VLT satsar på kulturjournalistiken

Fredag 19 februari klockan 23.35
VLT har inte haft en kulturredaktör i dess rätta bemärkelse sedan 2009.
Jag vet – och förstår – att många läsare har saknat en profilerad redaktör.
Nu gör vi en förändring. Under våren kommer VLT att satsa på kulturen.
I veckan gick VLT ut med en annons där vi söker en kuturredaktör som vill vara VLT:s ansikte utåt i Västerås med omnejd.
En tidning och en nyhetsredaktion kan vara vass nyhetsmässigt både i print och digitalt, men om det inte också finns en stark kultur- och opinionsjournalistik saknas en enormt viktig del av en tidnings själ.
Att en profilerad kulturredaktör saknas i VLT noterade jag snabbt när jag analyserade VLT:s innehåll och journalistik i samband med att jag började som chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen 1 februari.
Den bilden bekräftas också av VLT:s läsare.
Redan under den första vecka jag jobbade på tidningen hörde flera läsare av sig och efterlyste just en vassare och mer profilerad kulturjournalistik.

Fram till 2009 var Kersti Bergold kulturredaktör på VLT. Hon fortsatte att skriva kultur på deltid fram till 2012, men redan 2009 förändrades kulturen och redaktörskapet på VLT.
Från och med 2009 har VLT:s featuregrupp tagit ett helhetsgrepp om kultur- och nöjesbevakningen och också skrivit reportage inom andra områden.
Featuregruppen har gjort allt detta på ett bra sätt, enligt det uppdrag den har haft.
Jag anser emellertid att kultur är ett så viktigt område att det kräver en drivande redaktör som ägnar all sin tid till just kulturen, som granskar de kulturpolitiska skeendena, som ser och förstår kulturlivet såväl i det lilla som i det stora som en viktig del av hela samhället, som driver opinion och som manar till debatt.
Det är en redaktör som är beredd att gå in i den rollen som VLT nu söker.

I annonsen som initalt gått ut internt bland nya Mittmedias totalt drygt 600  journalister står bland annat;
”VLT vill höja profilen inom opinions- och kulturjournalistiken och inrättar därför en ny tjänst som kulturredaktör, med placering i Västerås.
Vi söker dig som vill vara VLT:s ansikte utåt i kulturlivet i vårt spridningsområde och som gillar debatt och publikdialog. Du ska vara intresserad av kulturpolitik och av konstarternas uttryck och betydelse i samhället. Du måste kunna berätta i våra olika kanaler om såväl lokalt som nationellt och internationellt kulturliv. Du kommer att ha arbetskamrater både på VLT:s redaktion och i koncernens kulturredaktörsgrupp.
Västerås är en av Sveriges stora kulturstäder. Det här är ett jobb för dig som vill göra avtryck.”

Jag hoppas nu att VLT kan rekrytera en kulturredaktör så snabbt som möjligt under vintern och våren.
Mittmedia har som bekant köpt upp Promedia, den koncern VLT tilhör.
Senare i vår kommer VLT och övriga tidningar inom Promedia att fullt ut att ingå i Mittmedia, som då blir Sveriges största lokaltidningskoncern med 28 tidningstitlar.
Inom Mittmedigunilla kindstranda finns en övergripande kulturchef, Gunilla Kindstrand (bilden) . Hon står för samordningen av Mittmedias kulturmaterial och driver inte minst en viktig kulturdebatt på ett nationellt plan.
VLT:s nya kulturredaktör kommer att jobba självständigt med fokus på det intressanta kulturlivet i Västerås med omnejd. VLT:s kulturredaktör kommer även att samarbeta med övriga kulturredaktörer inom nya Mittmedia och med Gunilla Kindstrand som drivande kraft inom hela koncernen. Det borgar för att VLT:s kulturjournalistik kommer att få ett lyft under det kommande året. Gunilla Kindstrand själv lär också dyka upp i olika sammanhang i VLT:s publiceringskanaler.
En stark kulturjournalistik är en viktig del av en tidnings själ.
En driven kulturredaktör är en viktig opinionsbildare.
VLT:s kulturavdelning ska göra avtryck under 2016.

Publicerat av

2 reaktioner till “VLT satsar på kulturjournalistiken”

  1. Utmärkt!
    Efterfrågat och viktigt för stadens kulturliv som är värt tuffa, kontinuerliga och inträngande granskningar. Dessutom viktigt ur demokratisynpunkt. Industristaden Västerås befinner sig mitt i världen och här lever människor från noll till 113 år som tillsammans behärskar hundratalet språk!
    Utnyttja de möjligheter som finns och lyft fram den kompetens som finns också inom VLTs hank och stör när det gäller grävande journalistik och seriösa kulturanalyser.
    Kersti Bergold

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *