Rädslan riskerar att förgifta oss

Fredag 20 november klockan 13.55
Säpo har höjt terrorhotnivån från tre till fyra på en femgradig skala.
Det är den högsta i Sverige hittills.
Det skapar naturligtvis rädsla.
Situationen är allvarlig, men det är också allvarligt när rädslan ökar främlingsfientligheten.
När terrorattacken i Paris inträffade noterade jag många kommentarer i sociala medier som sade att det nu är dags att stänga Sveriges gränser. Allt för många svenskar ser alla som flyr från krig och terror som potentiella terrorister. Många verkar inte inse att det är just våld, terrorism, förföljelse och död som människor runt om i världen just nu flyr ifrån.

Kanske har Sverige varit för naivt.
Det ansåg åtminstone statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens i veckan. Islamistisk extremism är definitivt ett hot, det kan knappast någon förneka. Inte minst bland de som återvänder till Sverige från strider i Irak och Syrien kan det finnas människor som är farliga. Dessa måste identifieras på ett bättre sätt än vad som skett.
Men, och det är viktigt att på nytt poängtera, det är inte flyktingar som är farliga.
Det är extremismen som är farlig.

När Gävle kommun öppnade ett tillfälligt flyktingboende i Stenbergsskolans gymnastiksal i stadsdelen Brynäs gjordes det utan vilda protester. När Gävle kommun senare meddelade att även Valbo sportcentrums idrottshall kommer att användas som tillfälligt flyktingboende blev det desto mer livat. Under minst en månads tid kommer idrottshallen i Valbo att ta emot 80 flyktingar. Det innebär att de gymnastiklektioner Sofiedalskolans elever har i idrottshallen ersätts med aktiviteter utomhus eller i andra idrottshallar.

I tisdags hade Arbetarbladet en chatt med kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S), förvaltningschefen för Kultur & Fritid, Kajsa Ravin och Gävle kommuns grundskolechef Eva Levin. Frågorna och synpunkterna strömmade in. Många av dessa hade en så hätsk ton att de var omöjliga att publicera.
Kvällen efter chatten hölls informationsmöten i Sofiedalskolans matsal för Valbobor. Intresset var så stort att det blev tre möten. Arbetarbladet var på plats och sände live från mötena där bland andra Åsa Wiklund Lång, Sofiedalskolans rektor Eva Lantz och grundskolechefen Eva Levin deltog.

Barnen verkar ta flyktingmottagandet med ro, men många föräldrar är upprörda och befarar att barnen inte är trygga när flyktingarna kommer, att de ska smittas av sjukdomar och att de flesta flyktingarna är psykiskt instabila. De fördomar som föder den rädsla som finns i till exempel Valbo är närmast smärtsam att se – och naturligtvis försöker rasistiska Sverigedemokraterna dra nytta av läget i landet genom att piska upp stämningen, inte minst genom bröderna Kent och Ted Ekeroth. Att de båda ännu är kvar i SD efter Jimmie Åkessons tal om nolltolerans mot rasism är och förblir en gåta. Eller så är det så enkelt att Åkesson inte menade det han sade.

Att förutsätta att de flesta flyktingar är psykiskt instabila som Abraham Ukbagabir, som dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet på Ikea, är ett tecken på okunskap och en rädsla som fördunklar omdömet.
Det är en farlig rädsla som riskerar att förgifta hela samhället.

Jag säger som brittiske dramatikern och manusförfattaren Shelagh Delaney (1938-2011):
”Jag är inte rädd för mörkret där ute. Det är mörkret här inne jag är rädd för.”

Publicerat av

6 reaktioner till “Rädslan riskerar att förgifta oss”

 1. ”Att förutsätta att de flesta flyktingar är psykiskt instabila som Abraham Ukbagabir, som dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet på Ikea, eller farliga för allmänheten som den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid, som greps i Boliden i Västerbotten, är ett tecken på okunskap och en rädsla som fördunklar omdöme.”
  Nu tycker ju förstås jag att både du Daniel Nordström och jag ska ha djävligt klart för oss att finns det en till av dessa herrar så är det för mycket men i din text så kan man ju nästan utläsa att det spelar inte så stor roll enligt dig.

 2. Finner polariseringen som du Daniel underbygger lite sjuk.
  Vad med personer som anser att nödbromsen och naiviteten skulle ha kommit för flera månader sen.
  Samtidigt Flyktingar är inte farliga på samma vis som Svenskar eller olika etniciteter är farliga…….
  Men det tog bara en Breivik eller en anton att stämpla alla i SD som rasister… Var ligger skillnaden på trångsyntheten?

 3. Din text är ett typexempel på den sorts journalistik där ni granskar folket istället för att granska makthavare. Vonoben-attityden och raljerandet med folk är tydligt. Att det är direkt fel att påstå att flertalet tror att de flesta flyktingar är psykiskt instabila säger sig självt. Däremot har många påtalat det självklara i att det kan förekomma instabila personer, brottslingar eller rent av terrorister. Att då placera flyktingarna på en skola med flera hundra barn är oansvarigt, för att inte säga vårdslöst, eller hur ? Börja granska makten istället för folket !

 4. Ja du Daniel Nordstrröm. Att rädslan finns är väl inte konstigt. Läste att fyrtio procent av flyktingströmmen släpps in utan identifikation. Det svenska folket har sagt i åratal är nu ett faktum. Till och med Stefan Löfen erkänner att Sverige har varit naivt. Konstigt att inte det hörs mer fån Mona Sahlin. Hon hade ju munväder av sällan skådad art när det gällde Fadime, för ett antal år sedan när det gällde hedersmord. Men som vanligt i Sverige mycket snack och ingen verkstad.

 5. citat:
  ”Men, och det är viktigt att på nytt poängtera, det är inte flyktingar som är farliga.
  Det är extremismen som är farlig.”

  Ett litet retoriskt knep där, att skilja förövaren från handlingen och drivkrafterna bakom denna.

  Jag skulle vilja säga att det är tvärtom: Det är inte extremismen som är farlig i sig, det är förövaren som tillämpar den. Om man nu antar att risken är ganska stor för att det kan finnas förövare i den till stora delar okontrollerade inströmning som sker nu, som är benägna att tillämpa just den slags extremism vi talar om här, alltså islamistisk, är det förnuftigt eller oförnuftigt att oroa sig för detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *