Polisens hån är allvarligt

Måndag 7 mars klockan 20.25
”Det här kan röra sig om en form av förtal och ofredande som vi ska titta vidare på nu”, säger Patrik Skörvald, sektionschef för regionledningscentral Mitt.
Jag är glad att han ser allvaret i polisens hån mot en reporter på VLT.
För i övrigt är denna historia ett enda stort mörker.
VLT har i kväll publicerat en artikel om händelsen.
En reporter på VLT förväxlade ett polisbefäls förnamn i en artikel. journalisthån
Felet rättades snabbt till.
Befälets kollegor reagerade trots detta genom att håna reportern på nätet.
En av dem kallade reportern för ”mongo.”
Det är så lågt nivå av de inblandade poliserna att det närmast är skrattretande.
Jag har dock lätt att hålla mig för skratt.
Det här är nämligen lika illa som allvarligt.

Någon av er kanske tycker att jag i min tur överreagerar.
Någon tycker kanske att jag har ömma tår och inte tål kritik,
Jo, VLT tål definitivt kritik, men det här handlar om någonting annat.
Självklart måste även poliser få reagera på publiceringar som VLT gör.
Självklart måste även poliser måste få föra fram kritik.
Jag välkomnar verkligen diskussioner om publiceringar och om VLT:s journalistik.
Däremot kan det aldrig någonsin accepteras att poliser hånar journalister.

Det som gör detta extra allvarligt är det faktum att hat och hot mot journalister ökar.
Förutom att hat och hot mot journalister är obehagligt för den som drabbas finns det också ytterligare en dimension i detta. Ett hot mot en journalist är ett också ett hot mot yttrandefriheten och demokratin.
Det inser de allra flesta poliser.
Poliserna som hånar en journalist på VLT beter sig däremot långt ifrån professionellt.
Deras agerande skadar förtroendet för polisen.
Hur ska dessa poliser kunna ta hot och hat mot journalister på det allvar som krävs när de själva hånar en journalist för ett misstag som snabbt rättades till?

Det positiva är att det finns poliser som verkligen förstår allvaret.
”Uttalandet är direkt olämpligt. Det var bara några veckor sedan jag pratade om vårt förhållande till media, att vi måste tänka på våra relationer och där har vi ett ömsesidigt ansvar. Det här var inte bra”, säger Henrik Thelander, polisområdeschef i Västmanland till VLT.
Patrik Skörvald, sektionschef för regionledningscentral Mitt, går så långt att han säger att det kan röra sig om en form av förtal och ofredande.
Faktum kvarstår att polisen ännu har mycket att arbeta med.
Tyvärr kommer det att hända igen att journalister blir utsatta för både hat och hot.
Då måste vi kunna lita på att polisen tar fallen på allvar.
Jag hoppas att vi kan göra det.

Publicerat av

36 reaktioner till “Polisens hån är allvarligt”

 1. Hur moget är det av er på VLT att "hämnas" genom att lägga ut berörda personers namn fullt synliga i skärmdumpen från Facebook? VLT och berörda poliser verkar hålla samma dagisnivå! Löjligt!

  1. @ED: Poliserna i fråga har lagt ut detta offentligt på Facebook.
   Därmed bör de också kunna stå för det offentligt.
   Vi publicerar inte namnet på de civila personer som kommenterat.

   1. Anser fortfarande att det är dagisnivå från båda parter. Blurrade namn hade varit mer seriöst, nu är det uppenbart att VLT vill håna tillbaka på personen som gjorde den onödiga kommentaren (som jag också tycker var omoget) då ni valt att publicera bilden på vlt.se. Uppenbart för att så många som möjligt skall se namnet på berörda personer.

    1. @ED: Tack för dina synpunkter. Jag förstår hur du menar, men syftet är inte att hämnas eller hånas tillbaka.
     Syftet är helt enkelt att visa hur polisen uttrycker sig i offentligheten på Facebook.
     Eftersom de valt att göra det offentligt väljer vi att publicera deras namn.

     1. Fast jag tycker det här är skillnad! Ni har aktivt sökt upp den här konversationen.Vi kan ju dra en jämförelse. Kan du med rent samvete säga att ni på VLT ALDRIG använt något kraftuttryck typ mongo eller idiot i VLTs fikarum eller vid privata samtal mellan kollegor? Fast det är ju klart, ni journalister skulle väl aldrig komma på tanken att anmäla er själva så ni hamnade under lupp, eller skulle du det Daniel, med handen på hjärtat?
      Dessutom så är det ju 4st personer som INTE kommit med nått nedlåtande som ni publicerar namnen på, hur försvarar du det? Det ska tilläggas att flera poliser får ändra sina namn på FB just för att de ska skydda sina familjer och sig själva från hot och påhopp. DU är nu högst ansvarig för att ha hängt ut alla personer i konversationen som poliser som buset sen kan söka upp. Förvånad över att ingen anmält er för det än. Jag får känslan av att VLT i sin jakt på sensationsjournalistik, alá aftonbladet, gräver sin egen grav.

 2. Då slog VLT´s åsiktspoliser till igen!
  Daniel Nordström fortsätter på den inslagna vägen, vägen utför.

 3. Tycker det är larvigt att detta ska tas upp som något stort problem när ni Sveriges journalister använder våra tidningar för att skriva ut och vinkla verkligheten efter eran egen och vänskapskretsens politiska åsikter. Det största hotet mot yttrandefriheten och demokratin vi har i Sverige är det vinklade mediaklimatet. Människor med "fel" åsikter tystas ner eller hängs ut på olika sätt. Detta är en av de största orsakerna till att många människor ser ner på er journalister.

  En tänkvärd sak är varför mångfalld inom etnicitet och kultur ases vara så viktig när det ska anställas inom mediabranschen samtidigt som mångfalld inom politiska och personliga åsikter verkar ses ned på.

  http://jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf
  Till exempel visar denna undersökning att 52% av de tillfrågade journalisterna på SVT är miljöpartister.

  1. @Johan Fredriksson: Hat och hot mot journalister är ett stort problem.
   Att polisen, som borde veta bättre, hånar journalister ser jag också som ett problem.
   VLT:s redaktion har ingen politisk åsikt. Vad alla på redaktionen har för politiska sympatier har jag ingen aning om och det är heller inte intressant. En seriös redaktion och seriösa journalister låter inte sina politiska sympatier påverka journalistiken.
   På ledarplats är VLT oberoende liberal.
   Nyhetsredaktionen har ingen politisk färg.
   Mångfald inom etnicitet och kultur är viktigt på alla arbetsplatser, inte minst på en redaktion som speglar och granskar samhället.
   Vi ser inte ner på människors politiska åsikter.
   Det är befängt att påstå att seriösa medier försöker tysta eller sysslar med att hänga ut människor.
   Jag antar att du syftar på den nämndeman som VLT nyligen granskade.
   Som jag påpekat flera gånger handlade den granskningen om hans agerande i sociala medier och om det är förenligt med hans roll som nämndeman. Det handlade inte om en granskning av hans politiska tillhörighet. Vi hade agerat på samma sätt oavsett vilket parti han än hade representerat.

  2. Vet inte hur du läser undersökningar men jag får det till att 29% av de tillfrågade som jobbar in Public Service, dvs Radio och TV(SR och SVT) är miljöpartister. Sen kan jag ju undra vad det har med saken att göra i det här sammanhanget. Undersökningen visar även att 0% är Sverigedemokrater. Kan det bero på att undersökningen är lite gammal kanske. Siffrorna är i dagsläget troligtvis väldigt annorlunda. Undersökningen avslutas med "Folkpartiet är överrepresenterat både i journalistkåren i sin helhet och bland journalister
   med stort inflytande.". Ett väldigt litet parti som medialt har möjlighet till stor påverkan. På en tidning som VLT är kanske t.o.m. de allra flesta folkpartister. VLT borde skriva en artikel om det! Men det finns kanske inte plats i tidningen för sånt trams. Bättre att skriva om när vuxna kivas på Facebook…

 4. Kom igen nu, en vanlig medborgare som på sin privata tid kommenterat ett inlägg på facebook skapar detta ramaskri från Vlts sida? Ja han kanske är polis men so what?

  Ni visar alla polisernas namn och kablar ut det på nätet och i tidningen men maskar reportern namn. Även de poliser som inte skrivit "mongo" hängs ur.

  Att bland in hot och våld mot journalister i detta är skamligt, vad har det med etta att göra? Ni kanske ska lära er tåla kritik precis som poliser i dagens rättssamhälle förväntad tåla hot, slag och spottloskor i ansiktet!

  1. @Anonym polis: Vi tål definitivt kritik, precis som jag skriver här ovan.
   Att poliser hånar journalister på detta sätt är däremot inte acceptabelt.
   Poliserna har själva valt att skriva detta offentligt på Facebook.
   För övrigt är hot, slag och spottloskor mot poliser också oacceptabelt.

   1. Antar att du fick med ett "inte" för mycket eller så kan du ta bort "o" i oacceptabelt. Det följer ditt resonemang bättre.

     1. @Anonym snut: Nytt alias, noterar jag.
      Jag noterar också att du inte verkar ha något mer att tillföra till debatten. Det måste kännas tungt.

 5. Mina första reaktion när jag såg VLTs förstasida var att jag borde avsluta min prenumeration. Har ni inget viktigare att sätta på förstasidan? Om poliser på sina privata facebooksidor kommenterar det de tydligen tycker är slarvig journalistik så är det väl helt i sin ordning? Jag ser inget nedsättande i detta, Ordet mongo (synonym idiot, konstig, ..) är lite elakt men visst får man ta till ett sånt kratftuttryck i det privata, Jag testar – idiot! Känns helt ok att säga i rätt sammanhang 🙂 Poliserna har inget att be om ursäkt för, förutom då denne Magnus som väl kan säga "ursäkta kraftuttrycket". Nej VLT agerar ytterst barnsligt, snarare bör VLT be om ursäkt för att de hängt ut poliser med namn. Jag ska verkligen överväga min prenumeration, jag har varit nöjd med min e-tidningsprenumeration några år, men ni får sluta upp med denna typ av barnsliga artiklar, dessutom när jag ändå skriver till dig, att lägga i papperstidning i brevlådan vilket ni gör varje vecka: miljövidrigt och dessutom kan det inte ses som annat än reklam, vilket min postlåda klart förbjuder, respektlöst agerande av VLT, borde hamna på förstasidan i någon tidning 🙂 Mvh / Stig

  1. @Stig Moberg: Precis som jag skriver har polisen sin fulla rätt att vara kritisk mot vår journalistik.
   Däremot håller jag inte med dig om att det är barnsligt att skriva om hur polisen agerar på sociala medier.
   Varför jag tycker att det är extra allvarligt när en journalist hånas av poliser förklarar jag i mitt blogginlägg.
   När det gäller totalutdelningarna av VLT är min fråga vilken typ av skylt du har satt upp på din brevlåda?
   Om du har satt upp "nej till reklam" räcker tyvärr inte det, eftersom tidningar räknas som samhällsinformation.
   Om du har satt upp "nej till VLT" och det inte respekteras får du gärna skicka min adress till dig så ska jag ta det vidare till tidningsutdelarna. Mejla mig i så fall på [email protected]

 6. Jag hade förstått om det hade varit poliser som uttryckt sig nedlåtande i tjänsten då det inte är lämpligt.
  Jag hade även förstått om det hade framförts någon typ av hot, men det har det inte gjorts. Att tycka att en vuxen människa som inte kan få till namnet rätt på en person de ofta har kontakt med (enligt utsago från bilderna) är lite bakom flötet, är nog rätt vanligt..

  Men när dessa poliser som privatpersoner övervakas av journalister och inte ens får uttrycka sina personliga åsikter enligt yttrandefriheten, vilket INTE är olagligt så börjar det verkligen gå överstyr. Det är lika lagligt att kalla någon idiot som "mongo" och jag håller med om att VLT har påbörjat nån sorts häxjakt.

  "Alla som inte gillar oss eller håller med oss skall tystas till varje pris." – Är det den devisen VLT styrs efter?
  Vilken sandlådenivå. Ponera att jag nu skulle uttrycka mig om detta och tycka att ni är totalt hjärndöda, ska ni jaga mig som privatperson då också och hänga ut mig så att ni mer eller mindra tvingar mig till tystnad?

  Skäms.

  Hälsningar
  En som inte blir kränkt för minsta lilla

  1. @Samuel: Nej, det är knappast olagligt att kalla någon för idiot.
   Oavsett om det är lagligt eller ej är det däremot inte lämpligt att poliser agerar på detta sätt i sociala medier.
   Poliser får självklart ha sina åsikter. De får också självklart kritiska mot journalister, precis som jag skriver i mitt blogginlägg.
   Detta handlar inte om åsikter, utan om lämpligheten i polisens agerande.
   Bra att du inte blir kränkt för det minsta lilla. Det blir inte jag heller.
   Tyvärr är det allt för många som blir det.
   Om vi ponerar att du tycker att vi är "totalt hjärndöda" och tycker att det är en god idé att uttrycka dig om det står det förstås dig fritt att göra det.
   Yttrandefriheten är en av grundpelarna i demokratin.
   Vi ska vara tacksamma över att vi har en så stark yttrandefrihet i Sverige.
   Den kommer jag alltid att stå upp för.

 7. Mongo var såklart olämpligt.
  Men varför lägga ut namn på inblandade?
  Det är inte ens värt en artikel i tidningen.
  Lägg fokus på riktiga nyheter istället.

  1. @Benny Guldfot: När det gäller namnen har poliserna själva gjort dessa offentliga via en öppen sida på Facebook. Det innebär att jag räknar med att de står för sina åsikter.
   Jo. Jag anser att det är värt en artikel, på grund av de skäl jag anger i mitt blogginlägg.

 8. Jornalister får tydligen skriva vinkla tysta ner precis vad som helst, kalla folk för vad som helst, men när en polis gör lite narr av en som inte haft full koll så är det brottsligt, skäms på er, men verkligheten kommer även i fatt er, och när man kollar på VLT s vd Danilel Nordströms tidigare jobb så syns en tydlig vänster dominans i handlandet, där han släckte ner allt som hade kritik mot vänster rörelsen, nåja ingen tvingar folk att läsa VLT ännumindre betala för den

  1. @Gert Kullinger: Nej, även om vi har en långt gången yttrandefrihet i Sverige får tack och lov inte journalister vinkla eller skriva vad som helst. Vi skulle inte heller drömma om att tysta ner saker.
   Det är inte brottsligt att göra narr av VLT, men att poliser hånar en journalist är ett viktigt ämne att skriva av, inte minst av de skäl jag anger i mitt blogginlägg.
   Jag är inte vd på VLT. Jag är chefredaktör och ansvarig utgivare.
   Min roll är inte politisk. Det har den aldrig varit, oavsett vilken tidning jag arbetat på.

 9. Det skulle vara intressant att vidare kunna läsa en större granskning av polisens interna värdegrundsarbete. För mig är det viktigt att samhället har poliser som går att lita på i alla lägen.
  För mig är en polis, en man eller kvinna, med ett exceptionellt rättpatos både i tjänsten och privat. För om man eftertraktar ett yrke där det förväntas att utreda brott, bör detta krav vara det minsta vi kan ställa.

  Utöver detta har i stort sett alla myndigheter och företag idag policys för hur man får/ska använda sociala medier i de fall personen väljer att identifiera sig som medarbetare.
  Har polisen en sådan?

  Jag inte att frågan är ringa eller larvig, tycker istället att det belyser än mer på hur mycket mer konfrontativt och hårdare vårt samhällsklimat blir.
  Det är också nu, smärtsamt uppenbart, hur de sociala medierna inbjuder oss att se hur människor verkligen är och tänker när ingen annan ser, det är lika smärtsamt som förbluffande att man fortfarande inte förstår att sociala medier inte är ett vardagsrum.
  Polisen som kallar VLT:s reporter för mongo gör fel i så många aspekter, han uppvisar tydligt ett förakt för personer med intellektuell funktionsnedsättning, genom att använda detta skällsord.
  Vidare visar han ett otroligt förakt mot journalisten i fråga och dessa två ingredienser ger ingen bra soppa. Polisen i fråga borde vara föremål för uppsägning.
  I mina ögon inger han inte det förtroende eller de ideal jag förväntar mig att en polis ska ha.
  Näthat passar inte polisen.

 10. – Facebook är inte per definition offentligt utan beroende på vilka säkerhetsinställningar så fås olika målgrupp. Det är vida känt att det är krångligt att ställa in på rätt sätt (många är inte ens medvetna att deras texter är läsbara för the whole world.

  – Om jag omskriver en person som t.ex "Mango", vem bestämmer då vilken värdering jag i så fall lägger i det ordet? Det kanske var skämtsamt menat? eller jag kanske var irriterad på att personen är slarvig? Kanske ringa upp och fråga?

  – Hat,hot,mobbing är mycket mer än ett flyktigt ord här och där utan man måste titta på den samlade bilden. Annars medverkar man till att devalvera hat (en nysning i fel riktning blir ett rasistiskt utfall?)

  – Ser fram emot "VLTs Ord/Begrepp/Fraser handledning för att undvika att hängas ut" bilaga, det är viktigt att undervisa läsaren i tillåtna gränsdragningar för vad han privat/offentligt kan skriva på sociala medier.

  Daniel, jag förstår att ni vill "verka för de goda samhället" i pehrs anda men med de frenesi som ni förföljer oliktänkare och i den processen silar mygg och sväljer kameler så får ert arbete helt motsatt effekt tyvärr. Snarare frågar jag mig om ni inte har en annan dold agenda och i skydd av det förmenta? engagemanget för "det goda samhället" arbetar i egen sak?

  Förhoppningsvis kommer Sakines inträde (förhoppningsvis får hon vara kvar länge) lära VLT ett och annat om Sverige av idag…

 11. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser artikeln o även din blogg. Vem som helst kan väl se att det första inlägget om att två namn blandats ihop är ett skämt. Att kalla ngn för Mongo tycker jag givetvis är fel men att visa sin kollega att "vi blivit samma person" är väl inte att håna?
  Sverige är idag ett lättkränkt land och VLT har tydligen gått och blivit likadana.
  Du skriver att det är ok att publicera poliserna namn då fb-sidan är offentlig men ni väljer att ta bort reporterns namn. Är inte VLT offentlig? Varför ska reportern skyddas men inte de poliser som inte skrivit något olämpligt?

  Det är inte första ggn VLT skriver fel namn o heller inte första ggn ni felciterar ngn. Det är heller inte första ggn ni skriver ut fel information. Ska den ni citerat eller den ni inte ens kan ge rätt namn känna sig kränkt? Ni kanske ska granska er själva o de artiklar ni skriver.

  Ni kanske oxå ska granska er själva och hur ni framställer polisen. Tex när polisen stoppat en mördare från att mörda fler genom att skjuta den personen så lyder rubriken "Polisen sköt en person" INTE "polisen stoppade en mördare från att mörda flera". Ser du skillnaden på rubrikerna? Den första framställer polisen som att denne gjort något fel.

  Skillnaden mellan er och polisen är att ni kan skriva en förstasida angående ett hån som inte existerar medan polisen inte kan skriva ut om journalister hånar polis. Om det inte redan fanns en klyfta mellan polis och journalister så kommer det förmodligen att finnas det nu. Jag skulle då aldrig tala med en journalist igen efter detta.

  1. Tyvärr verkar Daniel Nordström inte ha nåt svar på ditt inlägg.

   Det finns två problem med det här. Det första är såklart att några poliser gör bort sig genom att kalla en journalist för mongo. Det är både dumt, ogenomtänkt och larvigt att göra så. Det andra är att VLT försöker lösa problemet genom att hänga ut poliserna i media. Om alla som blir kallade för något de inte vill bli kallade ska få en artikel i VLT om det så blir det väldigt många artiklar. Att journalistkåren gör så här är i mitt tycke ett missbruk av deras position. Att medialt hänga ut alla som ger sig på journalister är ett klart övertramp. Om någon kallar en polis för mongo så lär det knappast generera en artikel i VLT.
   Dessutom som Jane Doh skrev här ovanför. Varför publicera polisernas namn men inte journalistens? Journalisten skrev en väldigt offentligt artikel i VLT. Ni har gått för långt här VLT! Det är faktiskt inte ok att starta en hetsjakt på enskilda poliser p.g.a. obetänksamma inlägg i Facebook. Journalisten har dessutom fått en ursäkt. Nu borde faktiskt Daniel Nordström be poliserna om ursäkt men det lär knappast hända. Journalistkåren ber nämligen inte om ursäkt. Det är ju deras jobb att publicera vad som än faller dem in…

 12. Problemet är journalister som tror att de får göra precis vad som helst när deras sak och agenda ska komma fram.
  De ska vara åsiktspoliser och jaga dem som de anser har fel åsikter.
  Journalisters häxjakt på oliktänkande och den inkvisitionen de har sedan i sina tidningar är motbjudande.

  1. @Johan Eriksson: Problemet är att din bild av journalister inte stämmer.
   Vad är egentligen fel åsikter? Jag förstår inte vad du menar med det.
   Som jag skriver i mitt inlägg har polisen naturligtvis rätt att ha åsikter och föra fram kritik, även mot oss.
   Denna artikel handlar inte om det, utan om att poliser hånar en journalist.
   Du kanske tycker att det är lämpligt.
   Jag tycker inte det, inte minst på grund av de skäl jag skriver om i mitt inlägg.

   1. Ja vad är fel åsikter Daniel?
    Det är bland annat sådana åsikter som ni och många andra i journalistkåren kallar för rasism.
    Det vi övriga kallar för sunt förnuft.
    Sverige är en riktig åsiktsdiktatur där de med fel åsikter ska förföljas helt enkelt.

   2. Inser du inte att det ni(VLT) sysslar med är fånigt? – Buhu han kallade mig mongo! – Häng ut honom i tidningen så han får skämmas!

    Hade ni agerat lika om en journalist kallat en polis för mongo eller ett kassabiträde för pucko? Nej det är inte speciellt troligt eftersom nyhetsvärdet för ER i de fallen är väldigt lågt. Er bedömning är såklart allenarådande i er tidning. Om jag ringer och talar om för er att en kassör kallat mig för mongo på Facebook, hade ni skrivit en artikel då?

 13. Så jävla lågt VLT!

  Lättkränkta elitister som gråtande springer i förtvivlan.
  Hat och hot mot journalister ja…
  Förtjäna respekten i stället.

 14. Att VLT skulle tåla kritik är något helt nytt. Tidningen beter sig som om den fortfarande var den stora maktfaktor den var på 1900-talet. Högmodet sitter i väggarna.
  Men på den tiden tog tidningen åtminstone ibland in kritiska insändare mot den egna produkten, även om skribenterna alltid fick veta hur fel de hade av en redaktör som alltid fick sista ordet.
  Jag tror att polisen försökte vara lite rolig bara. Det var klumpigt men inte alls värt den uppmärksamhet som VLT gett händelsen.

 15. Kommentar till att visa offentliga profiler och kommentarer från Facebook: Att påpeka att de lediga polisanställda individerna har öppna profiler och förväntas stå för det som de skriver blir för mig diffust. Utgår jag från mig själv så skulle jag inte känna mig särskilt nöjd med att mina inlägg publiceras på andra sidor (VLT) utan att jag själv vet om det eller får en chans att tacka nej till publiceringen. Nog för att Facebook är offentligt, men man kan inte räkna med att lika många människor är inne och läser enskilda Facebook-inlägg, som ni har besökare på VLT.

  Jag anser alltså att man i detta fall måste tänka extra mycket på de etiska reglerna, även fast personerna i fråga har offentliga konton, så borde personerna fått en möjlighet att avböja publiceringen med namn och profilbild i tidningen.

 16. Jag tycker polisledningen (Henrik Thelander och Skörwald) agerat ynkligt, genom att kritisera polisers frustration utan att samla berörda först!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *