Välkommen med era synpunkter

Onsdag 3 februari klockan 16.30
Nytt jobb. Ny stad.
Nu vill jag höra era synpunkter, tankar och frågor.
Hör av er med era kontakter här, mejla mig, ring – och häng med i chatten på vlt.se i morgon, torsdag 4 februari mellan klockan 20.00 och 21.00.
Jag ska börja med att presentera mig.danielnordstrom
Jag är 48 år gammal och har lyckan att ha en stor och kär familj.
Jag kommer ursprungligen från Umeå där jag i tidig ålder började frilansa på Folkbladet Västerbotten. Jag jobbade på Folkbladet i olika roller i exakt 24 år och elva månader, de sista åren som chefredaktör och ansvarig utgivare.
Från 1 maj 2013 har jag varit chefredaktör och ansvarig utgivare på Arbetarbladet i Gävle.
Sedan 1 februari är jag chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Arboga Tidning, Sala Allehanda, Avesta Tidning, Bärgslagsbladet och Fagersta-Posten.
Det är ett hedrande uppdrag.
Det är ett viktigt uppdrag.
Journalistiken, inte minst den lokala journalistiken, är nämligen enormt viktig och jag vill påstå att den aldrig varit viktigare för demokratin än den är i dag.

Vestmanlands Läns Tidning har en lång och stolt tradition. Det första numret av tidningen kom ut redan 1831.
I den anrika historien är det omöjligt att inte nämna familjen Pers, som länge var den dominerande ägaren till tidningen.
Anders Pers övertog tidningen 1898. Han var huvudredaktör åren 1908 till 1948 och gjorde VLT till en av landets mest ansedda landsortstidningar.
Han tog också tydlig ställning med sin antinazistiska hållning under andra världskriget, tillsammans med bland andra Arbetarbladets dåvarande chefredaktör Nils Sigfrid Norling.

Dessa tidningsmän var modiga föregångare.
Även år 2016 krävs mod i tidningsbranschen.
Den lokala journalistiken är hotad. Den gamla och stabila affärsmodellen sviktar på grund av färre tidningsprenumeranter och minskade annonser i tidningen.
Den digitala – och inte minst den mobila – revolutionen kräver ett helt annat arbetssätt och affärsmodell än på den tiden när en tidning endast bestod av papper med publicering en gång per dygn.
Förutom att fortsätta att göra en bra tidning krävs numera en ständig närvaro och publiceringstakt dygnet runt för en modern tidningsredaktion. Det krävs också ett helt nytt sätt att sälja annonser.
När omvärlden och människors mediebeteende förändras måste vi självklart också förändras i takt efter det vad vår publik vill ha. För mig är det en självklarhet och ett enormt stimulerande och roligt arbete.

Journalistiken är också utsatt för yttre krafter som vill påverka eller begränsa det fria ordet.
Vi ser tyvärr en ny frammarsch av främlingsfientliga krafter i Sverige.
Vi ser också ett ökat hat mot journalister och vi ser en ökad mytbildning om att journalister mörkar sanningen.

Journalister mörkar inte sanningen. Däremot tar seriösa medier ansvar för sina publiceringar – till skillnad mot de många oansvariga utgivare som finns på nätet – utifrån de pressetiska regler vi förhåller oss till.

I denna blogg kommer jag framöver att ge mina tankar, kring arbetet på tidningsredaktionen, kring händelser i mediebranschen och i andra aktuella händelser.

Välkommen att kontakta mig på [email protected] eller på 021-19 91 14.
Jag finns också på Twitter som @DanielNordstrom.
Ni är också välkomna att lyssna på podcasten #GullbergNordström, som jag har tillsammans med Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.
Ställ också era frågor till mig och kom med era synpunkter på den chatt vi har på vlt.se 20.00-21.00 i morgon, torsdag.
Era synpunkter, tankar, tips och frågor är enormt viktiga.

 

Publicerat av

Daniel Nordström

19 reaktioner till “Välkommen med era synpunkter”

 1. Med tanke på historiken, varför är du inte huvudredaktör som var den vanliga titeln för VLT:s publicistiska chefer.?

  1. Hej, Malin.
   Min föregångare som utgivare på VLT, Thelma Kimsjö, hade titeln tidningschef.
   I samband med att Mittmedia köpte upp VLT och övriga Promedia-tidningar ändrades också befattningarna och titlarna.
   Numera finns ingen med titeln tidningschef eller titeln huvudredaktör på VLT.
   Titeln för den högst ansvarige för det redaktionella innehållet är chefredaktör och ansvarig utgivare,

   1. Hej!
    Tack för svar. Thelma var tidningschef och huvudredaktör (även om hon mest använde tidningschef). Trist tycker jag att Mittmedia inte låter VLT behålla traditionen med huvudredaktör tycker jag, även om det bara är ett ord. Likväl önskar jag dig lycka till och hoppas du är schysst mot redaktionen. 🙂

    1. @Malin: Tack för lyckönskningen. Ja, titeln är bara ett ord. Det viktiga är det jobb som utförs.
     På en redaktion ska man, precis som på alla andra arbetsplatser, vara schyssta mot varandra.

 2. Jag ser på twitter att du retweetar journalister som gör hembesök hos personer som har lagt upp olämpliga kommentarer på nätet.
  Sympatiserar du med sådana aktiviteter?
  Är det verkligen det som journalister ska ägna sig åt?
  Är det inte polis/åklagare/rättsväsendet som ska avgöra om kommentarerna är brottsliga/åtalbara?
  Kan vi förvänta oss att du som chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT kommer att använda samma metoder?
  Tacksam för svar
  Mvh
  J-O Larsson

  1. Hej, Jan-Olof.
   Jag antar att du syftar på att jag retweetat granskningar av näthat som till exempel Expressen och Sundsvalls Tidning har gjort. Det handlar om god granskande journalistik som jag definitivt sympatiserar med.
   Journalisternas uppdrag är just att granska. I fallet med Sundsvalls Tidning hade de personer som besöktes själva valt att gå ut i offentligheten med sina namn i sociala medier. Att konfrontera dessa personer och höra vad de menar med sina synpunkter är både relevant och viktig journalistik.
   Ja. Rättsväsendet avgör vad som eventuellt är brottsligt.
   Den granskande journalistiken är enormt viktig. Den kommer VLT att lägga stor kraft på. Vilka arbetsmetoder vi använder oss och kommer att använda oss av är däremot ingenting jag berättar om just nu i detta forum.

   1. "God granskande journalistik" och Expressen kan man nog inte längre använda i samma mening. Vi vet ju alla vilka grupper de samarbetar med och vilka metoder de använder sig av. Men tidningsredaktörer verkar blunda för det, bara artikeln har ett bra klick-värde.

 3. Hej Daniel,
  Välkommen till Västerås.
  Kul med direkt läsarforum.
  Jag har en direkt fråga.
  I VLT's kommentarfält för artikeln att du blivit chefredaktör för VLT så kom det delvis konstruktiv kritik mot dig. Detta kommentarsfält försvann ganska fort. Fick du tillgång till frågorna? Vore kul om du svarade på dessa.

  1. Hej. Tack för välkomsthälsningen.
   Jag är inte fullt säker på vad du menar, men jag antar att du syftar på denna artikel. http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3494605-daniel-nordstrom-blir-ny-chefredaktor
   I den artikeln ligger kommentarerna kvar. Jag har läst dem efter publicering och inte besvarat dessa.
   De handlar till stor del om spekulationer kring min politiska tillhörighet.
   Mitt svar på detta är att jag varken har någon partipolitisk tillhörighet eller partipolitisk agenda.

 4. Nordströms sista insats innan han drog var att stänga kommentarsfälten i Arbetarbladet. Vad gäller Nordströms tid på Gävles socialdemokratiska flaggskepp Arbetarbladet så kan vi konstatera att det var under hans pass som (s) förlorade makten för första gången på 96 år i Gävle kommun. Vi gävlebor har hela tiden vetat att hans tid här var begränsad (varför skulle han annars pendla 50 mil från Umeå) och mest handla om att genomdriva en hårdhänt strukturomvandling, men man kan inte låta bli att misstänka att hans personliga kamp mot inbillade rasister och ledarsidans radikalfeministiska och ofta ologiska resonemang, skrämde iväg ett antal väljare och läsare. ps. Nordströms nya definition av "rasister", som rabiat SD-motståndare, måste ju nu vara "de som FÖRST ville begränsa invandringen" ?

  1. @OveP: Jasså, du dyker upp här. Välkommen. Du är ju en gammal bekant kommentator från den blogg jag hade på Arbetarbladet.
   För det första vill jag säga att jag trivdes alldeles utmärkt på Arbetarbladet. För det andra vill jag säga att jag inte har något med socialdemokraterna att göra, vilket de flesta givetvis förstår.
   Min roll som chefredaktör har aldrig varit partipolitiskt bunden.
   Ja. Jag anser att Sverigedemokraterna för en rasistisk politik.
   När det gäller beslutet att stänga kommentarsfältet på Mittmedias sajter var det ett beslut som fattades gemensamt av de åtta utgivare som då verkade inom Mittmedia.
   Men, som du noterar, är kommentarsfältet än så länge öppet på vlt.se och även på denna blogg. När det gäller kommentarsfält har jag inte ändrat uppfattning, även om jag ständigt främjar en öppen debatt och läsardialog. Denna bör emellertid inte nödvändigtvis ske via klassiska kommentarsfält.

 5. Politiskt korrekt är när man inte skriver om sånt som inte stämmer överens med ens partipolitiska uppfattning. Man mörker såna hemska saker som våldtäckt mot barn för att man är rädd för att vara främlingsfientlig. Man mörker så gott som allt under kod 291. Barnvåldtäckt 10-årig pojke i Västerås. Våldtäckt 20-årig kvinna i Asylboende Norberg. Man sviker sin uppgift som tredje statsmakt då man inte publicerar fakta.
  Hur kan man kalla sig journalist då man inte slår på alla trummor man har då ett barn våldtas i ens närhet.

  1. @Jan B Andersson: Det verkar som om du har gått på myten om att seriösa medier medvetet mörkar fakta.. Det är just en myt och ingenting annat, en myt som sprids inte minst via främlingsfientliga hatsajter.
   När det gäller den misstänkta våldtäkten mot pojken på asylboendet skrev VLT om den här: http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3479562-misstankt-barnvaldtakt-pa-asylboende
   Därefter följde vi i går upp med en artikel om att misstankarna om våldtäkt nu är avskrivna: http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3540596-valdtaktsmisstankarna-avskrivna
   Det är så seriösa medier arbetar. Vi utgår från fakta. Vi ägnar oss inte åt spekulationer och rykten som tyvärr många hatsajter utan utgivare som tar ansvar gör.
   När det gäller den anmälda våldtäkten i Norberg har vi även skrivit om den: http://vlt.se/nyheter/nyheter/1.3539784-kvinna-valdtagen-i-norberg
   Enligt det polisen uppger har den sannolikt inträffat utomhus.
   VLT publicerar alltså fakta, inte rykten.
   På vilket sätt anser du att det är att svika sin uppgift? Det är svårt att förstå.

 6. Ok. Hoppas på ett fortsatt bra journalistarbete där alla tokerier och våld från vänster och höger synas med de ideologiska glasögonen upphissade i pannan.
  Gärna också granskningar av kommunala affärer, de har nämligen en förmåga att inte kunna de lagar som styr upphandlingar.
  Bra om en lite snäll granskning av landshövdingen med 180000 i månaden. 28 st lagerarbetares samlade skatt varje månad går till en sådan herre. Nu får han lika mycket i Stockholm på nåt avskilt kontorsutrymme men det är inte VLTs fel.

 7. … och nu frågan vi alla undrar: vilket bandnamn på tischan? Kan det vara Behemoth?
  PS. Välkommen till Västerås och lycka till med nya jobbet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *