Det är den lokala demokratin vi värnar

Onsdag 23 mars klockan 12.25
Harry Holm, krönikör i Magazin24, hävdar att tidningharrysägare på 2000-talet endast ser till pengar. ”De verkar strunta i tidningarnas värde för den lokala demokratin”, skriver han.
Det är faktiskt helt tvärtom.
De förändringar som görs just nu handlar om långsiktigt säkra den lokala journalistiken, vilket är till gagn för den lokala demokratin.
I sin krönika, som jag läst i tidningen men ännu inte på Magazin24:s sajt, skriver Harry Holm bland annat om medieutveckling.
Den IT-attack som flera tidningar utsattes för i lördags tar han som intäkt för att mediehus borde satsa mer på papperstidningar.
Jag betonar det jag påpekat flera gånger.
Papperstidningen är viktig.
Det finns ännu många nyhetskonsumenter som föredrar att enbart läsa sina nyheter i tidningen. Därför ska dessa få en bra tidning. Det finns också många annonskunder som ännu anser att de får bäst effekt av annonsering i pappersupplagor av tidningar som Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. Därför ska vi ge dessa valuta för pengarna.
Allt detta vet jag och har stor respekt för.
Men det viktigaste är inte själva plattformen, det vill säga läsplatta, dator, mobiltelefon eller papperstidning.
Det viktigaste är den lokala journalistiken och i människors mediebeteende finns ett tydligt förändrat mönster som de flesta, utom möjligtvis Harry Holm, har insett.
Allt fler föredrar att konsumera den lokala journalistiken på andra plattformar än just papperstidningen.
När vi ser den tydliga förändringen i mediebeteende är det också självklart att vi som tidningshus måste förändras.
Därför är det självklart att satsa mer digitalt.
Det är också där vi ser tillväxten, inte minst hos Bbl/AT.
Det är uppenbart att läsarna inte minst uppskattar den journalistik vi gör digitalt.

Harry Holm skriver vidare i sin krönika om den personalinformation som hölls för en tid sedan.
I den informationen berättade jag och min kollega, försäljningschefen Per Ekh, att frågan om en frekvensförändring för Bbl/AT på nytt är aktuell. Frekvensförändringen skulle innebära att Bbl/AT kommer ut tre dagar i veckan istället för fem i framtiden.
Även om Harry Holm skriver som om detta redan är en realitet vill jag betona att det ännu inte finns något styrelsebeslut om en förändrad utgivningstakt.
Om styrelsen fattar detta beslut kommer vi att ha en grundlig dialog med såväl läsare som annonsörer för att verkligen lyssna och finna de bästa lösningarna.

”Chefredaktören Daniel Nordström förklarade, när han mötte personalen, att det inte kommer att bli sämre innehåll i tidningen, tvärtom. Mycket ska man höra, säger jag”, skriver Harry Holm.
Om beslutet att gå ner till tre dagar kommer givetvis många läsare att tycka att det är en försämring, eftersom tidningen kommer färre dagar.
Men det innebär inte per automatik att tidningen blir sämre, faktiskt inte ens med färre medarbetare.
Vi har enormt duktiga journalister på Bbl/AT. Med det nya arbetssätt vi kommer att införa under detta år och med alla spännande idéer som finns är jag helt övertygad om att tidningen blir ännu bättre än vad den är i dag.
För övrigt har Arboga Tidning varit tredagarstidning förut, detta när Harry Holm själv arbetade på tidningen – vilket han också påpekar i sin krönika.

Varför diskuterar vi då att gå ner i antal dagar på Bbl/AT?
Är det, som Harry Holm påstår, för att vi struntar i den lokala demokratin och planerar att lägga ner tidningarna på de mindre orterna som Köping, Fagersta och Sala?
Givetvis inte.
Mediesituationen är radikalt förändrad sedan den tid Harry Holm arbetade på Arboga Tidning.
Nu ställer vi om till en mer digital affärsmodell.
Vi förändras i takt med att tiden och mediemönstret förändras.
Vi förändras för att vi värnar om den lokala journalistiken och den lokala demokratin.
Att inte förändras utan bara köra på som vanligt hade inte varit ansvarsfullt.
Om vi inte skulle agera skulle det inte finnas någon framtid för den lokala journalistiken, vilket hade varit riktigt illa för den lokala demokratin.

Publicerat av

15 reaktioner till “Det är den lokala demokratin vi värnar”

 1. Det finns mycket att säga om Daniels svar. Men mig säger det mycket att när jag skriver att bevakningen måste bli sämre med färre anställda, så blir hans argument att tidningen inte blir sämre med färre utgivningsdagar…. vilket jag inte har påstått.

  1. @Harry Holm: Jag vet inte riktigt hur du läser det jag skriver.
   Därför upprepar jag det jag skriver här ovan:
   "Om beslutet att gå ner till tre dagar kommer givetvis många läsare att tycka att det är en försämring, eftersom tidningen kommer färre dagar.
   Men det innebär inte per automatik att tidningen blir sämre, faktiskt inte ens med färre medarbetare.
   Vi har enormt duktiga journalister på Bbl/AT. Med det nya arbetssätt vi kommer att införa under detta år och med alla spännande idéer som finns är jag helt övertygad om att tidningen blir ännu bättre än vad den är i dag."

 2. Som tidningsprenumerant tycker jag så här: Om en tidning går ner från fem till tre dagars utgivning i veckan, då vill jag bara betala 60% av prenumerationspriset. Låter inte som en lyckad affärsmodell, tycker jag.
  Dessutom är jag villig att betala för att få tidningen i brevlådan, men inte för att läsa den på Internet. Jag tycker inte ens det är värt att försöka använda det kundnummer jag faktiskt har för att kunna läsa hela tidningen digitalt.
  Dessutom tenderar tidningarnas digitala utgåvor ha mer och mer enerverande reklam från alla ställen i landet utom lokalt, så annonsviljan från den lokala marknaden lär också minska i takt med vikande läsarskara.
  Som läsare vill jag faktiskt inte ha en tidning som är gjord av annonsavdelningen, utan en tidning som är gjord av journalister. Gärna journalister som faktiskt har haft tid att besöka de händelser de skriver om.
  Men vad vet jag – jag är ju bara tidningsläsare och kund!

  1. @Hasse: Jag vill först och främst betona det jag skriver i mitt inlägg, Inget beslut om att gå ner från fem till tre dagar har fattats ännu.
   För det andra förstår jag hur du menar. Annonserna är också viktiga i en tidning, dels naturligtvis ekonomiskt för att finansiera journalistiken, dels för att de också ofta är uppskattad läsning. Det är däremot den lokala journalistiken som är vår kärna och den som jag förstår att våra läsare vill ha. Jag är tacksam över att vi har så duktiga journalister på Bbl/AT och ja, det är viktigt att journalisterna är ute i verkligheten. Där är vi helt eniga.

 3. Inte har det blivit bättre för på senare år har allt mer artiklar blivit publicerade först i VLT sedan i bbl/att och inte vill jag läsa onsdagsmatchreferat i fredagstidningen ska det vara en lokaltidning så ska det vara lokala nyheter inte utanför kak

  1. @Rolf Dömstedt: Vi är eniga om att lokala nyheter är det absolut viktigaste i en lokal tidning.
   Däremot tror jag att en del läsare även kan uppskatta läsning och nyheter som inte är superlokala. Notera att jag skriver att jag tror detta, jag vet inte. Hur våra läsare av Bbl/AT ser på detta är just en sådan sak som jag vill veta mer omkring. Just därför är dialogen med läsarna så viktig.

 4. Som prenumerant av Bblat/AT så avslutar jag min prenumeration om tidningen endast kommer 3 dagar i veckan. Överväger detta redan nu då tidningen är tunn som ett dasspapper och man kan undra varför när det tycks hända så mycket runt om i KAK och i övriga världen. Många äldre vet dessutom inte ens hur man använder en dator eller läsplatta. Slutligen anser jag att nättidningen aldrig kan ersätta känslan av en riktig papperstidning.

  1. @Katarina S: Precis som jag skriver är det många av våra läsare som uppskattar att läsa nyheterna på papper. Även om tendensen att allt fler läser digitalt är tydlig, är det inte alla som läser oss digitalt.
   Därför är tidningen så viktig. Det ska den fortsatt vara.
   Beslutet om en eventuell förändring i antal utgivningsdagar är, som sagt, inte fattat. Därför återstår det att se hur det blir.
   Oavsett om tidningen kommer ut som i dag fem dagar i veckan, eller om det blir tre dagar i veckan i framtiden är vår absoluta ambition att fortsätta att göra en tidning som är så bra som möjligt för våra läsare.

  1. @Gråsparven: Det är riktigt att Mittmedia gjorde ett bra resultat förra året. Resultat mäts i alltid i olika nivåer och den vinstsumma som tillskjuts verksamheten är inte alltid så bra som det kan låta i olika ekonomiska rapporter.
   Även om Mittmedia går bra måste vi öka vinstmarginalen, detta för att ha råd med den nödvändiga fortsatta digitala utvecklingen.
   Mittmedia har inte ägare som sitter och håvar in pengar.
   Mittmedia har ägare som värnar den lokala journalistiken.
   Det är jag mycket tacksam för.

 5. Daniel,
  Jag kan förstå varför fler och fler tar del av Bbl/AT på webben. När jag besöker min 80-åriga mor och kollar hennes Bbl ser jag att tidningen ofta är både tunn, innehåller flera helsidesannonser med ert eget material och väldigt få artiklar med lokalt material.
  En gång räknade jag ut att ungefär 5 av 30 sidor var lokalt redaktionellt. Och då var det även väldigt stora bilder till dessa artiklar.
  Ska jag betala en dyr prenumeration för en lokaltidning ska den innehålla lokalt material. Annars kan jag ha en bra rikstidning istället.
  MAGW

  1. @Gustav Vestman: Endast 50 av 30 sidor redaktionellt material. Det låter oerhört lite och är också förstås för lite. Jag vet inte vilket nummer av tidningen det var som såg ut, men det är i vilket fall ingen normal fördelning.
   Vi är helt eniga om att en lokaltidning ska ha just lokala nyheter. Det är det som är vår kärna och jag förstår till fullo att det är just det lokala materialet som prenumeranterna vill ha.
   Bbl ska fortsätta ha fokus på just den lokala journalistiken, både i tidningen och på bblat.se.

 6. Men! Men annonsintäkten är viktigare än att granska staden, tjänstemän och politiker……
  Fast man får tipps där jobbet i stora delar är gjort, inte ens skriver man om Jo,s uttalande osv. Nej visst är vänkorupption ett besvärligt ämne men min åsikt är att våra gemensamma tillgångar försvinner likt en läckande hink och det bara rinner snabbare år för år. Det är ju en del i att man faktiskt förändrar kommunallagen, men var finns lokaltidningen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *