Konsten att lära känna det nya

Fredag 11 december klockan 15.15
Det blev som det blev så många andra sena kvällar. Jag satt och tomglodde med ihålig blick efter en lång dag. Det sägs att det är viktigt att få tid att tänka och andas, men efter en stund blev jag less på det och gjorde som jag brukar numera. Slog på tv:n och började slözappa. Det är länge sedan jag slutade följa tv-tablåer. Det enda jag har koll på är livesport. Hockey och fotboll ska ses på tv i realtid, allt annat som är intressant ser jag i playkanaler när jag vill och har tid.
I vilket fall hamnade jag där i zappandet framför ”Dödligt vapen”, ni vet den där filmen där Mel Gibson spelar den unge, vilde och mer eller mindre galne polisen Martin Riggs och Danny Glover spelar hans äldre, mer rutinerade och mer trötte kollega Roger Murtaugh som med jämna mellanrum brister ut i orden ”I´m too old for this shit”.

”Dödligt vapen” hade premiär 1987. Det var en stilbildande actionfilm där samspelet mellan Mel Gibson och Danny Glover är behållningen. Filmen har mycket bra ljud och blev på många sätt stilbildande. Många filmregissörer har med mer eller mindre lycka försökt kopiera konceptet därefter.

Efter succén med den första filmen 1987 har tre uppföljande filmer i serien kommit. Vilken av filmerna i ordningen jag fastnade framför i veckan har jag ingen aning om. Filmerna flyter liksom ihop så här ett antal år senare. Däremot vet jag med säkerhet att jag sett filmen förut, därför spelade det ingen roll att jag kom in mitt i filmen. Jag visste vad som hade hänt och jag visste vad som skulle ske, ändå njöt jag för en stund och log när Danny Glover drog sina klassiska repliker.

En del filmer är helt enkelt som gamla vänner. De är alltid lika välkomna som Kalle Anka på julafton. De skänker nostalgi, glädje och kan ge den ljusglimt man så väl behöver en trött och svart kväll i december.

I veckan träffade jag en man i Sandviken. Han var en bit över 70 år och hade läst Arbetarbladet hela sitt liv. Sedan slutet av 60-talet hade han haft en egen prenumeration. Han hade ett lika befriande skratt som Danny Glover och sade att han hade känt sig trött på skiten med sajter, webbaserade tv-sändningar, appar, e-tidningar och allt vad det heter. Han älskade papperstidningen. Den var en vän som lyste upp varje morgon. Den kunde han inte leva utan.

Men han sade också att han hade börjat förstå att det fanns något mer än tidningen. Han sade att nyfikenheten hade börjat komma allt mer kring det digitala och att hans barn, som sedan länge var vuxna, enbart läste nyheter digitalt. Han hade skaffat sig både en surfplatta och en smartphone och var fascinerad över vad han fann.

Det blev ett intressant samtal där jag kunde berätta mer om medieutvecklingen, varför gamla tidningshus måste förändras när omvärlden förändras, att tidningen ännu är en viktig del av vår verksamhet och det livsviktiga i att medierna ständigt fortsätter att utvecklas digitalt och hur snabbt alla läsare numera kan få nyheter i realtid.

Han sade att han hade varit irriterad på allt digitalt fokus som tidningar numera har, men han sade också att han numera förstod syftet. Vi skakade hand och han sade: ”Jag är nog inte för gammal för den här skiten, trots allt”.

Jag gick hem, kände mig glad, tomglodde en stund och tänkte på brittiske författaren John Osborne (1929–1994):
”Bevara det gamla, men känn till det nya.”

P.S I det nya avsnittet, nummer 47, av den podcast jag har tillsammans med Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg diskuterar vi bland annat larmet om en knivbeväpnad person som kom från en skola i Hofors i måndags.
Agerade medierna rätt eller fel?
Det och mycket annat diskuteras i avsnittet.

Publicerat av

Daniel Nordström

En kommentar till “Konsten att lära känna det nya”

  1. Nu var det längesen vi fick oss en uppläxning om hur förfärligt omoraliska vi som önskade en annan invandringspolitik var. Kommer det någon sån artikel snart, jag saknar dom. De var roande i all sin moraliska indignation, sin irrationalitet och sin dagdrömmande orealism, för att inte tala om sin förljugenhet. Finns det inte ens någon B-kändis ni kan sätta in som förklarar nationalekonomiska sammanhang för oss ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *