Det är mörkt i Sverige

Fredag 23 oktober klockan 13.30
”Alans död förändrade världen”. Det slog Aftonbladet fast i en rubrik i september i år. Vi ville så gärna tro att det var så. Verkligheten ser annorlunda ut.
Det är sant att Sverige och världen har förändrats, men förändringen är på många sätt så mycket mörkare än vi någonsin hade kunnat befara.
Vi alla minns bilden på treårige flyktingpojken Alan Kurdi, som låg död på en strand i Medelhavet. Det har diskuterats om det var rätt eller fel att publicera bilden där Alan flöt död i vågorna eller inte, men oavsett om den bilden publicerades eller om de andra bilderna, där den döda kroppen förs bort, valdes är det bilder som inte går att värja sig emot.

Inbördeskriget i Syrien har pågått under lång tid.
Redan 2013 slog FN larm om att flyktingkrisen i Syrien är den värsta på 20 år och att den humanitära situationen blev allt värre. De svenska medierna började på allvar uppmärksamma situationen först efter Alan Kurdis och hans familjs fruktansvärda öde. Mediernas och allmänhetens engagemang i flyktingkrisen gjorde också att allt i någon mening förbättrades. Stora summor pengar, som kunde hjälpa i flyktingkrisen, samlades in. Förändringen bestod främst i att de engagerade flyktingfrågan blev ännu mer engagerade.

Det faktum att medierna så intensivt uppmärksammade flyktingkrisen påverkade också svenskarnas syn på flyktingar. En undersökning från SvD/Sifo visade att ett ökat antal personer ville ha ett mer generöst flyktingmottagande. Även här är jag övertygad om att det handlade om att de som är engagerade och även de mer neutrala, som tidigare inte ägnat så mycket tankekraft kring detta, blev mer engagerade.

Samtidigt finns också ständigt den mörka baksidan.
De främlingsfientliga ändrade inte uppfattning.
Tvärtom.
Det vi har sett på senare tid är istället en ännu mer aggressiv och våldsam rasism. Att läsa diverse nätforum och se den brutala rasismen, felaktigheterna, spekulationerna och fördomsfullheten kring invandrare och invandringen har alltid varit nedslående.
Det våld vi nu ser är ännu mer deprimerande.

Arbetarbladet har berättat om den familj i Gästrikland som blivit utsatt för hatbrott. Under den senaste tiden har det brunnit i tre tilltänkta flyktingboenden. Över tio asylboenden har eldhärjats under året och i går inträffade det brutala dådet i Trollhättan. I morse bekräftade polisen att morden på skolan Kronan betraktas som hatbrott med rasistiska motiv.
21-årige gärningsmannen Anton Lundin Pettersson, som sköts till döds av polisen, valde selektivt ut sina offer. De båda som dödades, en 17-årig elev och en 20-årig elevassistent hade utländsk bakgrund. Lundin Pettersson skadade även ytterligare två personer, en 41-årig lärare och en 15-årig elev. Eleven hade också utländsk bakgrund och kom till Sverige för tre år sedan.

Nu ser jag hatet mot den döde gärningsmannen i Trollhättan spridas i sociala medier. Att läsa det är exakt lika deprimerande som att läsa de rasistiska kommentarerna. Anton Lundin Pettersson drevs med all sannolikhet av rasistiska motiv, men i grunden måste han framför allt ha varit en djupt sorgsen och förvirrad ung man.

”Vindarna vände på stranden i Bodrum den 2 september 2015”, skrev Aftonbladet i artikeln till den rubrik som nämns här ovan.
Det vi ser är ett hat som eskalerar.
Det är mörkt i Sverige.
Vindarna piskar utan empati.

Jag säger som Martin Luther King (1929–1968):
”Hat kan aldrig fördriva hat, det kan bara kärleken.”

Publicerat av

4 reaktioner till “Det är mörkt i Sverige”

 1. Den starka bilden av Alan gjorde att många människor reagerade på spontant känslomässigt sätt och säkert avspeglades detta kraftigt i pågående opinionsundersökningar. Då uttrycktes också en smula naivt från flera håll att detta var en bestående förändring, men självklart klingar detta av när man rationellt tänker på de problem som nu tornar upp sig. Tvärtom är det mer än troligt att vi får se en motsatt utvecklingen av opinionen. Men det behöver inte alls innebära ökad främlingsfientlighet, bara ett mer effektivt och mer hållbart sätt att hjälpa. De som envisas med att sätta likhetstecken mellan detta och rasism och främlingfientlighet har en stor skuld i vår handlingsförlamning och att samhället slits isär.

 2. Stämmer. Jag har blivit mer hatisk nu. Inte på grund av dådet utan medias hantering av det.

  Det här är Svensk medias rapportering.

  Svensk man söker upp och dödar invandrare på skola. RASISTDÅD!
  Eritreansk man söker upp och mördar svenskar på IKEA. VANSINNESDÅD!
  Palestinier söker upp och mördar judar i Israel. KONFLIKT!

  Hade det här dådet skett i Israel hade rubriken varit! Palestinier ihjälskjuten i Jerusalem. Rasismen hade framställts som en protest mot judiska bosättningar.

  Det är tydligt att media inte anser att alla har lika värde. De kastar systematiskt skit på alla som de anser vara vita och försvarar alltid de de anser vara svarta. Media i Sverige är rasister. Alla artiklar de publicerar, med några få undantag, går genom ett filter. Har gärningsmannen blå ögon? Det är viktig att publicera. Har han bruna ögon? Det publicerar vi inte för det är inte relevant. Här han kristen? Det är viktigt att nämna. Är han muslim? Nej det är inte relevant. Och så fortsätter det dag ut och dag in. Det är svensk media som skapar polariseringen och hatet. Men Journalisterna ser sig självs som godheten och anständighetens försvarare och jag har sedan länge gett hoppet om en förändring.

 3. Vi vet ännu inte mycket om varför dubbelmordet på Ikea inträffade.
  Daniel detta skrev du om Ikea mordet

  ”Det vi däremot vet är att oförklarligt brutala händelser inträffar bland människor.
  Vi har också fakta. Rädslan skulle vara så mycket mindre om fler var intresserade av den.
  Brutala dåd som det på Ikea skapar oro, precis som övriga uppmärksammade våldsdåd som inträffat i landet under senare tid. Människor söker en förklaring på det obegripliga.”
  Detta borde vara bli brukt i denna sak med.

  Men samtidigt det tog mindre en dag innan bilde av Anton Lundin Pettersson kom fram och offrene kom på tryck med hinting av att det var rasism , och ingen vet heller om personens sykiske tillstånd

  Men da det samma tog flera månader av saken om Ikea morden.
  http://vlt.se/ikeamorden/1.3213362-mordarens-val-av-offer-de-sag-svenska-ut-
  Var kommer den skillnaden från ?
  Den stora risken av inkonsekvens blir ju då att allt blir polarisert

 4. Den senaste opinionsundersökningen visar på att fler vill ha ett minskat flyktingmottagande. Ska vi ta och lyfta fram det nu i TV och tidningar och kräva åtstramningar ? Nä, tänkte väl det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *