såväl stora som små.

Detta var bara några exempel.
Läs uppslaget med insändare i Arbetarbladet i dag. Om du inte har tillgång till vår papperstidning rekommenderar jag e-tidningen.
Se också Giron Wilhelmssons tv-inslag.
Och, framför allt, lyssna på barnen. De vill ska förändring på riktigt.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *