Det Blom inte berättade

lasse blom krönikaMåndag 14 mars klockan 17.50
Lasse Blom, chefredaktör och ansvarig utgivare på Västerås Tidning, skrev en krönika i det senaste numret av tidningen.
Han orerar över dystra upplagesiffror och berättar, av någon anledning, om hur det var på 60-talet.
Han skriver däremot ingenting om Västerås Tidnings ras i räckvidd och att VLT blir allt större totalt sett.
I sin krönika konstaterar Lasse Blom att det knappast blev champagne och tårta på tidningsredaktionerna när TS-siffrorna släpptes förra veckan. Han konstaterar också, helt riktigt, att VLT har minskat sin upplaga med 7,7 procent och nu har 28 900 prenumeranter.
Annars var det minsann förr, skriver Lasse Blom och minns hur det var 1968 när VLT hade en tidningsupplaga på närmare 60 000 exemplar.
Han kunde lika gärna ha skrivit om hur det var på 1800-talet.
För 1968 var det, som alla vet, en helt annan tid.
I mediebranschen är det omöjligt att ens försöka jämföra 1968 med 2016.

Precis som jag konstaterat tidigare i VLT, i en intervju med SVT Västmanland och i ett blogginlägg är TS-siffrorna inte någon överraskning för min del.
De prenumererade dagstidningarna har tappat upplaga i närmare 20 års tid, ett tapp som är strukturellt och som ökat i samband med att framför allt smartphones kom och att mediekonsumenternas mediebeteende förändrats radikalt.
År 2016 är det därför så mycket mer intressant att titta på annan statistik än enbart TS-siffrorna.
När det gäller papperstidningarna är det inte minst intressant att titta på räckviddssiffrorna, det vill säga hur många som läser varje tryckt tidning.
Där kan vi konstatera att VLT och Västerås Tidning numera når ungefär lika många läsare, trots att Västerås Tidning är gratis. Västerås Tidning har rasat i räckvidd. Tappet är sju procent och räckvidden är i dag 82 000 läsare. VLT har visserligen också tappat i räckvidd i print, men endast med två procent och har en räckvidd på 81 000 läsare.
Men då pratar vi alltså endast om print.

Om vi tittar på den totala räckvidden, det vill säga när vi adderar alla digitala läsare, är VLT avsevärt mycket större än Västerås Tidning – och VLT fortsätter att öka i snabb takt. VLT har till exempel från en redan relativt hög nivå ökat antalet sidvisningar på vlt.se med 29 procent under perioden november 2014 till november 2015. Antalet startade tv-klipp har fördubblats och 60 000 personer har laddat ner VLT:s app.
Just den biten glömde Lasse Blom att berätta.

Det var inte bättre förr, Lasse Blom.
Det var bara annorlunda.

Publicerat av

En kommentar till “Det Blom inte berättade”

  1. …..vad vet Daniel Nordström om hur det var förr? -Alltså här i Västmanland!!! På 50-, 60-, 70-talen. Då tidningsledningen hette Anders Yngve Pers?
    Då tidningen hette Vestmanlands Läns Tidning och var verkligen för hela länet, med, bland andra lokalredaktör Lilja i Norberg. -Å så inte minst med devisen Frihet -UNDER ANSVAR! Denna som Folkpartiet har reducerade till bara Frihet. Och jag känner starkt för att bedrägligt påhittiga benämningar hade direkt avslöjats, censureringar fanns nog inte? -Men på kommunbiblioteket var man lika luriga som idag.
    …kunde man då läsa VLT i Umé? Och sedan på 80-talet fanns nestorn fortfarande att tillgå oaktat att sonen Anders Harald hade intagit huset med sitt fräcka amerikanska tänk.
    -Men visst förstår jag Daniel Nordströms sits idag, med denna, naturligtvis fria företagsamheten bredvid sig. Men fri företagsamheten finns ju också, bland annat i Luleå, där man samarbetar. Vore det möjligt, alltså på nått sätt, här i Västerås?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *