Hur tänkte Jimmie Åkesson?

Torsdag 29 oktober klockan 23.45
I ett Facebook-inlägg i dag tar rasistiska Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avstånd från den senaste tidens brandattentat mot asylboenden.
Det är förstås bra, men hur tänkte egentligen Jimmie Åkesson när han refererade till en text från Gävlemusikern Simon Ådahl?
I Facebook-inlägget skriver Jimmie Åkesson:
”Ja, mycket i vårt land är alldeles galet. Ja, jag skriver under på att det är på väg att gå åt pipan. Jag förstår att frustrationen är påtaglig. Men: Vad tror man sig uppnå genom att sätta eld på byggnader och riskera oskyldiga människors liv? Vad anser man sig vinna på att använda ett språkbruk som ytterligare förråar debatten?”
Det är naturligtvis bra att Åkesson tar avstånd från brandattentaten.
Men Åkesson skriver också:
”Det är något som hänt vårt kära fosterland. Jag tänker be för Sverige, be med mig. Så sjunger Simon Ådahl i låten Be för Sverige, som jag lyssnat mycket på den senaste veckan. Även om jag, till skillnad från Ådahl, inte betraktar mig som troende i någon traditionell mening går texten som en projektil rakt in i hjärtat. Nu känns den mer aktuell än någonsin, trots att den har ett tiotal år på nacken.”

Vad sjunger då Simon Ådahl i den aktuella texten, som Jimmie Åkesson säger att han har lyssnat mycket på den senaste veckan:
Jo, detta:
”Tiden den är mogen och nu så ska det ske!
Har du kvar din tro så ropa ut och be
Vi ber om en eld som blir till en brand
över hela Sveriges land.”

Simon Ådahl sjunger förstås inte om riktiga bränder utan använder kristen retorik kring andlighet och brinnande väckelse som ska spridas över landet.
I sammanhanget blev det dock aningen märkliga ord att hänvisa till för Jimmie Åkesson.
Eftersom han själv säger att han lyssnat mycket på texten borde han förstås ha insett att ordvalet kanske inte var det allra bästa.
Det gör Åkessons inlägg så enormt ironiskt.

För övrigt har Mona Sahlin helt rätt om Sverigedemokraterna och Avpixlat i det  hon sade när hon debatterade med Linus Bylund i Aktuellt i kväll.

Läs också: Simon Ådahl: Texten handlar inte om det Sverigedemokraterna står för

Publicerat av

En kommentar till “Hur tänkte Jimmie Åkesson?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *