När läkare blir en del av förtrycket

Fredag 9 oktober klockan 10.55
Det avslöjande som gjordes i TV4:s Kalla fakta är skrämmande. Reportaget visar hur läkare på vårdcentraler i Sverige utför oskuldskontroller på svenska flickor, mot deras vilja.
Oskuld. Det är ett fruktansvärt vidrigt ord.
Flickor som har haft sex skuldbeläggs.
Skulden ska läggas på de läkare som sviker dessa flickor.

Kalla faktas reportageteam satte dolda kameror på skådespelare som besökte läkare på vårdcentraler i Malmö, Stockholm och Göteborg. Granskningen gav ett chockerande resultat. I programmet säger till exempel en av läkarna: ”Jag har gjort det hundratals gånger. På både barn och vuxna.”
Jag har svårt att tro att läkare inte vet att mödomshinnan är en myt och att det inte går att se om en kvinna har haft sex eller inte. Detta kan inte handla om annat än snedvriden moral där läkarna, skrämmande nog, blir en del av förnedringen och förtrycket.

Ingela Tunlind Öhman, barnmorska på ungdomsmottagningen i Gävle, berättar för Arbetarbladet att det även i Gävle händer att ungdomar kontaktar ungdomsmottagningen och berättar att de utsatt för så kallade oskuldskontroller. I dessa fall är det i regel en person i familjens närhet som utfört den förnedrande undersökningen.
”Oftast kommer de hit i något annat syfte – men senare kan det krypa fram att tjejerna ska gifta sig och har blivit undersökta. Oftast är det någon i familjen eller vänskapskretsen som undersöker dem. Det är ingenting som sker här inom vården”, säger hon.

Ingela Tunlind Öhman och ungdomsmottagningen i Gävle är tillräckligt kloka för att inte själva använda uttrycket oskuld. ”Vi pratar om att man har sex eller inte. Och det är inte något som någon annan kan se – och det är absolut inget som man kan titta på genom en gynundersökning,säger hon till Arbetarbladet.

Trots detta genomför läkare liknande undersökningar uppenbarligen i Sverige år 2015. Polisen har svårt att komma till rätta med problemet, anledningen är en gammal lagstiftning från 1947. Polisen Jan Dandanelle konstaterar därför att det krävs en ny lagstiftning för att polisen mer effektivt ska kunna arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck. Oskuldskontrollerna är, märkligt nog, i sig inte förbjudna enligt den nuvarande svenska lagstiftningen.
”Allt skulle bli lättare om vi hade en brottsrubricering som exempelvis kunde heta påtvingad kroppsundersökning. I stället får vi ta omvägar genom att ta till andra brottsrubriceringar som olaga hot, ofredande eller misshandel för att kunna lagföra de här brotten”, säger Dandanelle till Arbetarbladet.
Han anser att politikerna måste ta frågan om hedersförtryck på större allvar. Han betonar också att oskuldsundersökningarna inte har någonting med religion att göra. Det handlar om hedersförtryck som syftar till att kontrollera kvinnors sexualitet.

”En vårdanställd som genomför övergrepp som kan jämföras med våldtäkt och som inte tar sitt anmälningsansvar kan inte arbeta kvar i vården”, skriver Patrik Oksanen, ledarskribent på Hudiksvalls Tidning – och självklart har han helt rätt.
Det är uppenbart att lagstiftningen måste ändras.
Lika uppenbart är det att granskande journalistik, likt den som Kalla fakta gjort i detta fall,  gör skillnad.

Jag säger som den franske politikern, författaren och filosofen Charles-Louis de Secondat Montesquieu (1689-1755):
”Inget förtryck är grymmare än det som fortgår under lagens skydd och i rättvisans namn”.

Publicerat av

3 reaktioner till “När läkare blir en del av förtrycket”

  1. Detta av-slöjande kan väl bara chockera de som inte läser alternativ media, vi andra är inte ens förvånade. När Mellanöstern kommer hit så får vi Mellanöstern här. De närmaste åren kommer mardrömmen att accelerera.

  2. Förtrycket?

    Då måste man först diskutera det innan man kan kalla det någonting.

    Men som sagt blir det samme som Je suis Charlie
    Alla var Charie tills de fick motstånd

  3. Vad glad jag blev nu när jag surfade in på Arbetarbladet och det kom upp en ruta med texten ”Vi vill reparera nåt som gått sönder. Ditt förtroende för oss.” Sen såg jag att det var från Volkswagen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *