En allvarlig attack mot medierna

Söndag 20 mars klockan 13.05medieattack
I går kväll inträffade en IT-attack mot ett flertal svenska medier.
Av allt att döma är den samordnad.
En brottsutredning har inletts.
Attacken är mycket allvarligt.
Det handlar inte inte enbart en attack mot medierna, det är en attack mot demokratin.
”This is what happends when you spread false propaganda.”
Det var budskapet på ett anonymt Twitterkonto i går kväll.
Det följdes upp med ytterligare ett meddelande på Twitterkontot:
”The following days attacks against the Swedish goverment and media spreading false propaganda will be targetted.”

Därefter började problemen, som pågick under flera timmars tid.
Först efter klockan 23.00 var de flesta av de drabbade sajterna uppe igen. Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad var under delar av gårdagskvällen mer eller mindre oåtkomliga.
Även vlt.se och na.se påverkades av attacken, även om den inte direkt var riktad mot dessa sajter.
På kvällen 19 mars 2016 drabbades våra sajter NA.se och VLT.se men även Expressen, DN, SvD, DI, HD, Sydsvenskan, m.fl. av en så kallad Överbelastningsattack (på engelska Distributed Denial of Service attack, eller DDOS). När så många till synes olika nyhetssajter drabbas leds man till att tro att detta är en synnerligen avancerad operation men skenet bedrar. För om du vill sänka stora delar av nyhetssverige och skada den svenska demokratin behöver du bara sikta in dig på ett mål: Basefarm. Det är nämligen så att de flesta av de drabbade sajterna utöver Aftonbladet som också drabbades (väntar fortfarande på en fullständig inventering) driftas hos Basefarm.
Det är relativt enkelt för den som har antingen pengar eller goda kontakter i internets undervegetation att sopa till mediesverige rakt i solar plexus”, skriver Mittmedias utvecklingschef Anders Härén i ett blogginlägg.

Säkerhetspolisen har  informerats om attacken och bekräftar för TT att polisen har inlett en utredning.
”Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet, det är för tidigt att dra långtgående slutsatser av vad som skett men det här visar på behovet av att utveckla svensk IT-säkerhet. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga och håller mig och regeringen uppdaterade”, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Det finns tecken på att attacken kan ha gått via Ryssland. Det behöver i sig inte innebära att den har sitt ursprung i just Ryssland. I nuläget vet vi inte vilka som ligger bakom attacken. Vi vet bara att den riktades med full kraft mot bland andra Basefarm, som förutom medier även har andra kunder.
”Lördagskvällens attack mot svenska mediesajter var av en storleksordning som får en att tappa andan. Vi talar om sajter som är dimensionerade för enorm trafik – vi och våra konkurrenters existens bygger på att miljontals människor läser oss. Att överbelasta en sådan sajt är ingen smal sak. Att slå flera av Sveriges största på en gång är ännu större”, skriver Dagens Nyheters techredaktör Linus Larsson.

Någon kanske tycker att en IT-attack mot svenska medier inte är så allvarlig, att det snarare handlar om ett skämt och att det inte är någon större katastrof att medierna får problem att komma ut på nätet under ett par timmar.
Men i ett större perspektiv är attacken enormt allvarligt.
Det allvarliga sitter i att någon har gjort en samlad attack för att tysta det fria ordet.
Det är en attack mot demokratin.
”Attacken mot media i går kväll fick kanske inte enorma konsekvenser en lördagskväll när nyhetstörsten inte är störst för de flesta. Men sett ur ett totalt samhällsperspektiv är den djupt allvarlig. Eftersom ni förväntar er att vi ska berätta, är det just det vi gör. Vi jobbar på ert och hela samhällets uppdrag. Ett uppdrag som ingen har rätt att tysta”, skriver NA:s chefredaktör och ansvariga utgivare Katrin Säfström.

Hur kan vi bättre skydda oss mot liknande attacker i framtiden?
Låt oss lyssna på Anders Härén:
”CloudFlare har ett av världens mest framstående DDOS-skydd, långt mer kraftfullt än Basefarm så detta bekräftar bara hur sårbart det fria internet är så poängen med det här inlägget är inte att skälla på Basefarm för att de inte skyddat sig från DDOS-attacker utan istället en uppmaning till svenska medier om att lära av hur aktiemäklare jobbar. Om de nyhetssajter som senare i tiden lagt sina ägg hos Basefarm (jag vet t.ex. att NA, VLT och TV4 driftats där lääänge) hade bett om en lista över befintliga mediekunder hade man som det heter på finanssvenska kunnat diversifierat driften, alltså sprida risken. Jag säger inte att man då varit helt skyddade mot DDOS-attacker men det hade varit betydligt svårare för någon att sänka mediesverige och håna vår svenska tryckfrihet.”

 

Publicerat av

7 reaktioner till “En allvarlig attack mot medierna”

 1. Det ligger nära till hands att misstänka att attacken är rysk mot bakgrund av Säpos nyligen publicerade rapport som pekar ut just Ryssland som ansvarigt för olika former av desinformationskampanjer.

  1. Det ligger nära till hands att misstänka att detta är en false flag attack,
   startad på en tid där detmär lite trafik på dessa medier. Attacken skall skapa sympati för dessa medier och för det sk demokratiska samhället. Det gör det även underförstått att de påståenden att Ryssland skulle köra med desinformationskampanjer skulle äga riktighet, det blir även lättare att få med sig folket för en NATO-anslut ning! Man kan undra hur länge till folket tänker låta sig luras? Själv väljer jag att tro tvärtom vad medierna skriver!

 2. Detta är stor humor. Svensk media som försökt tysta det fria ordet med alla tillgängliga medel får smaka på en pytteliten dos av sin egen medicin och genast skrivs det spaltmeter om "hot mot demokratin" osv.

  Hahaha!

 3. Börja publicera sanningar så slipper ni detta. Sluta mörka all skit som händer i vårt samhälle…. tex massinvandring en som kommer att knäcka vårt land med kriminella och en massa gruppvåldtäkter. Våga skriva ut etnicitet på förövarna. Våga va ärliga.

 4. Humor på hög nivå!
  Attack mot det fria ordet och hot mot demokratin.
  Det fria ordet är inget de ska prata om överhuvudtaget.
  De vinklade nyheter och den propaganda som oftast sprids hör hemma i gamla DDR och Nord Korea.
  Jag hoppas att detta är bara en början!

 5. Det är bara en myt att detta skulle vara en attack mot demokratin. Ingen har något att tjäna på detta.
  Det var säkert alla annonser, popup-fönster och filmklipp som startar varje artikel man klickar på som till slut orsakade för mycket trafik. Adblocker, flashblock och scripblock är ett måste om man mot förmodan måste ta del av innehållet på dessa sajter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *