Några ord om rekryteringar

rekryt liten Daniel Nordström VLTTisdag 5 april klockan 08.35
I dag kommer VLT på nytt ut med en näringslivsbilaga.
Intressant läsning där jag på nytt har förmånen att skriva ingångskrönikan.
Det blev några ord om rekryteringar.
Så här lyder min krönika i dagens näringslivsbilaga i VLT:

Jag ville vidare och uppåt.
Därför sökte jag ett chefsjobb en gång för många år sedan. Det var ett jobb jag verkligen ville ha. Jag kom långt i rekryteringsprocessen och var en av slutkandidaterna. Jag kallades till intervju med flera olika personer på företaget. Jag pratade med chefen, personalchefen och en person som gjorde en analys kring hur jag var som ledare. Allt hölls hemligt i ett sterilt och anonymt rum på ett hotell i den aktuella staden.

Det kändes som att sitta i ett polisförhör. Jag var ung, oerfaren och nervös, men kände mig ändå nöjd efteråt. Jag hade gjort mitt absolut yttersta under de timmar intervjuerna pågick och var förväntansfull. Jag gick tillbaka till mitt ordinarie jobb och väntade. Och väntade.
Dagarna gick. Dagarna blev till veckor. Jag hörde inte ett ljud, förrän jag plötsligt fick läsa i medierna om vem som fick jobbet. Än i dag vet jag inte varför jag valdes bort.

Besvikelsen var stor, men den blev också en viktig erfarenhet. Jag tänkte att jag själv aldrig skulle göra om det misstaget. Jag blev chef till slut, på jobb som har varit och är så mycket roligare och bättre än det jag en gång sökte. När jag sitter ”på andra sidan” förstår jag också bättre varför det blev som det blev den gång jag sökte det där jobbet, även om det i sig inte är någon ursäkt till den bristande responsen.

Under mina år som chef har jag suttit i många rekryteringssamtal. Jag har gjort bra rekryteringar och jag har misslyckats kapitalt, inte minst när det gäller hur rekryteringsprocessen gått till. Det viktiga med misstag är, trots allt, att lära sig och att försöka göra det bättre nästa gång.

Rekryteringar är svåra, oavsett om man söker personal eller om man söker jobb.
Rekryteringar är också bland de mest spännande som finns, eftersom nya möjligheter öppnas.
Men det gäller att ha förståelse för den andra parten, oavsett vilken sida av bordet man sitter på.
När man har den förståelsen blir allt mindre dramatiskt. Och bättre.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *