Grattis, Twitter, tio år i dag

Twitter Daniel NordströmMåndag 21 mars klockan 07.45
”Just setting up my twttr.”
Så löd det första meddelandet på Twitter. I dag är det tio år sedan det skrevs av skaparen Jack Dorsey.
Numera är Twitter ett viktigt verktyg för ett antal svenskar.
Men det är ännu få som använder det.
När Jack Dorsey skrev den första tweeten 21 mars 2006 hette tjänsten fortfarande ”Twttr”.
I juli 2006 lanserades tjänsten fullt ut.
Användandet i Sverige har i princip fördubblats de senaste tre åren, men det är ännu få svenskar som är aktiva på Twitter. Inte ens var fjärde svensk internetanvändare har Twitter.
Endast sex procent använder Twitter varje dag, visar statistik från Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Twitter, som kallas för en mikroblogg, har 320 miljoner aktiva användare i världen.
Enligt IIS undersökning ”Svenskarna och internet” har 22 procent av alla internetanvändare i Sverige någon gång använt Twitter. Endast 15 procent skriver på Twitter varje vecka. Det motsvarar knappt 4 procent av alla internetanvändare i Sverige.
– Trots att Twitter är ett av de mer välkända sociala medierna så är det väldigt få svenskar som faktiskt använder tjänsten. Det kan vara värt att tänka på när medierna rapporterar om Twitterstormar, säger Pamela Davidsson, specialist på internetstatistik på IIS, i ett pressmeddelande.
Statistiken är intressant, inte minst när det gäller just det Davidsson säger.
Det är inte allt för ovanligt att vi läser just om Twitterstormar, eller reaktioner på Twitter, i olika sammanhang i medierna.
När vi gör det ska vi komma ihåg att det handlar om en liten mängd människor.

Statistiken visar inte minst att det är få twittrare på landsbygden. 74 procent av Twitteranvändarna bor i en stad, 26 procent bor på landsbygden.
I Västmanland använder 24 procent Twitter, endast 7 procent använder mikrobloggen dagligen.
Hälften av de som använder Twitter har aldrig skrivit en tweet.
Samtidig pågår det ofta också en intensiv diskussion på Twitter – och det finns mycket intressant att hämta ur mikrobloggen, men det är en värld för få. Det är få som är aktiva och de som är aktiva är i regel väldigt aktiva.

Själv startade jag mitt Twitterkonto i mars 2009.
Då förstod jag inte mycket av forumet. Jag fann det rätt ointressant då och var därför en passiv användare i cirka ett år. Det var först när jag hade mitt första uppdrag som ansvarig utgivare, då på Folkbladet Västerbotten, som jag drog igång mitt Twitterkonto på allvar.
Den som förklarade Twitter för mig var kommunikationskonsulten Ingela Hjulfors Berg, som jobbar med digital kommunikation, som jag förstod det hela.
”Som ansvarig utgivare måste du förstås finnas på Twitter”, sade hon.
Hon gav hon mig en snabb lektion. När jag, tack vare Ingela Hjulfors Berg, förstod Twitters uppbyggnad insåg jag snabbt dess fördelar och jag tillhör därefter den skara som twittrar dagligen.

Via Twitter har jag en ständig dialog och diskussion med många olika människor. Twitter är också ett utmärkt forum när det handlar om att följa andra människor. För en publicist är det ett viktigt forum att finnas i. Det är helt enkelt viktigt att finnas tillgänglig i så många forum som möjligt när man har den roll jag har.

Jag noterar emellertid, med viss sorg, att tonen på Twitter precis som på nätet i övrigt på många sätt ändrat karaktär. Tonen har blivit grövre och en hel del av de aktiva – som ofta är anonyma – använder Twitter inte minst för att sprida invandrarfientlig propaganda och eller för att sprida hat mot andra människor.
När jag läser tweets av den karaktären tröstar jag mig med att användarna, trots allt, är en begränsad del av befolkningen.
När Twitter är som bäst njuter jag av debatten, diskussionerna och enkelheten att få kontakt med andra människor.

Hur framtiden för Twitter ser ut återstår att se.
Twitter har i dag cirka 3 900 anställda i världen, men tillväxten har inte varit så god som det förväntats och marknaden har börjat svikta.
För tre år sedan börsnoterades Twitter.
Sedan dess har företaget förlorat i princip sitt halva värde på börsen.

Nåväl.
Jag kommer i vilket fall att fortsätta att twittra.
Jag ser ett stort värde i att finnas i så många forum som möjligt.
Om du vill följa mig på Twitter heter jag @DanielNordstrom

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *