Vikten av den granskande journalistiken

Söndag 27 mars klockan 22.20
Bärgslagsbladet/Arboga granskning bblatTidning har under den gångna veckan granskat anklagelserna om felaktiga ersättningar till toppolitiker i Arboga.
Nu anser ordföranden i den kommunala revisionen, Mats Röhfors, att en granskning av toppolitikernas arvoden bör inledas.
Ingenting av detta hade kommit till allmänhetens kännedom om det inte funnits lokala tidningar och lokala journalister som granskat det lokala samhället.
Allt började med att Arbogas kommunalråd Agneta Bode (S) fick sparken från sitt parti.
Socialdemokratiska partiföreträdare sade då att Bode vägrar att lämna sin post om hon inte får behålla sin fulla lön fram till pensionen.
Bode själv ansåg sig ha blivit offentligt avrättad.
Det konstaterades  att kommunalrådet väljs av kommunfullmäktige och bara det kan avsätta kommunalrådet och detta endast om personen begått ett allvarligt brott eller inte beviljas ansvarsfrihet, det vill säga om kommunalrådet till exempel begått något tjänstefel eller ekonomiskt brott.
– Formellt så kan inte partikollegor avsätta henne, Det är bara Agneta som kan begära entledigande, sade Liisa Pettersson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Arboga, till Bbl/AT

Därefter anklagades ordföranden för barn- och utbildningsnämnden i Arboga, Ingrid Noord-Silversten för arvodesfusk, något hon förnekade.
Fler politiker drogs in i härvan av anklagelser.
Socialnämndens ordförande, Kerstin Rosenkvist, erkände också att hon tagit ut felaktig ersättning.
Kerstin Rosenkvist anklagade i sin tur oppositionsrådet Anders Röhfors (M) för att ha plockat ut felaktigt arvode för sina politiska uppdrag.
Bbl/AT har skrivit om detta i ett flertal artiklar under veckan.
Under granskningens gång har kaoset inom denna politikerhärva vuxit.
Arvodesfusket bland Arbogas politiker kan till och med vara brottsligt, enligt, Göran Edlund, före detta chefsåklagare och mångårig revisor i Arboga kommun.

Efter Bbl/AT:S avslöjande artiklar kan det nu bli en större granskning av politikernas arvoden.
Mats Röhfors, moderat ordförande i den politiskt tillsatta kommunrevisionen kan tillsammans med sina kolleger begära att revisionsfirman KPMG går igenom de senaste årens utbetalningar till politikerna för att utröna om några felaktigheter begåtts.
– Jag har följt det som har skrivits i Arboga Tidning, säger Mats Röhförs till tidningen.

Härvan lär fortsätta och får med all sannolikhet sitt efterspel.
Det kommer att bli fler artiklar om detta i Bbl/AT.
Det som har kommit fram hittills i Bbl/AT:s granskning är sanningar som inte kommit fram om det inte funnits lokala tidningar och lokala journalister som gräver just lokalt.
Detta är sanningar som allmänheten har rätt att veta.
Bbl/AT:s artiklar är ytterligare ett bevis på vikten av den granskande journalistiken.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *