Ingen bockinvigning detta år

Fredag 13 november klockan 20.15
I fjol utnämndes Anna Sving Sjöblom till årets Gävlebo av Arbetarbladets läsare. Ett år har passerat.
Nu är det dags att utse 2015 års Gävlebo. Arbetarbladets läsare har nominerat fem starka kandidater, som vi nu börjar presentera i tidningen och på arbetarbladet.se.
Rutinen är med andra ord densamma som tidigare år.
Det finns emellertid en stor skillnad mot fjolåret. Årets Gävlebo kommer i år inte att inviga Gävlebocken under invigningen. Gävle kommun och Arbetarbladet kom nämligen inte överens om villkoren.
Under årens lopp har många starka Gävleprofiler utsetts till Årets Gävlebo. 1988 gick priset till boxaren Sören Antman och året därefter var det musikern Thomas Di Leva som prisades. Andra kända personer som fått priset är till exempel Rolf Lassgård, 1993, och Per-Olof ”Posa” Serenius, 1995.

Arbetarbladet och dess läsare utsåg Årets Gävlebo kontinuerligt under 90-talet. Därefter gjordes ett uppehåll på ett antal år innan Årets Gävlebo kom tillbaka i ny skepnad. Från 2009 väcktes nämligen en ny tradition. Från det året var det under Arbetarbladets traditionsenliga Öppet hus under skyltsöndagen som Årets Gävlebo presenterades för besökarna på plats.
Därefter klev Årets Gävlebo upp på scenen vid bockinvigningen tillsammans med någon av Arbetarbladets medarbetare. Därefter fick den nyutnämnda Årets Gävlebo inviga Gävlebocken. Så var det i fjol när Anna Sving Sjöblom vann, 2013 när Mats Huldt vann, 2012 när Wellington Ikuobase vann, 2011 när priset gick till Lasse Hall, 2010 när Kaskito Ngongo prisades och 2009 när Ing-Marie Persson fick kliva upp på scenen och inviga bocken som Årets Gävlebo.

Från 2009 och framåt var Arbetarbladet med i den så kallade bockkommittén, som står bakom arrangemanget kring Gävlebocken och dess invigning. Tidigare i år lämnade Arbetarbladet bockkommittén med omedelbar verkan. Den främsta anledningen var det bristande förtroende jag kände i samarbetet med Johan Adolfsson, som då var ordförande för kommittén. Adolfsson är även kommunikationschef i Gävle kommun.

Trots avhoppet var Arbetarbladets vilja att även i år hålla traditionen vid liv och låta Årets Gävlebo inviga Gävlebocken. Gävle kommun visade också intresse för detta fram till för någon månad sedan, men under ett möte med bockkommitténs nuvarande talesperson Annelie Hydén framfördes att den motprestation som kommunen krävde från Arbetarbladet var att vi skulle betala hälften av kostnaden för det fyrverkeri som varje år hållas vid bockinvigningen.
Ingen god idé tyckte jag och tackade nej och då sade Gävle kommun i sin tur nej till att låta Årets Gävlebo inviga Gävlebocken.

Kommunen krävde dessutom att Gefle Dagblad skulle betala den andra hälften för fyrverkeriet eftersom Lions luciatåg brukar besöka scenen under bockinvigningen. Den långsökta motiveringen från Gävle kommun var att GD är medarrangör kring Lions Årets lucia och därför borde betala hälften av fyrverkeriets kostnader, vilket GD naturligtvis inte heller kommer att göra. Det är ju inte ens GD:s arrangemang i grunden, utan Lions.

Nåväl. Arbetarbladet kommer även i år att avslöja vem som blir Årets Gävlebo under vårt öppna hus 29 november. Prisutdelningen kommer att livesändas på arbetarbladet.se. Däremot kommer inte Årets Gävlebo att inviga Gävlebocken. Det är tråkigt, men vi lyckades tyvärr inte finna en lösning med Gävle kommun om detta.

Årets Gävlebo är en titel som, trots detta är lika attraktiv.
Med start i kväll börjar Arbetarbladet presentera de fem kandidaterna till utmärkelsen. En kandidat presenteras varje dag framöver.
Arbetarbladets läsare kan rösta via sms, mejl och formulär på arbetarbladet.se från och med 18 november. Röstningen avslutas 29 november. Läs om kandidater de närmaste veckorna och rösta på den du tycker bör vinna.

Kom också ihåg att det nu är dags att nominera dina favoriter till Arbetarbladets Local Heroes-gala 2016.

Apropå vinnare säger jag som den brittiske politikern och författaren Benjamin Disraeli (1804-1881):
”Framgångens hemlighet är att aldrig släppa målet ur sikte.”

Publicerat av

En kommentar till “Ingen bockinvigning detta år”

  1. När det gäller att svara på kommentarer så är det tydligt att Nordström endast finner ishockey vara värt att engagera sig i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *