Listan på de som sökt jobbet är viktig information

fägerblad jobb vltFredag 8 april klockan 15.45
VLT publicerade i dag listan på de 34 personer som sökt jobbet som vd på Västerås flygplats.
Somliga läsare reagerar på den publiceringen.
”Onödigt, VLT. Här går min gräns för integritet”, skriver en läsare. ”Är det här verkligen schysst mot de som sökt?”, undrar en annan.
Jag förstår synpunkterna, men anser att det är viktigt att publicera listan. Den är en kommunal angelägenhet.
I de allra flesta fall när personer ska rekryteras till privatägda företag skriver inte VLT om detta, ofta för att det helt enkelt inte har samma nyhetsvärde, för att vi oftast inte vet vilka som har sökt jobbet och också av respekt mot de som sökt tjänsten.
När det handlar om Västerås Flygplats är det däremot relevant att publicera namnen.
Anledningen är att flygplatsen i Västerås till 100 procent ägs av Västerås stad. Listan på de som sökt är därmed offentlig handling. Att den är det är knappast någon nyhet för de som har sökt jobbet.
I den styrelse som är utsedd 2015-2018 för Västerås Flygplats ingår enbart politiker. Ordförande är Lena Söderberg (S).
Att en ny vd söks för Västerås Flygplats har därför ett uppenbart allmänintresse, enligt min bedömning.
Jag bedömer även att det är av lika stort intresse för allmänheten att veta vilka som har sökt jobbet.

En av journalistikens viktigaste uppgifter är att granska hur kommunen och politiker agerar.
Därför är det också viktigt att VLT som nyhetsförmedlare ger läsarna insyn i denna rekryteringsprocess.
Jag har förståelse för att det kan uppfattas som skvaller att till exempel tf vd:n, Anders Gärdström, som tidigare avslöjats med att ha glidit på sanningen i sitt cv sökt jobbet och att till exempel också VIK Hockeys klubbdirektör och vd Johan Fägerblad har gjort det.
Men det är inte för att sprida skvaller som VLT skriver om detta.
Vi gör det just för att listan på de som sökt jobbet är en offentlig handling, för att Västerås Flygplats ägs av Västerås stad och för att allmänheten, via VLT, ska få insyn i rekryteringsprocessen och själva kan bedöma hur de politiker som ska tillsätta tjänsten som flygplatsens vd agerar.

 

Publicerat av

9 reaktioner till “Listan på de som sökt jobbet är viktig information”

 1. Det här helt riktigt det VLT gjort att publicera sökanden till VD-tjänsten eftersom allmänheten har svårt att själva utföra granskningen. En tidnings uppgift är att granska makten. Regering, riksdag, kommunala politiker avlönas av medborgarna men vi har ingen möjlighet att granska dem och där kommer tidningarna in med den uppgiften. Man brukar säga att den egentliga makten ligger hos tidningarna men det förutsätter att de inte blir "kompis" med dem som skall granskas. Området som skall granskas är ju enormt stort och de granskande journalisterna är inte många. Sedan kan man undra över hur rekryteringen av tf VDn gick till med mängder av oriktiga uppgifter i hans CV. Hur kan en person som avslöjats med oriktiga uppgifter i sitt CV söka tjänsten? Det omdömet är oroande tycker jag.

 2. Jag är förvånad, Daniel Nordström.
  Under mina drygt 40 år på VLT har jag, och många av mina kolleger, massor av gånger skrivit och fått publicerat vilka som sökt olika chefstjänster inom kommun och landsting. Det var en regel, inga undantag.
  Vissa personer angav i sin jobbansökan att namnet inte fick publiceras, det respekterades inte. Alla skulle behandlas lika.
  Jag blir därför förvånad när det behövs ett helt blogginlägg för att försvara en självklar publicering – att namnge vilka som är sökande till flygplatstjänsten.
  Och jag förstår inte din mening som lyder så här:
  I de allra flesta fall när personer ska rekryteras skriver inte VLT om detta, ofta för att vi helt enkelt inte vet vilka som har sökt jobbet och också av respekt mot de som sökt.
  Vet vilka som sökt, vadå? Offentlig handling, inga problem.
  Av respekt mot dem som sökt?
  Respekt ibland, men inte alltid?
  Eller vad då?
  Ta som regel att alltid publicera namnen på dem som söker viktiga chefstjänster. Det är ett bra sätt att undvika vänskapskorruption. Där har VLT en oerhört viktig uppgift.
  Den har VLT förvaltat väl genom åren genom att som regel publicera namn på sökande. Inga undantag. Alla ska behandlas lika.

  Olle Stenberg

  1. @Olle Stenberg.. Ja, detta är en självklar publicering. Eftersom ett antal läsare har ifrågasatt den tycker jag ändå att det är viktigt att förklara.
   När det handlar om de fall vi inte skriver vilka som sökt tjänster är det privatägda företag det handlar om. Då har det, som jag skriver, sällan samma nyhetsvärde.

 3. Snälla Daniel Nordström!
  Nu dribblar du.
  Vad har privata företag med det här att göra? Privata företag omfattas inte av offentlighetsprincipen.
  Därför kommer VLT och andra tidningar inte åt dem som sökt jobben.
  Nyhetsvärdet är däremot lika stort. Men då krävs det att VLT, mot förmodan, kommer åt de sökandes namn, till exempel en hög ABB-chefstjänst.
  Till kommunen är det bara att vandra till Stadshuset, öppna posten och titta.
  Enkelt. Eller hur?
  Men då krävs det att det finns ett antal journalister på redaktionen. En redaktion blir långt i från lika bra med färre personer. Men enligt vad du skrivit/sagt som påverkas inte VLT:s redaktionen av kommande neddragning.
  Fan trot.
  I alla fall inte jag.
  Olle Stenberg

  1. @Olle Stenberg: Du behöver inte lära mig detta. Självklart vet jag vilka som omfattas av offentlighetsprincipen eller inte.
   Jag är däremot inte helt övertygad om att alla känner till varför vi skriver ut namnen på de som sökt jobben på Västerås flygplats och inte på andra företag. Alla har inte koll på vilka som omfattas av offentlighetsprinicpen eller inte och ser det därför som jobb som jobb.
   Det är för att förklara detta närmare som jag skrivit detta blogginlägg.

 4. Självklart är det nödvändigt att den lokala pressen följer upp vilka som är intresserade av att aspirera på tjänster som våra valda politiker tillsätter. Detta är helt nödvändigt för att säkerställa att inte våra politiker skall kunna tillämpa svågerpilitik vid de tjänstetillsättningar som de ansvarar för. I det helt öppna svenska samhället är det en garant för att inte de smutsiga mutor som bl.a. drabbat de olympiska spelen inte skall få fäste i lokalpolitikern,

 5. Värdet i detta överskattas kraftigt. Det gäller en liten skuldtyngd flygplats med ständiga förluster.
  Att vända den skutan har inget med vare sig flyg eller kontakter att göra. Det är politiska beslut och affärsdriv i symbios som krävs. Huruvida det ligger i allmänhetens intresse att se vilka som sökt är nog enkelt. Lågt intresse men däremot vilka som plockas ut för intervjuer mm är av större värde. 34 sökande innebär troligen bara att max 10 har den grundläggande kompetensen.

 6. Genom namnpublicering får man ett begränsat antal sökande. Det gör att ingen med ett bra jobb i det privata söker en tjänst inom det kommunala. Det gör att urvalet blir begränsat och så även kompetensen. Det vet också Olle genom sina alla år på VLT. VLT bidrar därav till att de riktigt duktiga avstår och kommunen får då inte heller chefer som inte vill flagga för sin arbetsgivare att de vill byta. Bra eller dåligt det får ni själva fundera över på redaktionen.

  1. Jag tillhör de som tycker att publiceringen var bra. Jag tänker ungefär som FYRTIFEMMAN:
   http://blogg.vlt.se/chefredaktorensblogg/2016/04/08/listan-pa-de-som-sokt-jobbet-ar-viktig-information/#comment-361

   Eftersom uppgifterna är offentliga så kan de publiceras. Risken för offentliggörande finns alltid vilket de sökande vet om, oavsett om VLT publicerar eller inte. Uppgifterna kan ju lika gärna publiceras någon annanstans. Vidare kan man undra om de som inte är beredda att visa att de sökt tjänsten är lämpliga för jobbet. En vd bör inte vara räddhågsen tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *